Pikku siili on hurmaava seikkailusatu 70-luvulta

 

Pikku siili by Lea Pennanen | Goodreads

Lea Pennanen / Maija Karma / Otava 2006

Pikku Siili on Lea Pennasen sykähdyttävä seikkailukertomus vuodelta 1979, jossa Eläinten metsän asukkaat yrittävät parhaansa mukaan selviytyä ihmisten ja petoeläinten aiheuttamien vaarojen keskellä.

Pääosassa on rohkea, hyväsydäminen pikkusiili, jonka perheellä on vaikeuksia saada tarpeeksi ruokaa. Törmättyään salaperäiseen Nippeli Kulkurirottaan pikkusiili ajelehtii lautallaan Eläinten metsään, jossa häntä oli jo odotettukin. Metsän asukkaita suojelee uljas Kissa Kiisseli, ja hoivaa ja muonaa tarjoaa urhoollinen ja pikkuruinen Hiiri Hii, ja näistä kahdesta kaveruksesta tulee nopeasti pikkusiilin läheisimmät ystävät. Häntä varoitetaan kavalasta Kettu Keikurasta, joka kuljeskelee pata päässään ja yrittää saalistaa pikkueläimiä. (Siinä kuitenkaan koskaan onnistumatta - ja kun Kettu Keikura kirjan lopussa löytää itselleen vaimon Hopeasilmä-nimisestä "omenaketusta", hänestäkin tulee kasvissyöjä.)

Parasta tässä Pennasen kirjassa on tenhoava ja kekseliäs kieli, joka on aivan omaa luokkaansa. Eläimet ovat herttaisia ja loppu onnellinen, mutta kirjassa kulkee kuitenkin karuna punaisena lankana muistutus siitä, että me ihmiset emme todellakaan kohtele luontoa ja eläimiä siten kuin niitä kuuluisi kohdella. Jännitystä tarinassa on juuri sopivasti kutkuttamaan alle kouluikäisten mahanpohjia ilman, että mikään olisi kuitenkaan liian pelottavaa.

Etsiessäni tietoa Lea Pennasesta, joka lastenkirjailijana oli minulle ihan vieras nimi, sain selville, että hänhän on tehnyt työuransa Yleisradion lastenradio-ohjelmien parissa! Hän sai Tirlittan-palkinnon - eli Suomen Kirjailijaliiton myöntämän tunnustuksen suomenkieliselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle - vuonna 2009. Enkä kyllä yhtään ihmettele. Pennasen tunnetuin teos, Piilomaan Pikku Aasi, sujahti juuri lastenkirjojen toivelistalleni!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?