Kiva pääsiäiskirja leikki-ikäisille: Vilma Virtanen virpomassaValitessani tiistaina Viikon kirjaa tein huolestuttavan, suorastaan järkyttävän havainnon lastenhuoneen kirjahyllyn tarjonnasta. Meillä ei ole lainkaan pääsiäiskirjoja! (Joulukirjoja sen sijaan löytyy parisenkymmentä kappaletta, mikä ehkä antaa vähän viitettä siitä, mikä on lempijuhlani.)

Mutta onneksi meillä on kirjasto! Tänään poikkesin lounastauolla pääkirjastoon hakemaan Vilma Virtanen virpomassa -kirjan, joka on yhdeksäs osa Anneli Kannon suositusta Viisi villiä Virtasta -sarjasta. Koko tämä kirjasarja oli tälle perheelle entuudestaan tuntematon, mutta ainakin tämä pääsiäisen perinteitä esittelevä kirja vaikutti niin mukavalta, että varmasti luemme villeistä Virtasista jatkossakin.6-vuotias Vilma on toiseksi vanhin Virtasen lapsista. Hän on oppinut jo lukemaan ja lukee kiinnostuneena Suuresta perinnekirjasta pääsiäiseen liittyviä tapoja. Kun tulee virpomisen aika, isosisko Veera ilmoittaa, että tällä kertaa Vilmaa ei huolita samaan porukkaan. Vilmaa alkaa itkettää: hän ei uskalla virpoa yksin! Henkiseksi tueksi hän päätyy vähän vastahakoisesti ottamaan pikkusisaruksensa Pertun ja Kastehelmen, joiden turhankin rehellisiä kommentteja hän joutuu useamman kerran häpeämään virpomisreissun aikana. Entäs sitten se virpomisloitsu? Apua, Vilma ei muista! Onneksi pikkusisko Kastehelmi auttaa:
Entten tentten 
teelikamentten,
hissun kissun
vaapula vissun!
Kommellusten jälkeen virpojat saapuvat kuitenkin hyvillä mielin kotiin ja jakavat sulassa sovussa virpomispalkkionsa. Pääsiäisenä Virtasilla maalataan kananmunia - "Niin kuin meilläkin!", huudahti kuopukseni innoissaan.

Tällaiset lastenkirjat, joissa tarinaan on ujutettu tietoa esimerkiksi juhlapyhistä, ovat meillä aina olleet lasten mieleen. Seuraavaksi taidankin lainata saman sarjan Veera Virtanen ja esikoulu -kirjan, koska syksyllä meillä asustelee jo pieni eskarilainen.

***
KirjaVilma Virtanen virpomassa
Teksti: Anneli Kanto
Kuvitus: Noora Katto
Kustantaja: Karisto 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär