Nummelan ponitalli kuin hevosmaailman Kauniit ja Rohkeat – Merja Jalon sarja jo lähes sataosainen!


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Käsi ylös, jos muistat Kikan ja Repen mutkikkaan romanssin sarjassa Nummelan ponitalli. Olin tipahtaa tuolilta, kun huomasin, että Merja Jalon supersuosittua heppakirjasarjaa julkaistaan yhä! Jos laskin oikein, tänä keväänä ilmestynyt Ratsukallion uhka on jo 89. kirja Nummelan ponitallilaisten edesottamuksista. Muistiani virkistääkseni menin etsimään netistä tietoa kirjoissa tapahtuneista käänteistä, ja otsikossakin mainittu Kauniit ja Rohkeat tuli kyllä nopeasti mieleen, kun kertasin juonikuvioita tästä yli 30 vuoden ajan eläneestä kirjasarjasta:

Kikka on teini-ikäinen poliisi-isän tytär, jolla on on-off-suhde Repeen. Repellä on ollut vispilänkauppaa monen muunkin hevostytön kanssa. Päkä on kauppaneuvos Kiisken rikas tytär, jolla on ollut Repen kanssa lyhyt suhde Repen huijattua kuuluvansa Bernadotten sukuun. Titta on Kikan paras ystävä, mutta koska hänkin on ihastunut Repeen, tytöt riitaantuvat hetkeksi. Kristian Starck on Kikan ensirakkaus ja ensimmäinen poikaystävä, joka kuitenkin muuttaa Englantiin saatuaan kutsun kilpajoukkueeseen. Kirjoissa esiintyy lukuisia muitakin keskeisiä hahmoja, esimerkiksi Nummelan ponitallin omistaja Pena, Repen ex-tyttöystävä Siru, kavala ja juonitteleva Tepa ja tiukka ratsastuksenopettaja Mara, johon Päkä on ollut rakastunut.

Tämän pienen kertauksen jälkeen olin enemmän kuin valmis lukemaan Ratsukallion uhka -kirjan, jossa puidaan Kikan ja Repen välirikkoa ja pelastetaan Kikka hengenvaarasta. Kirjan takakannessa kysytään Repen ja Kikan romanssiin viitaten:
Mutta onko hän voittanut takaisin Kikan rakkauden?
Sitä lähdin selvittämään.

Tarina alkaa hevosleiriltä, johon Nummelan ponitallin ydinjoukko osallistuu. Ilmassa väreilee tulevan myrskyn lisäksi jännitystä, sillä Kikan entinen ihastus Kristian on lähettänyt Kikalle kirjeen, jossa kertoo palaavansa Suomeen. Kirje saa Kikassa aikaan levottomuutta, eikä hän halua kertoa asiasta Repelle. Repe on kuitenkin saanut tietää kirjeestä, ja nuorten rakastavaisten välille leimahtaa riita. Tunnelma on harlekiinikirjamainen tummissa silmissä leimahtavine kiukkuineen, dramaattisine huudahduksineen ja ivallisine äänineen.

Kikan ja Repen äänekkäällä riidalla on todistajia, ja kun Kikka katoaa, Repeä aletaan epäillä. Pöyristyneenä Repe huudahtaa:
Minusta on hävytöntä, että epäilette minua joksikin perverssiksi kidnappaajaksi!
Repe alkaa itse selvittää Kikan katoamista ja löytää itsensä pian vaarallisesta tilanteesta entisen vangin Juha Räytön luota. Räytön kotoa löytyy myös Kikan takki ja valokuvia Kikasta köytettynä. Repelle selviää myös Räytön kauhistuttava motiivi...eikä tilannetta auta yhtään se, että Räytöllä on apunaan Ronaldo, vaarallinen dobermanni!

Kaikista kiperistä tilanteista kuitenkin selvitään, ja nuoripari tekee sovinnon. Repekin toteaa jalomielisesti:
"Suklaasydän korvaa kaiken."
Nummelan ponitalli -sarja on häkellyttävä sekoitus saippuaoopperaa ja seikkailua. Nykyaikaa ei kirjoissa näy, eikä henkilöhahmoihin ole tullut ripaustakaan syvyyttä vuosikymmenten aikana. En silti ihmettele sitä, että Merja Jalon sarjalla on edelleen vankkumaton fanikuntansa. Nostan myös hattua kirjailijalle, joka on jaksanut julkaista lukijoidensa iloksi suosittua sarjaansa jo 1970-luvun lopulta lähtien!

***

KirjaRatsukallion uhka
Teksti: Merja Jalo
Kansi: Oili Kokkonen
Kustantaja: WSOY 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär