Kateus, kaveritaidot ja rauhoittuminen – Ympyräiset-sarjassa uusia osia!

Kirjat saatu arvioitavaksi blogia varten.
Lasten tunnetaidot ovat asia, josta omassa lapsuudessani ei taidettu juurikaan puhua. Hyvä käytös ja siisteyskasvatus olivat tapetilla enemmän, kaveritaidot ja vaikeiden tunteiden käsittely vähemmän.
Nyt tunnetaitoihin kiinnitetään onneksi huomiota. Ympyräiset on kotimainen kirjasarja, jossa opetetaan lapsille tärkeitä taitoja sympaattisten, Poutapilvessä asuvien eläinhahmojen avulla. Olen esitellyt sarjan kolme ensimmäistä osaa aikaisemmin, kannattaa käydä lukemassa!
Tänä syksynä julkaistut kirjat käsittelevät kateutta, rauhoittumista ja kaveritaitoja. 
Koala Karhu haluaa olla paras -kirjassa Koala Karhu opettelee jakamaan huomiota ja pyytämään anteeksi. Poutapilvessä pidetään kevätjuhlien tiimoilta leikkimielinen pilvipatsaiden muovailukilpailu, jonka Koala Karhu ottaa vähän liian tosissaan. Kateellisena siitä, että muut osaavat tehdä hienoja pilvipatsaita, vaikka eivät olekaan niin taiteellisia kuin hän, Koala Karhu hiipii yöllä rikkomaan muiden patsaat. 
Olin kateellinen, kun muiden patsaat olivat niin hienoja. Halusin, että minun patsaani olisi paras.
Lapset vertailevat itseään usein muihin, haluavat voittaa pelit ja kilpailut ja olla parhaita. Koala Karhu haluaa olla paras -kirjan avulla lapsen kanssa voi käsitellä näitä(kin) vaikeita tunteita ja kannustaa lasta olemaan armollisempi – sekä itseään että muita kohtaan.
Pomppu Bansku ylikierroksilla -kirjassa tutustutaan Poutapilven vilkkaimpaan vipeltäjään, Pomppu Banskuun. Bansku viettää syntymäpäiviään Poutapilven huvipuistossa yhdessä ystäviensä kanssa. Juhlien päätyttyä ja muiden vetäydyttyä jo nukkumaan Pomppu Bansku hyppelee ylikierroksilla ja herättelee muita leikkiseuraa löytääkseen. Fiksu Fantti päättää viedä Banskun Zen Flamingojen luo, sillä nämä ovat rauhoittumisen mestareita.
Flamingot opettavat Pomppu Banskulle iltarutiineja, joita lapsiperheissä tarvitaan aivan kuten kurahaalareita ja pitkää pinnaa. Flamingot neuvovat, että leikit kannattaa lopettaa ajoissa, nälkäisenä ei ole viisasta mennä nukkumaan ja että hyvä iltasatu rauhoittaa pienen mielen. 
"Nyt pitää vähän rauhoittua!" tai "hei kuulkaas villiapinat" ovat lauseita, joita omasta suustani pääsee aika usein. Huolella hiotuista ja vuosikausia samoina toistuneista iltarutiineista huolimatta varsinkin päiväkotipäivien jälkeen lapset ovat usein niin väsyneitä, että muuttuvat itsekin Pomppu Banskuiksi. Silloin on hyvä, jos hihassa on pari ässää rauhoittumista varten, sillä pienet väsyneet mielet eivät osaa itse järkeillä, että nyt pitäisi varmaan vähän hidastaa vauhtia.
Puspus Pusukala tahtoo leikkiin -kirjassa opetellaan kaveritaitoja: ystävällisyyttä, leikkiin mukaan ottamista ja toisten tunteiden ymmärtämistä. Ympyräiset rupeavat innokkaasti leikkimään pomppupalloa tajuamatta, että Puspus ei pysty osallistumaan kuivalla maalla tapahtuvaan leikkiin. Kukaan ei huomaa Puspusin pahaa mieltä ja niin tämä lähtee yksin uimaan kauemmas. 
Vasta kun pelissä on tauko, Fiksu Fantti yhtäkkiä huomaa Puspusin kadonneen. Räyhä Rapu ja Pelokas Pingviini löytävät Puspusin kyyhöttämästä korallien keskellä ja houkuttelevat sen takaisin rantaan.
Puspusille tuli paha mieli, kun se jäi pelin ulkopuolelle, Pelokas Pingviini selittää. - Meidän on keksittävä leikki, johon sekin voi osallistua.
Kaveritaidot ovat mielestäni yksi tärkeimmistä asioista, joita leikki- ja kouluikäiselle lapselle opetetaan. Niiden merkitystä ei voi painottaa tarpeeksi! Nyt kun vanhin lapseni on eskarissa ja nuorempi seikkailee omassa päiväkotiryhmässään, mietin valehtelematta joka päivä lasten sosiaalisia suhteita. Lasten yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne ovat niin surullisia juttuja, ettei niitä toivo omille eikä kenenkään lapsille. Pidän aina korvat höröllä sen varalta, jos lasten puheista erottuu signaaleja siitä, että heillä ei ole ollut leikkiseuraa.
On erittäin hyvä, että tänä päivänä kaveritaidoista puhutaan paljon ja että kivana kaverina olemista myös harjoitellaan aktiivisesti. Yksi hyvä ystävä tai mukava kaveriporukka ovat parhaimpia lahjoja, joita lapsi voi saada.
Jos haluat panostaa yhteen hyvään tunnetaitokirjasarjaan, panosta Ympyräisiin! Hahmot ovat huolella mietittyjä ja asiantuntijavinkit keskittyvät olennaiseen. Lapsille suunnattuja kysymyksiä on helppo pohtia koko perheen tai ryhmän kesken, ja tunnetaidot vahvistuvat kuin itsestään.
***
Teksti: Anne-Maria Kuusela
Kuvitus: Matias Teittinen
Asiantuntija: Maija Hytti
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär