Viikon kirja: Hili & Ola ja mahdoton Mauri


Olen tainnut mainita tämän ennenkin, mutta arvaatteko mitkä ovat tämän bloggaajan "hullut päivät"? Lastenkirjojen alennusmyynnit! Vaikka joudumme jo nyt säilyttämään tusinoittain lastenkirjoja kaapissa, koska lastenhuoneen kirjahylly ei pysy hankintojeni tahdissa, olen täysin vietävissä, kun näen lastenkirjoja hyvässä tarjouksessa. Ja hyvällä tarkoitan tietenkin sitä, että niitä oikeasti saa ostettua pikkurahalla.

Viime viikolla vaivuin hurmokseen Akateemisessa kirjakaupassa. Iso hyllyllinen sekä kotimaisia että käännettyjä lastenkirjoja kaksi euroa kappale! Valikoin huolella ja hartaudella luettavaa molemmille lapsille, ja aivan kuten arvelinkin, Annika Eräpuron kirjoittama Hili & Ola ja mahdoton Mauri aiheutti lapsissa akuutin naurureaktion. Kirja on itse asiassa niin hauska, etten tajua miksei sarja ole ollut enemmän esillä. Vai olenkohan itse vain missannut sen, onhan kyse pari vuotta sitten julkaistusta kirjasta. Sarjasta on joka tapauksessa julkaistu toinenkin osa, Hili & Ola ja Hotelli Hau, joka muistaakseni löytyi myös tuosta samaisesta alelaarista, ja nyt harmittaa, etten ostanut sitäkin.

Kirjan lähtölaukaus on hyvin mielenkiintoinen: kaksosten Hilin ja Olan astronauttivanhemmat lähetetään kuukaudeksi avaruuteen. Harmikseen Hili ja Ola eivät pääse mukavan neiti Ännän luokse hoitoon vaan heidät lähetetäänkin äidin siskon, Sirilindan, luokse. Sirilinda on ihan kiva, mutta tällä on taipumus rakastua päätä pahkaa kaiken maailman huijareihin – ja niin on käynyt tälläkin kertaa. Sirilindan luokse on vastikään muuttanut omituisesti käyttäytyvä Mauri, josta kirjassa ei todellakaan maalata erityisen kaunista kuvaa:
 
"Hän oli iso, paksu miehenkörmy, jonka tukka oli sotkussa ja parta pörhötti joka puolelle. Pienissä silmänsirriköissä oli pölähtänyt katse, ja kun turpeat huulet vielä lerpottivat auki, hän ei tehnyt maailman älykkäintä vaikutelmaa."
Hili ja Ola eivät voi käsittää, miten "Mauri-mussu" on voinut lumota tädin niin täysin, että tämä toteuttaa kaikki Maurin mahdottomat vaatimukset: televisio ja hella kannetaan kellariin ja metsästä poimitaan Maurin muka-herkkää mieltä rauhoittavia sinivuokkoja.

Kun Sirilinda joutuu lähtemään pois pariksi päiväksi, Hili ja Ola ovat aivan myrtyneitä. He eivät todellakaan Mauria hyysäisi! Lapsille tulee myös riitaa, eikä Ola ehdi kertomaan Hilille kaameaa epäilyään: voisiko Mauri olla karkuteillä piileskelevä pankkirosvo?

Vauhdikas ja helppolukuinen kirja Hilin ja Olan seikkailusta Sirilinda-tädin luona naurattaa sekä lapsia että aikuisia. Annika Eräpuron kieli on mukavan hersyvää ja sopivasti liioittelevaa. Aikuisen lukijan näkökulmasta loppu oli paikka paikoin vähän onnahdellen kokoon kursittu, mutta joka tapauksessa, Hili & Ola on ehdottomasti tutustumisen arvoinen lastenkirjasarja!

***
KirjaHili & Ola ja mahdoton Mauri
Teksti: Annika Eräpuro
Kansikuva: Jukka Lemmetty
Kustantaja: Karisto 2016

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär