Hirviö ja Helmikki - huikea lukuelämys, mutta ei herkille!

Jack Meggitt-Phillips / Isabelle Follath / suom. Marja Helanen / WSOY 2021

Hirviö ja Helmikki kertoo 511-vuotiaasta Ebenezeristä, joka näyttää ikäistään erittäin paljon nuoremmalta, kiitos tinktuuran, jota hän saa ullakollaan asuvalta hirviöltä. Tinktuuran lisäksi hirviö pullauttaa suustaan aarteita ja kaikkea muutakin mitä Ebenezerille juolahtaa mieleen pyytää. Vastapalveluksena Ebenezer ruokkii hirviötä tämän toiveiden mukaisesti.

Vuosisatoja kestänyt rikas ja helppo elämä on tehnyt Ebenezeristä itsekkään ja piittaamattoman. Hän tunteekin olonsa lähinnä kiusaantuneeksi, kun ahne hirviö tilaa jotain todella poikkeuksellista syötävää - pullean, mehukkaan lapsen.

Esiin astuu Helmikki.

Hirviö ja Helmikki oli juuri niin huikea lukuelämys kuin toivoin! Sanavalmiin, raisun Helmikin, yllättävän moniulotteisen Ebenezerin ja julman hirviön kohtalot kietoutuvat toisiinsa Jack Meggitt-Phillipsin lähes makaaberissa sadussa roalddahlmaisella mustalla huumorilla maustettuna.

Mikä parasta, tarina on saanut jatkoa! Seuraavan osan nimi on Hirviön kosto.

Suosittelen kirjaa 7-vuotiaista ylöspäin mutta lisään perään pienen varoituksen: kirjan hirviö on oikeastikin aika hirveä, ja tarinassa puhutaan jonkin verran kuolemasta. Esimerkiksi orvon Helmikin vanhemmat kuolivat tulipalossa. Kirja ei kuitenkaan pelottanut omaa herkkää 8-vuotiastani, joka päinvastoin nautti tarinasta suunnattomasti.

Hirviön ja Helmikin on hienosti kuvittanut Isabelle Follath ja suomentanut (kertakaikkisen upeasti) Marja Helanen.


Jos tykkäsit tästä, saatat tykätä:

L. Frank Baum: Ihmemaa Oz

Aaron Reynolds: Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet 

Roald Dahl: Nilviöt, Matilda, Ilmarin ihmelääke, Kuka pelkää noitia

J. K. Rowling: Jouluposso, Ikkabog

Lemony Snicket: Surkeiden sattumusten sarja



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär