Vauhtia kuin Risto Räppääjissä: Lotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus


Yksi tavoitteistani tälle vuodelle on tutustua paremmin pienten kustantamoiden lastenkirjavalikoimaan. Aloitan Myllylahdesta, 25-vuotiaasta kotimaisesta kustannusyhtiöstä, jonka historia on varsin mielenkiintoinen! Yhtiö sai nimittäin alkunsa, kun kainuulainen Mauno Moilanen luopui huonojen saaliiden takia muikunkalastuksesta ja perusti kirjakustantamon kustantaakseen oman kirjansa. Toimintansa aikana Myllylahti on kustantanut noin 500 kirjaa ja työskennellyt noin 100 kirjailijan kanssa.

Yksi noista kirjailijoista on forssalainen Elisa Nieminen, joka julkaisi esikoiskirjansa viime vuonna. Lotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus on esikouluikäisille ja sitä vanhemmille lapsille suunnatun kirjasarjan avausosa, jota voisi kuvailla lasten dekkariksi, sillä siinä napataan kiinni rosvoja ja ratkaistaan arvoituksia.

Tarina alkaa, kun Torvisen perhe lähtee perinteiselle kesälomareissulleen Käpälämäen leirintäalueelle asuntoautollaan Salamalla. Mukaan lähtevät vastahakoisen äidin, innostuneen isän ja palvelutalosta karanneen papan lisäksi kymmenvuotiaat kaksoset, Lotta ja Leevi. Leevi on kiinnostunut salapoliisitouhuista ja hän pakkaakin mukaansa salapoliisitarvikkeita. Ne huvittavat Lottaa ensin, mutta pian käy ilmi, että Leevin välineet tulevatkin tarpeeseen. Lähistöllä liikkuu nimittäin vankikarkureita! Myös telttanaapuri Da Vinci vaikuttaa varsinkin Leevin mielestä erittäin epäilyttävältä. Miksi Da Vinci nukkuu päivisin ja minne hän aina hiippailee yön pimeydessä? Entäpä sitten leirintäalueen vuosittaiseen makkaramestarikilpailuun osallistuvat Veljekset Kyljykset, jotka kertovat nimekseen Tatu ja Patu - miksi Patua alkaa aina yskittää, kun leirintäalueella partioiva poliisi sattuu lähistölle?

Elisa Niemisen esikoisteos sai viisivuotiaan huudahtamaan "kutkuttavaa!" ja hokemaan "lue lue lue", kun olin aikeissa pitää pienen hengähdyshetken. Huomasin myös mieheni hakeutuvan vaivihkaa kuunteluetäisyydelle aina kun tartuin kirjaan. Tarinassa riittikin jännitystä yllin kyllin, esimerkiksi Lotan ja Leevin yölliset veneseikkailut, vanginvaatteiden löytyminen läheiseltä saarelta ja salaperäisen käärön etsiminen saivat esikoisen monta kertaa henkäisemään jännittyneenä. Kaikkein voimakkaimmat reaktiot lapsilta tulivat kuitenkin makkaramestarikilpailun loppumetreillä, kun alkoi näyttää uhkaavasti siltä, että kisa päättyisi todella epäreilusti. "Ei ei ei!" esikoinen kieriskeli tarinaan täysillä eläytyen.

"Leirintäalueen johtaja nousi seisomaan ja kohensi asentoaan.
- Pilli on viheltänyt ja kilpailuaika loppunut. Ei enää taktikointeja. Vanha herra on hyvä ja lopettaa muiden syyttelemisen ja palaa omalle paikalleen. Tulosten katsanto alkaa nyt.
Me vilkaisimme Leevin kanssa hermostuneina toisiimme."

Juoni on "nopolamaisen" vauhdikas ja väärinymmärryksiin perustuva, tosin paikoitellen tarina etenee hyvinkin maltilliseen tahtiin. Ääneenlukijan näkökulmasta ja kirjaa ehkä jo itsenäisesti lukevan pienen alakoululaisen puolesta olisin suonut kirjan lukujen olevan lyhyempiä. Torvisen perheen kesälomaseikkailu olisi mielestäni ansainnut värikkään ja runsaamman kuvituksen, mutta nämä ovat toki makuasioita.Lotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus on ehdottomasti tutustumisen arvoinen lastenkirja! Sarjan seuraava osa, Lotta Torvinen ja kuninkaallinen risteily, ilmestyy Myllylahdelta huhtikuussa. Kirja lupaa viedä lukijansa "Itämeren aalloille lakupiippujen tuoksuun ja kummallisen kapteenin jäljille". Kirja on varmasti kevään lukulistalla, sillä kuullessaan pian ilmestyvästä jatko-osasta esikoinen ja kuopus huusivat molemmat: Jee!

***
 
KirjaLotta Torvinen ja salaperäisen käärön arvoitus
Teksti: Elisa Nieminen
Kuvitus: Harri István Mäki
Kustantaja: Myllylahti 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?