Prinsessa Pikkiriikin iltasaduissa prinsessat pärjäävät ilman prinssejä

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Prinsessa Pikkiriikki on hauska, rämäpäinen ja tomera lapsi, joka ei oikeasti ole kuninkaallinen, mutta on päättänyt siitä huolimatta ryhtyä prinsessaksi. Hannele Lampelan kolmannessa Prinsessa Pikkiriikki -kirjassa Pikkiriikki panee iltasadut uuteen uskoon, koska hän kauhistuu tarinaa, jossa prinssinpälikkä suutelee Ruususta ilman lupaa. Lopputuloksena on Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut, ja voi miten olen nauranut niitä lukiessani! 
Ensimmäinen satu kertoo prinsessasta, joka "oppii käyttämään herätyskelloa". Sen sijaan, että alistuisi nukahtamaan kuusitoistavuotispäivänään vuosikausiksi ja odottelemaan prinssin suudelmaa, tämä Prinsessa Ruususen fiksumpi versio laittaa herätyskellon soimaan. Sankariprinsessa Ryysy-Eetun tarina muistuttaa kertomusta Tuhkimosta, mutta toisin kuin Tuhkimo, Ryysy-Eetu on erityisen kiinnostunut kuninkaallisten juhlien tarjoiluista. Santsattuaan monta kertaa italiansalaattia ja karkkia, Ryysy-Eetu päättää hurmata prinssin hurjilla tempuillaan. 
Omia lemppareitani olivat mukaelmat Hannusta ja Kertusta sekä Lumikista, sillä molempiin tarinoihin oli upotettu paljon erityisesti aikuisten nauruhermoja kutkuttavia vitsejä. Esimerkiksi seuraavaan sitaattiin voin samastua täydestä sydämestäni:
Piparkakkutalon tekeminen on TOSI vaikeaa, ja sen tietää taatusti jokainen, joka sellaista on erehtynyt yrittämään. Ihan mahdoton tehtävä, joka saa mielen ärtymään.
Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut avautuvat muutenkin eri tavalla aikuisille ja lapsille. Monet ikäiseni ovat varttuneet perinteisten prinsessasatujen parissa, eikä lapsena ainakaan minulle juolahtanut edes mieleeni kyseenalaistaa prinsessojen passiivista roolia. Omille lapsilleni on tarjolla rikkaampaa ja tasa-arvoisempaa lastenkirjakulttuuria, eivätkä Prinsessa Pikkiriikin tarinat välttämättä edes tunnu heistä kapinallisilta. Heille on – onneksi – itsestäänselvää se, että prinssin pitää kysyä lupa ennen kuin saa pussata ja että Lumikin ensimmäinen ajatus kääpiöiden sotkuisen kodin nähdessään ei suinkaan ole sen siivoaminen.
KirjaPrinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut
Teksti: Hannele Lampela
Kuvitus: Ninka Reittu
Kustantaja: Otava 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko