Pekka Töpöhäntä 80 vuotta – vielä ehtii juhlimaan!

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Blogiani pidempään lukeneet tietävätkin jo varmasti, että meillä tykätään Pekka Töpöhännästä. Kovasti! Olen kirjoittanut tuosta rohkeasta ja empaattisesta kissasta jo useamman kerran ja palaan jälleen kerran täpinöitsemään Töpöhännästä, sillä Pekan 80-vuotisen taipaleen kunniaksi on koottu ihana juhlajulkaisu!
Olisi mahtavaa voida todeta, että nyt 80 vuoden jälkeen kiusaaminen ei ole enää ajankohtainen aihe lastenkirjallisuudessa, mutta kyllä se valitettavasti on. 
Kirjailija Gösta Knutssonin omiin kokemuksiin perustuvan kirjasarjan yksi kantavista teemoista on aina ollut kiusaaminen. Olisi mahtavaa voida todeta, että nyt 80 vuoden jälkeen kiusaaminen ei ole enää ajankohtainen aihe lastenkirjallisuudessa, mutta kyllä se valitettavasti on. Kuka Töpöhäntää sitten kiusaa? No, etunenässä Monni (joka on saanut nimensä Knutssonin latinanopettajalta ja – jos huhuja on uskominen – luonteensa Hitleriltä ja Mussolinilta) hölmöjen kätyreidensä Pillin ja Pullan kanssa. Välillä myös muut Pekan tuntemat kissat, kuten esimerkiksi Risto ja Rauha, menevät mukaan Monnin ilkeyksiin. 
Tämä onkin varmasti suurin syy sille, miksi kuopus rakastaa Pekka Töpöhäntä -kirjoja, sillä hänelle on aina ollut hyvin tärkeää se, että "paha tyyppi saa pitkän nenän". 
Pekka Töpöhännän tarinoissa on aina sama juoni: Monni yrittää tavalla tai toisella nolata Pekka Töpöhännän ja ennen kaikkea saada muut kissat nauramaan tälle. Mutta niin varmaa kuin on Monnin kierous, yhtä varmasti Pekka Töpöhäntä pääsee kerta toisensa jälkeen niskan päälle, ja hyvä voittaa pahan. Tämä onkin varmasti suurin syy sille, miksi kuopus rakastaa Pekka Töpöhäntä -kirjoja, sillä hänelle on aina ollut hyvin tärkeää se, että "paha tyyppi saa pitkän nenän". 
Juhlavuoden kunniaksi Gummerukselta on ilmestynyt kauniisiin kansiin puettu Pekka Töpöhäntä -kokoelmakirja, joka sisältää neljä alkuperäistä tarinaa Iben Clanten kuvituksilla: 
  • Pekka Töpöhännän seikkailut
  • Pekka Töpöhännän uudet seikkailut
  • Pekka Töpöhäntä Amerikassa
  • Mitenköhän Pekka Töpöhännän käy
Tarinat olivat meille entuudestaan tuttuja Lisbeth Holmberg-Thorin kuvittamina lyhyempinä kuvakirjoina, mutta oi että miten paljon syvyyttä ja kiinnostavia yksityiskohtia tässä juhlajulkaisussa on. Jos olette jo alkaneet pohtia, mitä sujautatte pukinkonttiin lapsille, niin tässäpä yksi ajaton vaihtoehto.
Lopuksi vielä menovinkki pääkaupunkiseudulla asuville: helsinkiläisessä Päivälehden museossa on vielä 15.9. asti esillä Pekka Töpöhäntä -näyttely! :)
***
Pekka Töpöhäntä // Gösta Knutsson // kuv. Iben Clante // Gummerus 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?