Oletko jo tutustunut uusiin ja upeasti kuvitettuihin Harry Potter -kirjoihin?Osa kirjoista saatu arvioitavaksi blogia varten.

Harry Potter on varmasti sen mittaluokan velho, että hän ei sen kummempia esittelyjä kaipaa. Mutta siltä varalta, että joku ei muka vielä tietäisi, kenestä ihmeen Harry Potterista jauhan, niin tässä lyhyt kertaus:

Harry Potter on orpolapsi, joka asuu inhottavan Dursleyn perheen kanssa ja joutuu nukkumaan komerossa. Hän luulee, että hänen vanhempansa ovat kuolleet kolarissa, vaikka oikeasti paha velho Voldemort tappoi heidät. Kun Harry täyttää 11, hän saa kuulla olevansa velho, jota odottaa opiskelupaikka Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Koulussa hän tutustuu Ron Weasleyyn ja Hermione Grangieriin, joista tulee hänen elinikäisiä ystäviään. Rohkeudellaan ja nokkeluudellaan kolmikko päihittää pahuuden jokaisessa kirjassa samalla kun juoni tihenee ja jännitys tiivistyy: koskettavilta kohtaloilta ei vältytä, ja Harrynkin puolesta saa jännittää viimeiseen asti.

Ankeuttaja tavoittelemassa Harryn sielua kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki. 
Jim Kay/Bloomsbury Publishing.


Monet teistä tuntevat varmasti myös J. K. Rowlingin taustan entuudestaan, mutta koska "ryysyistä rikkauksiin" -tyyppiset tosielämän tarinat ovat aina tosi kiehtovia, kirjoitan pari sanaa myös tuosta ihailemastani kirjailijasta. Rowlingin matka rutiköyhästä yksinhuoltajasta yhdeksi maailman rikkaimmista naisista on mielestäni todella mielenkiintoinen.

Oletko joskus miettinyt, miten ajatus Harry Potterin taikamaailmasta syntyi? Tällä tavalla:
Oli vuosi 1990. Parikymppinen Joanne Rowling istui junassa matkalla Manchesterista Lontooseen. Matkanteon viivästyessä hän alkoi raapustaa paperille Harry Potterin, Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin henkilöhahmoja. Seuraavien viiden vuoden aikana hän luonnosteli kaikkien seitsemän kirjan juonen. Vuonna 1993, reilun vuoden mittaisen avioliiton päätyttyä eroon, Rowling muutti Edinburghiin pienen tyttövauvansa kanssa. Hän oli työtön ja omien sanojensa mukaan niin köyhä kuin vain olla voi ilman että on asunnoton. Aina vauvan nukkuessa Rowling kirjoitti ja saatuaan ensimmäisen kirjan käsikirjoituksen valmiiksi, hän lähetti sen kolme ensimmäistä lukua usealle eri kustantajalle.

Vain yksi vastasi.

Lontoossa sijaitseva Bloomsbury tarjosi Rowlingille kustannussopimusta, eikä päätös ole varmaan kaduttanut, sillä pelkästään seitsemättä Harry Potter -kirjaa myytiin yli kaksi ja puoli miljoonaa kappaletta ensimmäisen vuorokauden aikana!

Fun fact: Rowling raapusti ideansa Tylypahkan tuvista lentokoneen oksennuspussiin. Veljeltäni saamani muistikirjan kannessa Harryn tupa Gryffindor eli Rohkelikko.Itse löysin Harry Potterin maailmaan verrattain myöhään. Palattuani au pair -hommista Irlannista vietin kesää 2004 vanhempieni luona ja päädyin lainaamaan kirjastosta kirjan Harry Potter and the Philosopher's Stone. Olin saman tien aivan myyty! Pian tämän jälkeen kävin suorittamassa kesätentin Turussa ja koska minulla oli aikaa kulutettavaksi ennen paluujunan lähtöä, kävin katsomassa sopivasti alkavan elokuvan Harry Potter ja Azkabanin vanki. Se oli kirjasarjan kolmannen osan filmatisointi, jonka katsottuani ostin kesän ja syksyn mittaan kaikki siihen mennessä julkaistut Harry Potter -kirjat englanninkielisinä pokkareina. Sarjan kuudes osa, Harry Potter and the Half-Blood Prince, oli ensimmäinen kirja, jota jouduin jonkin aikaa odottelemaan, se kun julkaistiin vasta kesällä 2005. Viimeinen kirja, Harry Potter and the Deathly Hallows, ilmestyi vuonna 2007, enkä ole koskaan odottanut minkään kirjan ilmestymistä niin kovasti!

Sain upeisiin kansiin puetut englanninkieliset Harry Potter -kirjat syntymäpäivälahjaksi mieheltäni kymmenisen vuotta sitten. Taikasauvan olen saanut veljeltäni.Tähän asti olen lukenut Harry Pottereita vain englanniksi, mikä oli aikoinaan luonteva valinta englantilaisen filologian opiskelijalle. Minua on kuitenkin aina vähän harmittanut se, etten ole perehtynyt Jaana Kapari-Jatan kehuttuihin suomennoksiin. Nyt minulla on käsissäni Tammen kustantaman sarjan kolme ensimmäistä kirjaa suomenkielisinä ja vieläpä niin henkeäsalpaavan hienosti kuvitettuina Jim Kayn toimesta, että en tiedä miten päin olisin.
 
Tykkään lukea lapsille ääneen monenmoisia kirjoja, mutta jo ajatus siitä, että jossain vaiheessa heidän vielä vähän vartuttuaan saan lukea heille Harry Pottereita – aah ja niisk. Ihan parasta! Nimittäin jo silloin, kun odotin esikoistani ja tein listaa siitä, mitä vauva tarvitsee, mietin että jossain vaiheessa täytyy alkaa kerätä myös suomenkielisiä Harry Pottereita. 
 


Harry Potter ja viisasten kivi on se kirja, josta kaikki alkoi. Päästyään Tylypahkaan Harrylla on paljon totuttelemista velhojen tapoihin. Kaikki tuntevat hänet, mutta hän ei tunne ketään. Kirjan parasta antia on Tylypahkan ja koko uuden velhomaailman lisäksi Dursleyn perheen epäusko, kun he tajuavat, etteivät voi estää Harrya pääsemästä velhokouluun.
Mökissä oli hiljaista. Vain meri kohisi ja tuuli humisi.
"Mikä minä olen?" Harry henkäisi.
"Velho tietty", Hagrid sanoi ja istui takaisin sohvalle, joka narisi ja vajosi yhä syvemmälle kuopalle, "ja himputin hyvä kaiken kukkuraks, kunhan saat vähän harjotusta."


Sarjan toisessa osassa, Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirjassa, Harry tuhoaa tietämättään yhden Voldemortin hirnyrkeistä. Harry myös pelastaa Ronin pikkusiskon Ginnyn. Jostain syystä en ole koskaan erityisemmin välittänyt sarjan tästä osasta, en kirjana enkä elokuvana.
"Jos tämä on kuolemista, Harry ajatteli, niin ei se kovin kamalalta tunnu. Kipukin alkaa hälvetä..."


Harry Potter ja Azkabanin vanki -kirja sen sijaan on yksi lemppareitani sarjassa. Kirja esittelee animaagi Sirius Mustan, Harryn kummisedän, jota epäillään mielipuoliseksi murhaajaksi. Myös ihmissusi Remus Lupin tassuttelee esiin tässä kirjassa, ensin epäilyttävässä valossa ennen kuin totuus valkenee. Sekä Sirius Musta että Remus Lupin ovat todellisuudessa hyvyyden puolesta taistelevia velhoja ja molemmista tulee Harrylle läheisiä.

Sirius Musta kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki. Jim Kay/Bloomsbury Publishing.


Arvatkaa mikä on muuten ollut yksi ikimuistoisimmista Harry Potter -kokemuksistani? Tylypahkan yllä lentäminen The Wizarding World of Harry Potter -teemapuistossa Hollywoodissa.

Teemapuistosta ostin myös alla olevat Every flavour beans -karkit, mutta koska en ole raaskinut avata pakkausta, en tiedä onko joukossa oikeasti rään ja oksennuksen makuisia rakeita. Samalta reissulta ostin Harry Potter and the Cursed Child -kirjan. The Tales of Beedle the Bard on lahja mieheltäni.

***
 
Kirjailija: J. K. Rowling
Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta
Kuvittaja: Jim Kay
Kustantaja: Tammi 2015, 2016 ja 2017

Jim Kayn kuvittamat Harry Potter -kirjat saatu arvostelukappaleina Tammelta.

Lisätietoa Jim Kayn kuvittamista Harry Potter -kirjoista: Jim Kay | Harry Potter

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?