Melkein mahdoton tehtävä - toiminnantäyteinen sarja-avaus

Timo Parvela / Mari Luoma / WSOY 2022 / arvostelukappale

Elias on 12-vuotias kaatopaikan laidalla asuva lapsi, joka ei tiedä perheestään mitään. Hän asuu ilkeän Paula-tädin luona ankeissa olosuhteissa: päivisin hän yrittää jaksaa käydä koulua ja öisin hän joutuu Paula-tädin seuraksi jätteitä tonkimaan. Paula-täti on aina sanonut, että Elias on löytynyt pyykkikassista kaatopaikalta, mutta kun Elias sattumalta löytää jätteiden uumenista kännykän ja kännykkään alkaa tulla salaperäisiä, juuri Eliakselle tarkoitettuja viestejä, Paula-tädin väite ei tunnu enää uskottavalta.

"Olen merkitty lapsi, mutta en kai kovin merkittävä, sillä miksi muuten olisin päätynyt tänne kaatopaikalle."
Kun kännykkään ilmestyy vaarallinen tehtävä Eliaksen suoritettavaksi, hän saa apua vastahakoiselta ystävältään Minolta ja vuotta vanhemmalta, coolilta Jopolta. Vaaroja ja läheltä piti -tilanteita vyöryy Eliaksen eteen vauhdilla, ja kirja loppuu hyvään koukkuun. Jatkoa onkin luvassa jo alkuvuodesta!

Kirjassa avataan joitakin sanoja lukijalle näppärästi ja luontevasti. Mino lukee paljon, minkä vuoksi hän osaa selittää asioita Eliakselle, ja Elias taas turvautuu Googleen, jos ei muuten tiedä, mistä on kyse. Hän esimerkiksi tarkistaa netistä, mitä CIA tarkoittaa. Mielestäni tällainen on paljon lukijaystävällisempi tapa selittää asioita kuin joissakin lastenkirjoissa käytetyt alaviitteet, jotka häiritsevät tarinaan keskittymistä.

Melkein mahdoton tehtävä - Merkitty lapsi on toiminnantäyteinen sarja-avaus. Huumoriakin löytyy rutkasti! Isommat alakoululaiset ja ehkä jopa yläkoululaiset voisivat viihtyä tämän sarjan parissa.

"CIA:n kuulustelijasta talonmiehen kautta koulukodin omistajaksi. Kuulostaa opettajankoulutukselta, kuiskaan Minolle."
Mari Luoman kuvitus on tyylikäs ja jännittävä, ehkä vähän anime-henkinen, ja kirjan tunnelmaan hyvin sulautuva.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär