Hurraa tytöt! Kolme upeaa uutuuskirjaa tulvillaan naisenergiaa

Kirjat saatu arvioitavaksi blogia varten.
Tyttöjä ja naisia ympäri maailmaa, rohkeutta, kapinaa, vallankumouksellisuutta, asennetta, nerokkuutta, rakkautta, sinnikkyyttä... Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille -kirjan aiheuttama maailmanlaajuinen buumi jatkuu. Postilaatikosta tipahti peräjälkeen kolme mahtavaa Kustantamo S&S:n uutuutta, jotka inspiroivat ja rohkaisevat lapsia uskomaan omiin kykyihinsä. Kuusivuotiaallamme suorastaan pyöri sukat jaloissa, kun hän sai käsiinsä Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 -kirjan, enkä yhtään ihmettele, sillä pelkästään kirjan kansi on niin houkutteleva, että tekisi mieli vähän lipaista.

1) Iltasatuja kapinallisille tytöille 2

Toisin kuin ensimmäisessä osassa, Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 sisältää myös lukijoilta tulleita tarinoita: saamme lukea esimerkiksi thaimaalaisesta Sarinya Srisakulista, joka on New Yorkin palokunnan ensimmäinen naispelastaja. Ja Lilian Blandista, irlantilaisesta lentäjästä, joka rakensi itselleen lentokoneen ja nimesi sen Mayflyksikoska "It may fly, it may not!".
Itse tykkään aivan erityisesti lukea kirjailijoista, kuten esimerkiksi Agatha Christiestä, joka lähetti ensimmäisen Hercule Poirot -kirjansa lukuisiin kustantamoihin ennen kuin sai lopulta myöntävän vastauksen. Myös Chimamanda Ngozi Adichien tarina kiehtoo, sillä hänen Biafran sodasta kertova romaaninsa Puolikas keltaista aurinkoa on yksi mieleenpainuvimmista lukukokemuksistani. 
Ja – tähän monta ihastunutta huokausta – mukaan on päässyt myös suuresti ihailemani J. K. Rowling, jota kirjassa siteerataan seuraavasti:
On mahdotonta elää epäonnistumatta jossakin, jollei elä niin varovasti, että voisi saman tien olla elämättä lainkaan.
J. K. Rowling Paola Rollon piirtämänä kirjassa Iltasatuja kapinallisille tytöille 2.
Tällä kertaa mukana on muuten myös suomalainen: jääsukeltaja Johanna Nordblad, joka oppi rakastamaan hyisessä vedessä sukeltamista onnettomuuden seurauksena. Esikoiseen teki syvän vaikutuksen kertomus Beatrice Viosta, nyt parikymppisestä miekkailijasta, joka joutui moniraaja-amputaation seurauksena pyörätuoliin, mutta sinnikkyydellään taisteli tiensä miekkailumestaruuksiin. Esikoinen halusikin välttämättä, että Beatricen kuva pääsee tähän postaukseen mukaan.
Beatrice Vio Cristina Portolanon piirtämänä kirjassa Iltasatuja kapinallisille tytöille 2.


2) Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa

40 tyttöä, osa tuttuja, osa vähemmän tuttuja. Merkityksellisiä, voimakkaita ja tärkeitä tarinoita tytöistä, joiden esimerkki innostaa meitä kaikkia yrittämään parhaamme.
Minna Canth taisteli väsymättä tasa-arvon puolesta ja yritti kumota sitkeässä eläneen harhaluulon siitä, että "tytöt väsyvät ja sairastuvat, jos heille annetaan paljon tietoa". Agnes Sjöbergia, koko Euroopan ensimmäistä naispuolista eläinlääkäriä, yritettiin savustaa ulos yliopistosta sukupuolensa takia. Kirjassa on mukana vahvoja naisia politiikan saralta (kuten esimerkiksi Tarja HalonenLi Andersson ja Nasima Razmyar) ja kirjallisuuspiireistä (Sofi OksanenLinda Liukas, Tove Jansson). On urheilulahjakkuuksia (esimerkiksi maalivahti Noora Räty ja hiihtäjä Siiri Rantanen) ja kulttuuri-ilmapiiriä muokanneita naisia toimittaja Koko Hubarasta valokuvaaja Meeri Koutaniemeen
En aina tunne ylpeyttä siitä, että olen suomalainen, mutta tätä kirjaa lukiessani kyllä. Hurraa suomalaiset tytöt ja naiset!
Linda Liukas Riikka Salmisen piirtämänä kirjassa Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa.


3) Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa

Tämä kirja on suunnattu nuorille ja aikuisille lukijoille. Kirja alkaa mielenkiintoisesta aikajanasta, josta näkee havainnollisesti tasa-arvon hitaan etenemisen: vuonna 1919 nainen saa mennä ansiotyöhön ilman aviomiehensä lupaa, mutta vasta 81 vuotta myöhemmin Suomi saa ensimmäisen naispresidentin. 
Kirjan naiset esitellään ikäjärjestyksessä nuorimmasta vanhimpaan. Ensimmäinen tarina kertoo vuonna 1996 syntyneestä poliittisesti aktiivisesta spoken word -taiteilijasta, Laura Eklund Nhagasta viimeisen tarinan esitellessä hyväntekeväisyydestään tunnetun, vuonna 1808 syntyneen Aurora Karamzinin. 70 esikuvan joukkoon mahtuu monta rohkeaa naista, esimerkiksi kansainvälinen laulajasensaatio Alma, tutkija ja Congrats! You have an all male panel! -sivuston perustanut Saara Särmä, ensimmäinen suomalainen naispuolinen lentokapteeni Orvokki Kuortti ja Pelastakaa Lapset ry:n perustaja, maan ensimmäinen nainen Ester Ståhlberg
Monet tarinat Itsenäisiä naisia - ja Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa -kirjoissa kertovat samoista uraauurtavista naisista. Ensin mainitussa lähestymistapa on tieteellisempi ja napakampi, jälkimmäisessä sen sijaan sadunomainen ja lapsentasoinen. Jälkimmäisen tarinat rönsyilevät aina parin, kolmen aukeaman verran, mikä antaa kirjalle mukavan leppoisan rytmin. Itsenäisiä naisia -kirjassa esittelyt on sovitettu aina yhdelle aukeamalle.
Tiesittekö muuten, että monet Muumilaakson hahmot perustuvat Tove Janssonin läheisiin? Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa -kirjassa kerrotaan, että Toven vanhemmat olivat Muumimamma ja Muumipappa, Tove itse Tiuhti ja eräs hänen ihastuksensa kohde Viuhti. Toven elämänkumppani Tuulikki puolestaan inspiroi Tovea keksimään luotettavan ja reippaan Tuutikin. 
Tove Jansson Elina Tuomen piirtämänä kirjassa Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa.


Kirjojen tiedot:

Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 / Francesca Cavalli & Elena Favilli / suom. Maija Kauhanen / Kustantamo S&S 2018
Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa / Ida Salminen & Riikka Salminen / Kustantamo S&S 2018
Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa / Elina Tuomi / Kustantamo S&S 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?