Viikon kirja: Myyrä ja kalaTämän viikon kirja kertoo jo 1950-luvulta lähtien ilahduttaneen myyrän seikkailuista. Myyrä-hahmo on tsekkiläisen, vuonna 2011 kuolleen Zdenêk Milerin luoma hahmo, joka tunnetaan hyväntahtoisena ja kekseliäänä otuksena.

Myyrä ja kala on perheemme ensimmäinen Myyrä-kirja; jos en ihan väärin muista, esikoinen sai sen aikoinaan syntymäpäivälahjaksi ystäviltämme. Kirjan on kirjoittanut Zdenêk Milerin tytär Katerina Miler, mutta kuvitus on isän ja tyttären yhteistä käsialaa.

Kirja alkaa, kun myyrä hoksaa ystävänsä sintin uiskentelevan lammessa ja päättää syöttää sille muutaman mansikan. Tilanteessa koetaan kuitenkin nopeasti uhkaava käänne, kun hauki yrittää napata sintin kitaansa. Sintti yrittää parhaansa mukaan uida haukea karkuun, mutta ei onnistu ja joutuu lopulta hyppäämään myyrän syliin turvaan.Nokkela myyrä tajuaa oitis, että nyt täytyy toimia ripeästi. Se kiikuttaa sintin koloonsa, jossa se pääsee myyrän paljuun polskimaan. Myyrä tietää kuitenkin, ettei sintti pärjää paljussa loputtomiin ja keksii ovelan suunnitelman tehdä lammesta sintille taas turvallinen paikka.

Ongenvavan ja kirsikoiden avulla myyrä huijaa ahneen hauen haaviinsa ja kiikuttaa sen kokonaan toiseen paikkaan uiskentelemaan. Perhosten ja kärpästen iloitessa myyrän onnistumisesta se kiiruhtaa takaisin koloonsa ja rientää sitten palauttamaan sintin lampeen.

Sintti on tietysti ikikiitollinen myyrälle tämän avusta ja käy sukeltamassa tälle kauniin hohtavan helmen lammen pohjasta. Helmestä tulee myyrän yövalo, jonka kajossa se lukee ystävilleen iltasadun:

"Leppäkerttu, kiiltomadot, kastemato, hämähäkki ja turilaan toukat kuuntelevat hyvänyönsatua. Se on niin pitkä, että kaikki nukahtavat vähitellen. Myyä sulkee kirjan ja panee helmen näkinkenkään. Sitten sekin nukahtaa suljettuaan silmänsä. Se näkee unta lammesta ja sintistä, joka nukkuu jossain takiaisen lehden alla onnellisena. Kaikki on käynyt hyvin. Ja kuu hymyilee."

Myyrä ja kala on vuosien varrella noussut erityisesti kuopuksen suosikiksi. Pitkään se oli kirja, joka jännitti jopa liikaa teräviä hampaitaan narskuttelevan hauen takia, mutta sitten siitä tuli kirja, joka jännitti juuri sopivasti. Mitä enemmän kirjaa on luettu, sitä rauhallisemmin kuopus suhtautuu jännittäviin kohtiin, sillä kuten hän itse tarinan edetessä aina korostaa, hauki ei onnistu myyrän ystävää nappaamaan.

Ovatko Myyrän seikkailut teidän perheessänne suosittuja?

***
KirjaMyyrä ja kala
Teksti: Katerina Miler
Suomennos: Kirsti Siraste
Kuvitus: Zdenêk Miler ja Katerina Miler
Kustantaja: Tammi 2013 (alkuteos 2011)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär