Tunnetaitoja lapselle Ympyräisten avulla


Kirjat saatu arvioitavaksi blogia varten.
 
Minulla on kaksi luonteeltaan hyvin erilaista lasta. Esikoinen on voimakkaasti tunteva viisivuotias, joka riemuitsee pienistäkin asioista ja jonka silmät suorastaan salamoivat hänen raivostuessaan. Hän vaatii itseltään paljon mutta osaa onneksi myös iloita onnistumisistaan. Kuopus ei ole niin tulisieluinen kuin isosiskonsa, mutta varsinkin näin kolmen vuoden tahtokauden keskellä pystyy kyllä ilmaisemaan tyytymättömyytensä varsin railakkaasti.

Tunnetaitojen opettelu on ollut meillä aina läsnä, vaikka emme ole tavallisessa arjessa varsinaisesti tajunneetkaan opettavamme tytöille tunnetaitoja. Sen sijaan olemme tietoisesti pyrkineet vahvistamaan lasten itsetuntoa ja myönteistä minäkuvaa. Kannustamme yrittämään ja kehumme sinnikkyydestä, vaikka jokin asia ei heti sujuisikaan toivotulla tavalla. Erityisesti esikoisen kanssa harjoittelemme myös häviämistä: esimerkiksi lautapelejä pelatessa tärkeintä ei suinkaan ole voittaminen vaan mukava yhdessäolo pelaillen.

Sain Kustannus-Mäkelältä blogia varten kolme kirjaa viime vuonna ilmestyneestä Ympyräiset-sarjasta. Kirjat on kirjoittanut Anne-Maria Kuusela ja kuvittanut Matias Teittinen. Pedagogisena asiantuntijana on toiminut Maija Nuorteva.

3-6-vuotiaille suunnattu Ympyräiset-sarja esittelee monta hauskaa eläinhahmoa, joista jokainen liittyy tunnetaitoihin. Toistaiseksi sarjassa on ilmestynyt kolme kirjaa:

Räyhä Ravun kiukkupuuska
Kiva Kirahvin kannustus
Sisu Kettu ei anna periksi

Räyhä Rapu, Kiva Kirahvi ja Sisu Kettu kavereineen asuvat Poutapilvessä. Ystävysten elämä on pääasiassa leppoisaa, mutta päiviin mahtuu tietenkin tilanteita, joissa hyvät tunnetaidot ovat avainasemassa. Jokainen kirja keskittyy yhteen tärkeään tunnetaitoon, jota käsitellään luontevasti osana tarinaa. Lisäksi sivuilta löytyy tunnepilviä, joiden kysymysten avulla lasten kanssa voi keskustella tunnetaidoista ja kirjan tapahtumien herättämistä ajatuksista.

Räyhä Ravun kiukkupuuska kertoo nimensä mukaisesti kiukuttelevasta ravusta. Räyhä Rapua kiukuttaa heti aamusta alkaen ja kiukuspäissään se pahoittaa ystäviensä mielen. Tässä kirjassa opetellaankin, miten selvitään kiukun tunteista ja pyydetään anteeksi.

Kiva Kirahvin kannustus -kirjassa keskitytään vahvuuksiin. Ympyräiset päättävät suunnitella yhteisen esityksen, jossa jokainen voisi tehdä sitä, missä on hyvä. Vain Pelokas Pingviini on sitä mieltä, ettei osaa kunnolla mitään. Kiva Kirahvi kuitenkin hoksaa heti Pelokkaan Pingviinin vahvuudet, ja iloinen esitys voi alkaa.

Sisu Kettu ei anna periksi -kirjassa kaverukset lähtevät etsimään mummuketun aarretta. Matka on pitkä ja raskas, mutta yhdessä eteen tulevia ongelmia ratkoen Ympyräisten aarteenetsintä etenee. Muut hahmot käpertyvät jo yöpuulle, mutta Sisu Kettu jatkaa matkaa. Sitä pelottaa ja paleltaa, mutta niin vain se puskee itseään eteenpäin vuoren korkeimmalle huipulle ja löytää aarteen.

Ympyräiset-sarja on erittäin tervetullut lisäys kirjahyllyymme. Tunnetaitojen harjoitteleminen tarinan kautta on lapsille luonteva tapa oppia. Näissä kirjoissa ei tyrkytetä tietoa eikä hempeillä liikaa, mikä miellyttää itseäni kovasti. Molemmat lapset ihastuivat hauskannäköisiin hahmoihin heti ja halusivat kuulla varsinkin Sisu Kettu ei anna periksi -kirjan monta kertaa putkeen. Myös tunnepilvien kysymyksiin vastaaminen oli lapsille mieluisaa puuhaa, vaikka kolmevuotias ei aina vastannutkaan aivan siihen mitä kysyttiin, vaan saattoi käyttää vastausvuoronsa aivan muiden juttujen selittämiseen.

Jos tunnetaidot kiinnostavat, Ympyräisten sivuilla on tarjolla paljon lisätietoa ja vinkkejä aiheesta. Ympyräisiin liittyen on kehitteillä myös digitaalista sisältöä, johon saamme toivottavasti tutustua pian!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?