Tulisiivet-sarjan ensimmäinen saaga: huikeaa jännitystä, verisiä valtataisteluitaTui T. Sutherland / suom. Meri Kapari / Gummerus 2021 - 2022 / osa kirjoista arvostelukappaleita

Tulisiivet (Wings of Fire) on lapsille ja nuorille suunnattu, lohikäärmeistä kertova fantasiasarja. Sitä kirjoittaa amerikkalainen Tui T. Sutherland, joka on myös yksi Soturikissat-sarjan kirjoittajista. Tulisiivet-sarjassa on paljon jännitystä ja myös väkivaltaa (esimerkiksi verisiä taistelukuvauksia). Tästä huolimatta uskallan suositella sarjaa kaikille, jotka tykkäävät seikkailuista, naljailevasta huumorista, hurjista juonikäänteistä ja fantasiasta.


Ensimmäisen saagan tapahtumat kerrotaan viidessä kirjassa. Tarinat sijoittuvat lohikäärmeiden hallitsemaan Pyrrhian valtakuntaan. Pyrrhiassa elää myös ihmisiä eli tonkijoita, kuten heitä kirjoissa kutsutaan, mutta tonkijat ovat lohikäärmeille vain aivottomia saaliseläimiä. Tosin viidennessä kirjassa tavataan Kukka-niminen tonkijalemmikki, johon sen omistajalohikäärme on hyvin kiintynyt.   

Pyrrhiassa asuu seitsemän lohikäärmeheimoa: mutasiivet, merisiivet, sadesiivet, yösiivet, hiekkasiivet, jääsiivet ja taivassiivet. Jokaisella heimolla on omat salaiset aseensa ja erikoisuutensa: esimerkiksi hiekkasiivillä myrkyllinen pyrstö ja jääsiivillä jäädyttävä henkäys. 

Heimot ovat ajautuneet vuosia kestäneeseen sotaan hiekkasiipikuningatar Keitaan kuoltua epäselvissä olosuhteissa. Keitaan äkillinen kuolema on ongelmallinen siksi, että yleensä heimossa vaihtuu valta vain, jos joku kuningattaren tyttäristä haastaa äitinsä kaksintaisteluun. Koska Keidas kuoli oletettavasti tonkijan toimesta, hänen kolme vallanhimoista ja julmaa tytärtään - Liekki, Roihu ja Rakkula - eivät pääse sopuun siitä, kenen heistä kuuluu nousta valtaistuimelle. Kruunusta taistelevat siskot ovat ajaneet koko Pyrrhian veriseen sotaan, sillä jokainen sisko on saanut taakseen jonkun muista heimoista.

Taistelukentille tuo lohtua ja toivoa salaperäinen ennustus. Ennustuksen mukaan viisi kohtalon lohikäärmeenpoikasta tuovat rauhan sodan keskelle. Ennustuksen toteutumista valvoo ja suojaa Rauhankynsi-niminen salajärjestö. Rauhankynsi on siepannut ennustuksessa mainitut lohikäärmeenmunat - tosin taivassiipi vaihtui pakon edessä sadesiipeen - ja määrännyt kolme kaitsijaa kouluttamaan poikasia vuoren uumenissa sijaitsevassa luolastossa. 

Kohtalon lohikäärmeet on lueteltu alla. Jokainen kirja kerrotaan aina yhden lohikäärmeen näkökulmasta.

 • luotettava mutasiipi Savinen - Viiden lohikäärmeen ennustus
 • taistelutahtoinen merisiipi Tsunami - Puuttuva perillinen
 • arvoituksellinen sadesiipi Gloria - Kätketty valtakunta
 • kääröviisas yösiipi Tähtimö  - Synkkä salaisuus
 • hyväsydäminen hiekkasiipi Leimu - Kirkkain yö
SPOILER ALERT! Jos et halua juonipaljastuksia, älä lue pidemmälle!

Saagan alussa viisi poikasta pakenevat kaitsijoiltaan, kun heille selviää, että Gloria aiotaan tappaa. He joutuvat kuitenkin taivassiipikuningatar Helakan vangeiksi ja tämän taisteluareenalle viihdyttämään verenhimoista yleisöä gladiaattorimaisissa yhteenotoissa. Huikean juonikäänteen ansiosta poikaset pääsevät jatkamaan pakoaan ja päätyvät merisiipien palatsiin, jonne Tsunami heidät johdattaa. Merenalaisessa valtakunnassa poikaset vangitaan uudelleen ja he joutuvat hengenvaaraan. Merisiipien palatsin tuhouduttua poikaset lähtevät kohti Glorian heimon sademetsää. Siellä sadesiivet elelevät leppoisaa elämää hedelmiä syöden, eikä kukaan jaksa vaivata päätään sillä, että heimolaisia katoaa vähän väliä selittämättömästi. Samaan aikaan toisaalla Rauhankynsi kouluttaa valeversioita ennustuksessa mainituista poikasista. Alkuperäiset viisi ovat osoittautuneet liian itsenäisiksi.  

Gloria nousee sadesiipien kuningattareksi, minkä jälkimainingeissa Tähtimö siepataan. Hänet viedään yösiipien luolastoon rikinkatkuisen tulivuoren uumeniin. Yösiivet, joiden heimon piti olla se kaikkein suurin ja mahtavin, viettävätkin kurjaa, ankeaa ja synkkää elämää tulivuoren purkausta peläten. He havittelevat parempia metsästysapajia ja asuinsijoja sadesiipien reviiriltä, eikä heitä kiinnosta mitä mieltä sadesiivet ovat suunnitelmasta. Kun pelätty tulivuorenpurkaus viimein tapahtuu, yksi saagan pahiksista kuolee, yksi poikasista sokeutuu ja yösiipien koti tuhoutuu täysin. Kaiken kaaoksen keskellä piskuinen Leimu siepataan. Hänelle avautuu mahdollisuus paeta ja palata tovereidensa luo, mutta musertavia uutisia ennustuksesta saanut Leimu ei halua tehdä sitä. Hän on kyllästynyt siihen, että häntä pidetään lapsellisena hölmönä. Leimu tapaa äitinsä, Okan, joka johtaa Skorpionipesä-nimistä lohikäärmeiden keskittymää hiekkasiipivaltakunnan rajamailla. Jälleennäkemisen riemu on lyhyt, sillä Leimu siepataan julman hiekkasiiven, Liekin, linnoitukseen. Tuohon samaan linnoitukseen sijoittuu myös tämän ensimmäisen saagan lopputaistelu, jonka seurauksena hiekkasiipien kuningattareksi ei nouse kukaan Keitaan tyttäristä vaan yllätysnimi.

Lue myös:

Tulisiivet koukuttaa jännittävillä juonenkäänteillään

Tulisiivet-sarjan Tähtimö ylittää itsensä

Gloria yllättää kaikki uusimmassa Tulisiivet-kirjassa


Kommentit

 1. Tämä eka osa on ollut lukupinossa pitkään. Olipa kiintoisa vinkkaus sinulla! Kerroitko tässä koko saagan vai tapahtuuko tämä kaikki ekassa osassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli tiivistettynä koko ekan saagan tapahtumat :)

   Poista

Lähetä kommentti

Täällä voit kommentoida! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko