Viikon kirja: Mimmi Lehmän ja Variksen iso kirjaViikon kirjassa seikkailevat tänään utelias Mimmi Lehmä ja tämän hyvä ystävä, pessimismiin taipuvainen Varis. Tarinoiden takana on ruotsalainen aviopari, Jujja ja Tomas Wieslander, jotka ovat kirjoittaneet Mimmi Lehmän edesottamuksista jo 90-luvulta lähtien.  
 
Mimmi Lehmän ja Variksen ison kirjan esipuheessa Jujja Wieslander kertoo, että idea Mimmi Lehmästä sai alkunsa, kun eräs lapsi oli todennut hänelle: "Ajattele jos lehmät tekisivät samoja asioita kuin mekin. Miten hassua se olisikaan!"
  Mimmi Lehmän ja Variksen isoon kirjaan on koottu kaksitoista kertomusta, joiden lisäksi kirjassa on lauluja ja lasten keksimiä loruja. Kirjan upean kuvituksen on loihtinut Viiru ja Pesonen -kirjoistaan tuttu Sven Nordqvist. Kuvat ovat ihanan värikkäitä ja tuovat täydellisen silauksen Mimmi Lehmän ja Variksen välillä hullunkurisiinkin tilanteisiin.Meillä molempien lasten lempitarinaksi on noussut satu nimeltään Lehmä saa laastarin. Siinä Mimmi Lehmä loukkaa itsensä yrittäessään loikata piikkilanka-aidan yli, ja vastahakoinen Varis joutuu huolehtimaan ystävästään.

Toisessa suosikkitarinassa, Oletko ystäväni? Varis päättää muuttaa emännän savupiippuun. Samalla se tulee loukanneeksi Mimmi Lehmää. Myöhemmin tarinassa kuitenkin käy ilmi, miten tärkeä Mimmi Lehmä oikeasti on Varikselle.
"Mutta miksi sinulla on minun kuvani seinällä? Mimmi kysyi hyvin iloisella äänellä. Se katseli Varista ja hymyili. Varis ei vastannut heti. Sitten se sanoi hiljaa ja hyvin nopeasti:
- Siettämiäpiänsinsta."
Oma lempitarinani on Mimmi Lehmän ja Variksen joulu, jossa Varis paketoi omia tavaroitaan itselleen joululahjaksi. Yöllä se ei saa unta, sillä lahjat polttelevat sen mieltä. Sen on pakko nousta avaamaan kaikki paketit, minkä jälkeen se vaipuu alakuloon, koska uusia lahjoja ei ole tiedossa. Mimmi Lehmä on kuitenkin järjestänyt ystävälleen ihanan jouluyllätyksen ja koristellut Variksen kotikuusen tunnelmallisin kynttilöin.Mimmi Lehmän ja Variksen iso kirja riemastuttaa, ihastuttaa ja innostaa. Mimmi Lehmä haluaa oppia tekemään sellaisia asioita, jotka Variksen mielestä eivät ollenkaan kuuluisi lehmille. Varis yrittääkin usein ylipuhua Mimmin luopumaan aikeistaan, mutta sisukas ja päättäväinen Mimmi Lehmä opettelee pyöräilemään, laskemaan liukumäkeä, käymään kirjastossa ja kiipeämään puuhun monien muiden taitojen lisäksi. Se ei anna alun vaikeuksien haitata, eikä ole moksiskaan, vaikka putoaisi puusta ja jäisi sarvistaan kiinni maahan.
"Varis huokaisi. 
- Mutta miten? Miten sinulle on käynyt tuolla tavalla? Miten lehmä voi päätyä seisomaan päällään niin että sen jalat sojottavat kohti taivasta ja sarvet ovat kiinni maassa?
- Tämä johtuu siitä, että roikuin puussa polvitaipeiden varassa."
Eläköön Mimmi Lehmä (ja kaikki muut rajoja rikkovat otukset)! :) 

***

KirjaMimmi Lehmän ja Variksen iso kirja
Teksti: Jujja Wieslander / Tomas Wieslander (suomennos: Pirjo Santonen ja Terhi Leskinen)
Kuvitus: Sven Nordqvist
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2016

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko