Viikon kirja: Parhaat unisatuni


Tällä kertaa Viikon kirja on esikoisen toiveesta Parhaat unisatuni. Kyseessä on yksi harvoista "oikeista" iltasatukirjoista, joita meillä on, sillä yleensä luemme iltaisin ihan tavallisia satuja. Parhaat unisatuni on kuitenkin molemmille lapsille, ja aivan erityisesti esikoiselle, hyvin tärkeä kirja. Sitä luettiin eniten niihin aikoihin, kun kuopus syntyi, ja tämä on varmaan vaikuttanut siihen, että tutusta ja turvallisesta iltasatukirjasta on tullut niin rakas.

Parhaat unisatuni on Vaukirjan valikoimiin kuuluva kuuden lempeän sadun kokoelma. Kirjassa sanotaan hyvää yötä pikkuleijonalle, pikkuelefantille, pikkupingviinille, pikkupupulle, pikkunallelle ja pikkuankalle. Sadut ovat lyhyitä, yhden sivun tai aukeaman mittaisia kokonaisuuksia, joissa keskitytään eläinlasten iltapuuhiin.

Esikoisen lempisadussa pikkuleijona ikävöi ruoanhakureissulla olevaa äitiään isäleijonan lohduttaessa, että sekä äiti että lapsi näkevät saman kuun. Tarina päättyy lohdullisesti:
"Ja hänen nukkuessaan äiti oli tullut kotiin."


Kuopuksen lempisadussa pikkupingviini ei saa unta, koska ympärillä on niin hiljaista. Isäpingviini keksii laulaa pingviinien unilaulun:
"Nuku, nuku pingviini, uinu, pikku pingviini.
Nuku, nuku pingviini, uinu, pikku pingviini."


Siitä ei ole kauan, kun esikoinen pyysi, että alettaisiin taas lukea tätä kirjaa iltaisin. "Tehdään taas samalla tavalla kuin silloin, kun valittiin aina vuorotellen, että mikä satu näistä luetaan."

Tykkään itsekin näistä iltasaduista kovasti. Ne eivät ole liian siirappisia eivätkä tekemällä tehdyn tuntuisia, vaan luovat sen sijaan lempeitä ja turvallisia mielikuvia nukahtamisen avuksi.
Ihana kirja, jonka lukeminen herättää aina liikuttavia muistoja siitä, kuinka pikkuisesta esikoisesta tuli isosisko.

***

KirjaParhaat unisatuni
Teksti: Sam Taplin
Suomennos: Risto K. Träff
Kuvitus: Francesca di Chiara
Kustantaja: Vaukirja 2012

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?