Finlandia-ehdokas: Avain hukassa

(Kirja saatu Finlandia-lähettiläänä)


Avain hukassa on riimitelty tarina yhden kerrostalon erilaisista asukkaista.

Sanna Manderin kirja alkaa lapsia kutkuttavalla mysteerillä: kirjan kertoja on hukannut avaimensa! Hän pyytää lukijaa auttamaan, ja samalla päästään kurkistamaan, millaisia asukkaita talossa asuu. Alla muutamia minun ja lasten lempparityyppejä:

Barbarossa on hyvin järjestelmällinen, hän aakkostaa ajatuksensakin. Barbarossan seinällä on varsinkin aikuista lukijaa naurattavia muistilappuja ja hyllyiltä löytyy erilaisia säilytysratkaisuja esimerkiksi varpaankynsille.

Entä sitten Erkki, joka trollaa netissä ja pistäisi yksisarviset lihoiksi? Molempia lapsia mietityttää Erkin pään päälle kohonnut tummanpuhuva myrskypilvi. Mitähän kurjaa Erkille on tapahtunut, kun hän on sortunut nettivihaan?

Teini-ikäinen Kuivalaisen Jimi ei tykkää nimestään ja ottaisi mielellään vähän jotain rokimpaa tilalle. Pirukakkarainen olisi Jimin mieleen.

Ihanan vaaleanpunaisesta yksiöstä löytyy nuudelia kokkaileva prinsessa, joka halusi muuttaa isosta kuninkaanlinnasta vähän kotoisampaan kämppään.

Maijalla on seitsemän faijaa, joten tässä asunnossa sattuu ja tapahtuu: keitellään nakkeja, juodaan kahvia, harjataan hiuksia, silitetään, luetaan päivän lehteä.

Omaan mielenmaisemaani vetoaa tunnelmaltaan eniten eläkepäiviään viettävät Ossi ja Ray. Vai mitä sanotte tästä ihanasta kuvauksesta:

Kun iltapäivä pimenee
ja kannussa hautuu minttutee,
levyltä soi Billie Holiday.

Kirjan lopussa lasten odotus palkitaan ja avain löytyy. Eikä haittaa, vaikka avaimen on kertaalleen jo löytänyt, sitä on hauska etsiä monta kertaa uudestaankin. Välillä omille tytöilleni tulee jopa kinaa siitä, että kumman vuoro on löytää avain ensin.

Tämä virkistävästi kirjoitettu ja raikkaasti kuvitettu kirja herättää monenlaisia ajatuksia. Minut se sai pohtimaan oman kerrostaloni asukkaita: lymyääkö täällä jossain "Erkki" tai tip top -järjestystä rakastava "Barbarossa"? En itse asiassa tiedä oman rappuni naapureista kovinkaan paljon. Tänään aamuvarhaisella olin samaan aikaan hississä suurin piirtein ikäiseni naapurin kanssa, joka veti perässään matkalaukkua. Kun kysyin, oliko hän lähdössä reissuun, hän kertoi tekevänsä keikkatöitä laivalla. Sinne hän sujahti, kohti Turun satamaa aamun hämärässä. Ehkä saan pian tietää jotain uutta jostain toisestakin naapuristani.


Kirja: Avain hukassa / Nyckelknipan
Teksti ja kuvitus: Sanna Mander
Kustantaja: Schildts & Söderströms / S&S 2017


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko