LGBTQ+ Heartstopper on syystäkin ilmiö

Heartstopper on englantilaisen kirjailijan Alice Osemanin luoma raikas ja todentuntuinen YA-maailma, joka antaa äänen erityisesti LGBTQ+-yhteisölle. 

Oseman alkoi julkaista Heartstopperia ensin webtoonina, jota voi edelleen lukea ilmaiseksi netissä. Sarjakuvista kasvoi fanien rakastama ilmiö, ja kun Oseman alkoi kerätä rahoitusta painettaviin sarjakuvaromaaneihin, tavoitesumma täyttyi alle kahdessa tunnissa. Netflix julkaisi Heartstopperin ensimmäisen kauden Osemanin itsensä käsikirjoittamana 8-osaisena sarjana huhtikuussa 2022. Sarjasta ja etenkin sen nuorista näyttelijöistä tuli saman tien sensaatioita, jotka saivat miljoonia someseuraajia Instagramiin, TikTokiin ja Twitteriin. 

Heartstopperin pääosassa ovat 14-vuotias Charlie ja vuotta vanhempi Nick. He käyvät samaa Truhamin poikakoulua mutta hyvin erilaisista lähtökohdista: Charlie on koulukiusattu homo, jonka seksuaalinen suuntautuminen paljastui vahingossa, ja Nick on taitavana rugbypelaajana yksi koulun suosituimmista tyypeistä. "Ja taatusti hetero", kuten kaikki - myös Nick itse - tuntuvat ajattelevan. Kaikkien suureksi ihmeeksi Charlie ja Nick salamaystävystyvät, ja Charlie jopa liittyy koulun rugbyjoukkueeseen Nickin pyynnöstä. Charlie ihastuu Nickiin aika lailla ensisilmäyksellä (heidät sijoitetaan sattumalta istumaan vierekkäin luokassa), eikä Nickiltäkään kestä kauan, kun hän alkaa hämmentyneenä kyseenalaistaa omaa seksuaalista suuntautumistaan.

Charlien ja Nickin lisäksi Heartstopper on täynnä ihania hahmoja, jotka tarjoavat kaivattua samastumispintaa queer-nuorille. Alla vielä muutama syy fanittaa Heartstopperia - Charlien ja Nickin rakkaustarinan lisäksi.

Rakastan Heartstopperia, koska...

...koko näyttelijäkaarti on tajunnanräjäyttävän hyvä! Varsinkin, kun miettii, että monella päähenkilöistä ei ollut lainkaan edeltävää kokemusta näyttelijänä.

Rakastan Heartstopperia, koska...

...sarjassa on pyritty kaikin tavoin autenttisuuteen. Esimerkiksi Charliea näyttelevä Joe Locke on kertonut olevansa oikeastikin homo, ja poikakoulusta tyttökouluun siirtyneen Ellen näyttelijä Yaz Finney on käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin aivan kuten hänen hahmonsa.

Myös muut sarjan parissa työskentelevät ammattilaiset kuuluvat enimmäkseen LGBTQ+-yhteisöön.

Rakastan Heartstopperia, koska...

...olen löytänyt huikean määrän hyvää musiikkia sarjan myötä. Heartstopperin soundtrack (kuunneltavissa esim. Spotifyssa) on täynnä upeita biisejä ja artisteja, joihin en ehkä ilman tätä sarjaa olisi koskaan tutustunut. Kuuntele ainakin: Colours of You, Why Am I Like This ja Clearest Blue.

Rakastan Heartstopperia, koska...


...se ei ole pelkästään sateenkaarenvärinen kertomus rakastumisesta ja itsensä löytämisestä vaan siinä käsitellään myös synkempiä teemoja, kuten koulukiusaaminen, homofobia, mielenterveysongelmat ja syömishäiriö. Kahta jälkimmäistä ei vielä sarjan ykköskaudella nähty, vaikka niihin jonkin verran viitattiin, mutta ainakin kirjoissa ne ovat iso osa Charlien ja Nickin elämää.

Rakastan Heartstopperia, koska...

...Nick ja Charlie ovat täydellinen pari! Sekä sarjakuvaromaaneissa että Netflixin sarjassa kaksikon välillä kipinöi ihanasti. Hahmot ovat toimiva sekoitus vastakohtia ja yhtäläisyyksiä. Suloisia flirttihetkiä riittää, ja toivottavasti näemme niitä paljon jatkossakin!

Nickistä ja Charliesta kertovat kirjat

Heartstopper vol. 1 - 4

Solitaire (päähenkilönä Charlien sisko Tori)

This Winter  

Nick & Charlie 

Heartstopper on katsottavissa kokonaisuudessaan Netflixissä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko