Aina ei tarvita tablettia: Etsi ja löydä -kirja viihdyttää pieniä matkustajia

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Vietämme tänä vuonna joulun Rukalla. Se on ihanaa se, mutta matka Turusta Rukalle on sen verran pitkä, että hiukan kyllä hikoiluttaa jo etukäteen. Molemmat lapseni ovat reippaita reissaajia, mutta totta kai useamman tunnin yhtämittainen autossa istuminen alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. 
Joudumme varmasti jossain vaiheessa matkaa turvautumaan Pikku Kakkosen sovellukseen ja Areenasta katsottuihin Ryhmä Hau -jaksoihin, mutta onneksi perinteisellä kirjapuolellakin on omat vaihtoehtonsa matkaviihdykkeeksi. Tajusin nimittäin juuri, että Etsi ja löydä -kirjat tarjoavat oivaa puuhaa useammaksi tunniksi. 
Sain aikaisemmin syksyllä Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen kyläilee -kirjasta arvostelukappaleen. Tämä on juuri sellainen Etsi ja löydä -kirja, joka on suunniteltu perheen pienimpien ajanvietteeksi ja joka kannattaa sujauttaa reppuun mukaan matkalle lähtiessä. Varsinkin junamatkoille ja lennoille kirja on mainio seuralainen, ja autolla matkustavat voivat kaivaa kirjan äkkiä esiin ohikiitävän päivänvalon hetkellä.
Ensin etsitään, sitten keksitään ja kerrotaan. Kuva alun perin Kunnaksen Apua, merirosvoja! -kirjassa:
Lukutaitoinen lapsi pärjää kirjan kanssa itsekseen, mutta pienemmät lapset tarvitsevat aikuisen tai lukemaan oppineen kaverin opastamaan, mitä aukeamilta on tarkoitus etsiä. Kirjan "käyttöohje" on siis sellainen, että jokaisella aukeamalla on lista asioista, jotka kuvasta yritetään löytää. Lisätekemistä tuo Keksi ja kerro -osio, jossa vastataan kysymyksiin ja kerrotaan itsestä jokin asia. Jokaiselle aukeamalle on piilotettu myös Herra Hakkarainen ja Hämähäkki-Heikki, ja Masa Marsu puolestaan lymyilee kertaalleen jossain päin kirjaa. Kirjan lopussa on ratkaisut sekä etsittäviin asioihin että niihin kysymyksiin, jotka eivät kohdistu lukijaan.
Herra Hakkarainen kyläilee -kirjan kuvitukset ovat peräisin useista Mauri Kunnaksen teoksista, mikä on itse asiassa tosi hauska tapa tutustua Kunnaksen laajaan tuotantoon.
Yökirjastakin on kuvitusta mukana:
Minun mielestäni Herra Hakkarainen kyläilee -kirja ja sen kaltaiset teokset voittavat kännykkäsovellukset mennen tullen. Tässäkin kirjassa on niin paljon tarkkaan mietittyjä ja hauskoja yksityiskohtia, että aikuinenkin uppoaa mielellään lapsen seuraksi kuvia ihmettelemään. Suosittelen!
***
KirjaHerra Hakkarainen kyläilee
Kuvitus: Mauri Kunnas
Teksti: Katriina Kauppila
Kustantaja: Otava 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko