Koko Turku lukee – lue sinäkin!

Mediassa on puhuttu jo p i t k ä ä n lukutaidon uhkaavasta heikkenemisestä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen perusti viime vuonna Lukutaitofoorumin, joka puolestaan julkaisi hiljattain Lukuliikkeen. Lukuliikkeen tarkoituksena on innostaa ja haastaa kaikenikäisiä sekä lukemaan että edistämään tahoillaan lukuharrastusta. 
Meillä täällä Turussa lokakuu on lukukuu, sillä kampanja #kokoturkulukee pyörähti käyntiin heti lokakuun alussa. Kampanjan avulla kannustetaan lukemaan erityisesti lapsille. Mukana ovat Turun kaupunginkirjasto, Turun varhaiskasvatus ja neuvolat, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Kampanjan tiimoilta järjestetään tapahtumia, esimerkiksi näyttelijä Thomas Dellingerin maksuton ääneenlukukiertue eri kirjastoissa. Lukukuu myös näkyy esikoisen eskariryhmässä ainakin kirjastovierailun merkeissä ja kuopuksenkin päivähoitoryhmässä lukukuu on huomioitu. Silti kaipaisin jotain enemmän, sillä muutamia mainostauluja lukuun ottamatta #kokoturkulukee-kampanja ei ole ainakaan liian rohkeasti esillä. 
Kun mietin, voisinko jotenkin omasta puolestani innostaa perheitä lukemaan, mieleeni tuli heti yksi hyväksi havaittu vinkki: sen sijaan, että lukemiselle varattaisiin aina "isosti" aikaa, voi yhteisiä lukuhetkiä myös ripotella sopiviin rakoihin pitkin päivää. Esimerkiksi niinä aamuina, jolloin menen toimistolle vasta myöhemmin, saatan jatkaa luvun tai pari kesken olevasta kirjasta mieheni palmikoidessa lasten hiuksia. (Kun nelivuotias keskittyy kuuntelemaan tarinaa, paksun peikkotukan harjaaminenkaan ei tunnu lapsesta niin epämukavalta.) Yhteinen lukuhetki on myös oiva tapa pitää nälkäkiukkua loitolla, jos päivällinen uhkaa venyä, ja sadun kuunteleminen rauhoittaa pieniä intoilijoita, jos maltti ei meinaa riittää vieraiden tuloon asti. 
Loppuun vielä lukukampanjan hengen mukaisesti muutama kirjavinkki. Listassa on sellaisia kirjoja, joita on kiva lukea ääneen ja jotka sopivat myös alle kouluikäisille lapsille. Turkulaisille tiedoksi, että omia kirjavinkkejä voi jakaa somessa tunnisteella #kokoturkulukee. 
Eskarilaisen ja nelivuotiaan kestosuosikkeja:
Dahl, Roald: Jali ja suklaatehdas
Eräpuro, Annika: Hili & Ola ja mahdoton Mauri
Hirvonen, Elina: Prinsessa Rämäpään talvitaika 
Kanto, Anneli: Viisi villiä Virtasta -sarja
Knuttson, Gösta: Pekka Töpöhäntä -sarja
Lindgren, Astrid: Eemelin kootut metkut
Moost, Nele: Pikku Korppi Raitasukan kootut seikkailut
Niemelä, Reetta: Kaiken kadottajan arvoitus
Nopola, Sinikka ja Nopola, Tiina: Heinähattu ja Vilttitossu -sarja
Pennanen, Lea: Pikku Siili
Salmi, Veera: Puluboi ja Poni -sarja
Strid, Jakob Martin: Jättipäärynä, joka kasvoi talon kokoiseksi
Teutori: Miina ja Manu -sarja
Thorbjörn, Egner: Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä
Viinikainen, Taru: Tiltu ja Lettu -sarja
Widmark, Martin: Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja
Wieslander, Jujja: Mimmi Lehmä ja Varis -sarja

Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?