Juonittelua ja jättilintuja Nopoloiden kesäuutuuksissa

Kirjat ovat arvostelukappaleita.
Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan suositut lasten- ja nuortenkirjasarjat saivat heinäkuussa taas uudet osat. Risto Räppääjästä julkaistiin jo 18. ja Heinähattu ja Vilttitossu -sarjasta 17. romaani.
Molemmat sarjat ovat koko perheen kirjasarjoja, jotka viihdyttävät niin lapsia kuin aikuisia. Risto Räppääjän helposti innostuva ja usein asioita väärin ymmärtävä hössöttäjätäti Rauha Räppääjä yhdistettynä samassa kerrostalossa asuvaan totiseen ja kirjaviisaaseen poikamieheen, Lennart Lindbergiin, muuttaa tavallisen perhearjen tilannekomiikan temmellyskentäksi. Myös Heinähatun ja Vilttitossun elämässä monet asiat tapahtuvat kommellusten ja väärinkäsitysten kautta. Tyttöjen vanhemmissa, Hannassa ja Matissa, on itse asiassa paljon yhteistä Rauhan ja Lennartin kanssa: Hannan mielikuvitus lähtee usein nopeaan laukkaan, kun taas Matti on taipuvainen etsimään vastauksia tieteestä.

Risto Räppääjä ja juonikas Julia -kirjassa jännitystä luo Vuoden nuori räppäri -kilpailu, johon Risto osallistuu Nellin, Rauhan, Elvin ja Lennartin kannustamana. Rauha on iskenyt silmänsä ensimmäiseen palkintoon, matkalahjakorttiin Visbyhyn. Matkaan tulee kuitenkin mutkia kanssakilpailijan, Julian, myötä. Jostain kumman syystä Julia nimittäin esittää omalla vuorollaan Riston räppejä. Risto häkeltyy niin, ettei pysty esiintymään, ja Julia julistetaan voittajaksi.
Pikkuhiljaa monimutkainen vyyhti alkaa aueta, ja käy ilmi, ettei Julia ollut tieten tahtoen niin juonikas kuin ensin epäiltiin. Mutta kuka sinne Visbyhyn lopulta pääsee?
Sitä en tietenkään voi paljastaa.
Heinähattu, Vilttitossu ja hupsu enkeli saa voimansa Vilttitossun metkuista. Vilttitossu saa päähänsä, että Heinähatun on pakko ruveta uskomaan enkeleihin. Hän puoliksi maanittelee, puoliksi kiristää naapurin hyväsydämisen Halisen ilmestymään enkelinä Heinähatulle tämän koulumatkalla. Heinähattu kuitenkin luulee Halisea jättimäiseksi linnuksi, ja myös lähistöllä liikkunut Isonapa on näkevinään ison linnun. Tarvitaan monta hullunkurista tilannetta ennen kuin enkeli-jättilinnun oikea henkilöllisyys paljastuu.
Tämänkertaisen Heinähattu ja Vilttitossu -tarinan juoni jäi mielestäni hiukan ontuvaksi. Lapsetkaan eivät innostuneet siitä samalla tavalla kuin monesta aikaisemmasta Heinähatun ja Vilttitossun seikkailusta. Uusin Risto Räppääjä sen sijaan oli todella viihdyttävä, ja sitä suosittelen kyllä lukemaan ja kuuntelemaan koko perheen voimin.
***
Teksti: Sinikka Nopola ja Tiina Nopola
Kuvitus: Christel Rönns (Risto Räppääjä ja juonikas Julia) ja Salla Savolainen (Heinähattu, Vilttitossu ja hupsu enkeli)
Kustantaja: Tammi 2018
***

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär