Tutkimusmatka avaruuteen -kirja paljastaa tähtitaivaan salaisuudet


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Avaruus kiinnostaa eri-ikäisiä lapsia, eikä ihme, onhan se niin salaperäinen ja jännittävä asia. Öinen tähtitaivas ja kauniit tähtikuviot ovat kiehtovia, ja kuun välillä pyöreää, välillä sirppimäistä ulkonäköä on hauska ihmetellä.

En ole itse erityisen perehtynyt avaruuteen, ja useimpiin lasten avaruusaiheisiin kysymyksiin joudun vastaamaan sanalla ööh. Innostuin siksi Kariston tänä vuonna julkaisemasta, Tero Hiekkalinnan kirjoittamasta tietokirjasta Tutkimusmatka avaruuteen, joka on lapsille suunnattu monipuolinen tietokirja. Samalla se toimii oppaana onnistuneeseen tähtimatkaan. Hiekkalinna, joka tunnetaan myös Kaukoputkimiehenä, neuvoo kirjassa, miten tähtitaivaan tarkkailusta saa eniten irti. Carlos da Cruz vastaa havainnollistavasta kuvituksesta.

Tieto-osiot tempaavat mukaansa myös aikuisen lukijan. En muistanutkaan, miten mielenkiintoinen kokonaisuus tämä aurinkokuntamme on! Enkä totisesti olisi osannut selittää lapsille, mitä vaiheita kuun kiertoon sisältyy. Ja jos joku olisi sanonut minulle näkevänsä taivaalla paljain silmin Venuksen, en olisi uskonut (mutta nyt uskon, sillä Hiekkalinnan mukaan Venuksen pystyy näkemään aamu- tai iltahämärässä). Sen jopa muistin itsekin, ettei Plutoa enää tituleerata planeetaksi, mutta sitä en olisi tiennyt, että Pluton pinnan lämpötila on 235 miinusastetta ja että se kiertää Aurinkoa noin 248 vuotta.

Jos haluat vastata lasten avaruusaiheisiin tiedusteluihin asiantuntevasti tai ilahduttaa jälkikasvuasi selkeällä tietokirjalla, suosittelen tarttumaan Tutkimusmatka avaruuteen -kirjaan. Sieltä löydät muun muassa Jupiterin kuut, Saturnuksen renkaat, mustan aukon mysteerin ja toimivat vinkit tähtien kiikarointiin.***
 
KirjaTutkimusmatka avaruuteen
Teksti: Tero Hiekkalinna
Kuvitus: Carlos da Cruz
Kustantaja: Karisto 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko