Maukan ja Väykän parhaat – kirja koko perheen iloksi


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Seuraa hassu paljastus: odotin uunituoreen Maukan ja Väykän parhaat -kirjan ilmestymistä innokkaammin kuin ensimmäisen joulukalenteriluukun avaamista. Timo Parvelan luomat lastenkirjallisuuden suosikkihahmot eivät olleet minulle ennestään tuttuja, mutta tänä syksynä Maukkaa, Väykkää ja Lehmä Muukkosta on alkanut putkahdella lasteni suusta. Ja kun vielä Ylen tämän vuoden joulukalenterikin kertoo Maukasta ja Väykästä, halusin minäkin tutustua kaksikkoon paremmin.
Maukka on kissa, joka asuu yhdessä koiraystävänsä Väykän kanssa pienessä kylässä. Koska Maukka ja Väykkä ovat luonteeltaan hyvin erilaisia, ne kinastelevat paljon, mutta ovat kuitenkin toisilleen hyvin tärkeitä. Maukan ja Väykän lähipiiriin kuuluu muitakin hauskasti nimettyjä eläimiä, muun muassa aiemmin mainittu Lehmä Muukkonen, Kana von Got, Possu Röhkötti, Lammas Bääkkönen ja Vuohi Mäk Käkätin. Maukan ja Väykän ansiosta (tai pitäisi varmaan sanoa takia) esikoinen on alkanut nyt syksyn mittaan kiljahdella siskolleen "senkin Lehmä Muukkonen!" pikkusiskon oikein eläytyessä rooliinsa härnäherneenä.
Maukan ja Väykän luonteessa ja käyttäytymisessä on paljon kissoille ja koirille ominaista: kun Väykkä haistaa kirpeän syysaamun tuoksun, se ei voi itselleen mitään vaan rynnii täyttä päätä läpi kaikkien Maukan haravoimien lehtikasojen. Maukka puolestaan tykkää kalasta, mutta ei voi sietää vettä. Suurimmaksi osaksi eläinystävät kuitenkin muistuttavat käytökseltään meitä ihmisiä: ne leipovat ja kahvittelevat, joogaavat ja juhlivat. 
- Nyt sinä pidät hauskaa ja minä hoidan loput työt, sanoi Maukka.
Maukka taitteli lautasliinoja lautasille.
- Minä taitan ne aina vähän toisella tavalla, Väykkä huomautti.
- Ole hiljaa ja pidä hauskaa, sanoi Maukka.
Maukan ja Väykän parhaat sisältää vuodenaikojen mukaan jaettuja tarinoita ystävysten ja kyläläisten leppoisasta arjesta. Vietetään joulua ja juhannusta, käydään hiihtämässä ja kalastamassa, ollaan eri mieltä, sovitaan ja ilahdutetaan ystävää. Levollisesti kirjoitettuja kertomuksia lukiessani huomaan itsekin solahtavani rauhallisempaan rytmiin. Tuntuu aivan kuin verenpaine laskisi ja kiireet unohtuisivat. Siksi Maukan ja Väykän parhaat on mielestäni täydellinen koko perheen kirja joulunpyhiksi: miten ihanaa on käpertyä vierekkäin peiton alle, syödä konvehteja ja lukea tai kuunnella Maukkaa ja Väykkää.
Alla vielä ote tarinasta Joogaa, jossa Maukka päättää ryhtyä voimistelijaksi isolla V:llä, mutta toisin käy:
Huomenna minä astun kuistille yhtaikaa aamuauringon säteiden kanssa. Tiu'ut helisevät, suitsukkeiden tuoksu leijuu arvoituksellisena ja valkoinen pukuni loistaa alas kylään saakka. Heilutan hitain, arvokkain, vuosisataisin liikkein voimistelusauvaani, jossa lohikäärmeiden silmät hehkuvat kuin tähdet. Täytän keuhkoni raikkaalla ilmalla ja ajatukseni rauhalla, sillä silloin olen yhtä kaiken olevaisen kanssa. ...
Seuraavana aamuna Väykkä voimisteli jälleen lattialla. Maukka nukkui yhä sängyssään.
***
KirjaMaukan ja Väykän parhaat
Teksti: Timo Parvela
Kuvitus: Virpi Talvitie
Kustantaja: Tammi 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär