Lasse-Maijan etsivätoimisto – lasten oma dekkarisarja!


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Olin kuullut Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoista jo kauan ennen kuin lainasimme lasten kanssa meille kirjasarjan ensimmäisen osan. Martin Widmarkin supersuositut lastendekkarit nimittäin pomppasivat esiin aina, kun jossain jaettiin kirjavinkkejä lapsille. Myös meillä ihastuttiin kirjoihin saman tien. Varsinkin esikoinen tykkää arvuutella syyllistä yhdessä päähenkilöiden eli Lassen ja Maijan kanssa. Kirjojen aito dekkarimaisuus onkin näissä tarinoissa se paras juttu, enkä yhtään ihmettele, miksi sarja on saavuttanut niin suuren suosion ensin Ruotsissa ja sittemmin myös täällä Suomessa. Mikä parasta, kirjoissa tapahtuvat rikokset eivät ole liian jännittäviä vaan juuri sopivia kutkuttamaan lasten aivonystyröitä.

Lasse ja Maija ovat kouluikäiset parhaat ystävykset, jotka asuvat pienessä Vallilan kaupungissa. Fiksut lapset perustavat oman etsivätoimiston ja auttavat kaupunkilaisia milloin minkäkin rikoksen ratkaisemisessa. Tuorein kirja etsivien seikkailuista, Jalkapallon arvoitus, tupsahti huhtikuun alussa postiluukustamme Tammen lähettämänä arvostelukappaleena. Kuten näissä kirjoissa on tapana, osa henkilöistä on entuudestaan tuttuja ja osa uusia. Tapahtumat sijoittuvat aina Vallilaan, jonka paikkoja on kiva tutkia kirjassa olevasta kartasta.

Jalkapallon arvoitus -kirjassa tarinan potkaisee käyntiin Vallilan ja Aurinkoniityn jokavuotinen jalkapallo-ottelu. Voittaja saa hienon hopeapystin, joka on tullut Vallilan joukkueelle valitettavan harvoin. Tällä kertaa kaupungin postinkantaja Franco Bollo, joka valmentaa Vallilan joukkuetta ensimmäistä kertaa, lupaa, että Vallila vie voiton. Ottelu ei kuitenkaan etene erityisen lupaavasti vallilalaisten kannalta. Kun Aurinkoniitty johtaa 7-0, Lasse ja Maija huomaavat jotain kamalaa: palkintopysti on kadonnut! Ja kaikkien polkupyöristä on puhkaistu renkaat!
- Meidän pitää miettiä, Maija sanoo Lasselle.
- Miettiä! poliisimestari sanoo. - Ei tässä sellaiseen ole aikaa. Pystin on löydyttävä! Se on täyttä hopeaa ja hyvin arvokas.
- Jos halutaan, että se löytyy, pitää ensin miettiä, Lasse selittää. - Mitä me tiedämme?
Lasse ja Maija ovat auttaneet poliisimestaria ratkaisemaan useita hankalia tapauksia. Poliisimestarikin ymmärtää nyt, että onnistuakseen heidän on pakko käyttää aivojaan.
En tietenkään paljasta teille syyllistä, mutta tämän voin kertoa: kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää...
Alkoiko kiinnostaa? Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoja on julkaistu jo lähes kaksikymmentä kappaletta, joten valinnanvaraa kyllä löytyy. Varttuneempaa (ääneen)lukijaa alkaa jossain vaiheessa todennäköisesti tympiä kirjojen tietynlainen kaavamaisuus, mutta lapsillehan nämä dekkarit on suunnattu ja lapset näistä tuntuvat tykkäävän.***

Kirja: Jalkapallon arvoitus
Teksti: Martin Widmark
Kuvitus: Helena Willis
Suomennos: Outi Menna
Kustantaja: Tammi 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?