Alice Oseman Universe: Radio Silence & I Was Born For This

Netflixin Heartstopper-sarjan myötä huimaan menestykseen singahtanut englantilainen graafikko ja kirjailija Alice Oseman on luonut paljon muutakin kuin kahden pojan ihastumisesta kertovia sarjakuvia. Heartstopper on Osemanin tunnetuin ja varmasti myös suosituin YA-maailma, mutta lisäksi hän on kirjoittanut useita itsenäisiä romaaneja, joista esittelen nyt kaksi.  


Radio Silence (2016)

Radio Silence on tarkkanäköinen, mielenkiintoinen, queer-vivahteinen young adult -romaani. Se on tapahtumiltaan aika dramaattinen, kuten oli Osemanin esikoisteos Solitairekin, mutta onhan nuoruus aika dramaattista aikaa.

Radio Silencen päähenkilö Frances opiskelee kuin viimeistä päivää, jotta pääsisi Cambridgeen. Vähäisen vapaa-aikansa hän käyttää anonyymin tekijän tuottaman Universe City -podcastin parissa ja piirtää ohjelmalle fanitaidetta. Erään baari-illan päätteeksi hän tutustuu paremmin vastapäisen talon Alediin, jonka kaksossisko Carys on karannut kotoa. Frances syyttää Carysin katoamisesta itseään.

Radio Silence kertoo aikuisten lapsilleen asettamista paineista, jotka voivat pahimmillaan musertaa lapsen. Se kertoo oman äänen löytämisestä ja itseensä uskomisesta. Se kertoo mahdollisuuksista ja valinnoista, poikkeavista poluista, ystävyydestä, huolenpidosta ja välittämisestä. Sivujuonena kulkee myös toksinen fanittaminen, mikä on valitettavan ajankohtainen ilmiö esimerkiksi Heartstopperiin liittyen.



I Was Born for This (2018)

I Was Born for This on YA-romaani, joka kuvaa tarkkanäköisesti fanikulttuurin eri puolia niin fanin kuin idolin näkökulmasta.

Angel Rahimi on muslimityttö, joka on seurannut The Ark -bändiä ensihetkistä lähtien: hän oli mukana jo silloin, kun ensimmäinen YouTube-video autotallissa soittavista kolmesta teinipojasta julkaistiin. Ja hän on mukana edelleen, vuosia myöhemmin, menossa ensimmäistä kertaa The Arkin konserttiin ja Meet and Greetiin, jonka lippuun meni suurin piirtein hänen kaikki säästönsä. Mutta Jimmyn tapaaminen on sen arvoista; Angel olisi valmis vaikka kuolemaan idolinsa puolesta. Hän rakastaa The Arkia ja toivoo, että huhut Jimmyn ja kitaristi Rowanin suhteesta olisivat totta. "Jowan" tarkoittaisi sitä, että rakkaus voittaa.

Jimmy Kaga-Ricci on The Arkin keulakuva, transnuori, josta bändin valtava suosio ja fanien 24/7 huomio on vähitellen puristanut elämänilon. Myös Jimmyn mielenterveys on alkanut kärsiä valtavien paineiden alla. Helppoa ei ole myöskään Rowanilla, joka joutuu pitämään tyttöystävänsä salassa tai Listerillä, joka on vähitellen alkoholisoitumassa. "We love our fans", pojat hokevat haastatteluissa, mutta he eivät ole enää pitkään aikaan oikeasti ajatelleet niin. Fanit vaativat heiltä mahdottomia, eikä mikään riitä heille, eikä Jimmylle riitä happea, ja hän haluaa vain kadota.

Angel jonottaa Meet and Greet -vuoroaan, kun eräs idoliinsa pettynyt fani tekee jotain kauheaa. Nopeasti syntyvän kaaoksen keskellä Angel ja Jimmy sattumalta kohtaavat, ja tuo hetki on molemmille merkityksellisempi kuin he ensin tajuavatkaan.

Tuntui hurjalta lukea tämä kirja, kun olen kesästä asti seurannut Heartstopperin ympärillä vellonutta, välillä lähes vainoamiselta vaikuttanutta somediskurssia. Kaapista ulos pakotettu näyttelijä, ulkonäöstään kiusattu näyttelijä, näyttelijä, jonka sanoja on vääristelty mediassa...vaikka fanittamisen - stanittamisen, kun puhutaan "stalker fan" -kulttuurista - pimeä puoli on marginaalista verrattuna miljooniin hyviin fanityyppeihin, joiden käytös toivottavasti voimauttaa idoleita enemmän kuin rasittaa, riittää se marginaalikin tuhoamaan paljon.

I Was Born for This ei ole kuitenkaan moite faneille vaan yhteisöllisen, merkityksellisen, monimuotoisen fanikulttuurin ja nuorten oman äänen puolustuspuheenvuoro. 

Lue myös:

LGBTQ+ Heartstopper on syystäkin ilmiö 

 

 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär