Viikon kirja: Mennään jo naapuriin


Viikon kirjassa mennään naapuriin eli tutustutaan kahdeksaantoista suomalaiseen kotiin, joiden asukkaat ovat muuttaneet Suomeen muualta. Riina Katajavuoren kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama Mennään jo naapuriin -kirja on valittu Kirjojen Suomen vuoden 2017 kirjaksi, ja onkin mielestäni nappivalinta kuvaamaan tämän päivän Suomea:
"Nyt kun Suomi on aloittamassa uuden, toivottavasti itsenäisen, sadan vuoden jakson, on oleellista se, minkälaista uutta Suomea uudet ihmiset rakentavat." -Seppo Puttonen, Yle
Myös Lastenkirjainstituutin vuosittain myöntämä Punni-palkinto on tänä vuonna annettu Mennään jo naapuriin -kirjalle. Punni-palkinto perustuu Kirsi Kunnaksen satuun erilaisesta Punni-jäniksestä ja rohkaisee kirjoittamaan rohkeasti ja raikkaasti.

Mennään jo naapuriin -kirjassa Katajavuoren 8-vuotias tytär Vellamo kyläilee äitinsä ja kuvittaja-Sallan mukana monikulttuurisissa kodeissa. Kirjan idea on mielestäni aivan loistava, sillä kurkistamalla erilaisiin koteihin nähdään se mikä helposti unohtuu: ihmiset ympäri maailman ovat loppujen lopuksi aika samanlaisia.

Vellamo, Riina ja Salla käyvät kylässä syyrialaisessa, marokkolaisessa, kreikkalais-brasilialaisessa, intialaisessa, filippiiniläisessä, ghanalaisessa, nepalilaisessa, yhdysvaltalaisessa, vietnamilaisessa, islantilais-iranilaisessa, venäläis-valkovenäläisessä, etiopialaisessa, puolalais-suomalaisessa, virolais-irakilaisessa, latvialais-italialaisessa, jemeniläisessä ja somalialaisessa kodissa. Savolaisen tarkasti piirtämää sisustusta on kiva tutkia tarkemmin, ja varsinkin lastenhuoneista on helppo bongata tuttuja Ikean kalusteita. Keittiöistä piirretyistä kuvista voi melkein haistaa mausteisten ruokien herkulliset tuoksut, ja olohuoneet kutsuvat peremmälle tekemään tuttavuutta.Eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaneiden ihmisten tarinat liikuttavat ja naurattavat. Erilaisuus ja samanlaisuus sulautuvat kauniisti yhteen: marokkolainen Mohssen tarjoilee makeaa minttuteetä kultakirjailluista laseista ja kertoo katsovansa Suomen itsenäisyyspäivänä aina Tuntemattoman sotilaan. Intialaisen Saarahin isoäiti huolehtii Skypen välityksellä, että perheeseen syntyneelle vauvalle on varmasti hankittu villahousut ja hattu, mihin äiti vastaa, että "äitiyspakkauksessa oli". Vietnamilainen Vy iloitsee joululahjaksi saamistaan legoista ja mutustelee äidin tarjoamia hunajapomeloviipaleita. Etiopialaisessa keittiössä paahdetaan pannulla kahvipapuja. Telkkarista tulee Pikku Kakkonen ja sen jälkeen etiopialainen lastenohjelma, jossa opetetaan tanssimista. 11-vuotias Ahmed kertoo raskaasta, yli kuukauden kestäneestä pakomatkasta Irakista Suomeen:
Pikkulapset itkivät. Minä en itkenyt, kävelin vaan. 
Nyt Ahmedin perheellä on oma koti ja seinillä diskojulisteita. Vastaanottokeskuksessa asuva 10-vuotias Ibrahim vasta haaveilee omasta kodista. Onkohan sellainen jo löytynyt?
Mennään jo naapuriin on kirja, joka olisi hyödyllistä luettavaa kaikille suomalaisille. Erilaisiin perheisiin saa tutustua rauhassa kirjan tarinoiden ja kuvien kautta. Kannessa olevan kartan avulla voi tutkia, mistä päin maailmaa perhe on Suomeen saapunut. Tarinat kiinnostavat lapsia, varsinkin kun he kuulevat, että kirjan perheet ovat ihan oikeasti olemassa.
Kirjan lopussa Vellamo toteaa viisaasti:
"Ihmiset ovat aika mukavia, kun heihin vaan uskaltaa tutustua."
***

KirjaMennään jo naapuriin
Teksti: Riina Katajavuori
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Tammi 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko