Tulisiivet - Kuu nousee aloittaa uuden saagan

 

Tui T. Sutherland / suom. Peikko Pitkänen / Gummerus 2023 / arvostelukappale

Tulisiivet - Kuu nousee aloittaa uuden saagan Pyrrhian lohikäärmeiden elämässä. Edelliset viisi kirjaa keskittyivät kohtalon lohikäärmeenpoikasiin, mutta nyt on uusien tyyppien aika pelastaa maailma.

Lukijalle tutuiksi ja rakkaiksi käyneet Savinen, Tsunami, Gloria, Tähtimö ja Leimu paimentavat oppilaita Jadevuoren akatemiassa. Koulun tarkoitus on tarjota turvallinen oppimisympäristö kaikkien heimojen nuorille. Ei ole kuitenkaan itsestäänselvää, että aiemmat viholliset pystyisivät elämään rauhallista yhteiseloa. Varsinkin jääsiipioppilaat vaikuttavat hyökkääviltä.

Kirjan päälohikäärme, Kuu, on sademetsän kätkössä varttunut yösiipi. Kuulla on suuri salaisuus: hän osaa sekä lukea ajatuksia että ennustaa tulevaa. Kuun äiti ja Kuun mieleen pääsevä, ikuiseen vankeuteen tuomittu kuolematon animuslohikäärme kehottavat kumpikin Kuuta pitämään kykynsä visusti omana tietonaan, mutta kun muut oppilaat ovat vaarassa, Kuun on kerrottava totuus.

Jälleen kerran koukuttava ja hyvin rakennettu seikkailu, mutta ei sarjan parasta antia kuitenkaan. Kirjaa olisi helpompi lukea itse kuin ääneen, sillä tarinassa oli erittäin paljon sisäistä puhetta ja muiden lohikäärmeiden ajatuksia. Nämä oli erotettu kursiivilla, ja ääneen lukiessa minun piti skarpata, jotta sain pidettyä lapset ajan tasalla siitä, kenen ajatuksia kulloinkin esitettiin.

Lukemista häiritsivät myös toistuvat virheet heimojen nimissä. Jääsiivestä tuli välillä taivassiipi jne. Tämä ongelma on ollut muistaakseni kaikissa osissa, ja toivoisinkin enemmän tarkkuutta käännökseen.

Tulisiivet on meillä edelleen must read -osastoa, ja uusi suomennos kiilaa aina iltasatujonon kärkeen. Tui T. Sutherlandin fantasiasarja on siitä poikkeuksellinen, että se on sekä minun että lasten lempilukemistoa. 

Suosittelen sarjaa 9-99-vuotiaille.

Lue myös:

Tulisiivet-sarjan ensimmäinen saaga: huikeaa jännitystä, verisiä valtataisteluita

Tulisiivet-sarjan Tähtimö ylittää itsensä

Gloria yllättää kaikki uusimmassa Tulisiivet-kirjassa 

Tulisiivet koukuttaa jännittävillä juonenkäänteillään 

Saatat tykätä myös:

 Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär