Mikä ihmeen selkokirja? Esittelyssä Aino, Matias ja hauskat lomapäivät


Sain hiljattain arvostelukappaleen Nora Lehtisen kirjoittamasta ja Anne Muhosen kuvittamasta selkokielisestä lastenkirjasta nimeltään Aino, Matias ja hauskat lomapäivät.
Vaikka kirja on muuten aivan tavallinen lastenkirja, se on kirjoitettu selkokielellä. Selkokeskus määrittelee selkokielen yleiskieltä helpommaksi suomeksi, joka on mukautettu luettavampaan ja ymmärrettävämpään muotoon. Myös Aino, Matias ja hauskat lomapäivät on sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan selkokieltä. Idean selkokieliseen kirjaan esikoiskirjailija oli saanut työskennellessään erityisopettajana lasten kanssa, joilla oli kielellisiä vaikeuksia. Lehtinen oli kiinnittänyt huomiota selkokirjallisuuden vähyyteen ja miettinyt, että tarvitaan enemmän myös sellaisia kirjoja, joissa on selkeät tekstit ja kuvat. Lehtisen kirjassa esimerkiksi yhdellä rivillä on vain yksi lause.
Aino, Matias ja hauskat lomapäivät kertoo kolme mukavan arkista kesälomatarinaa. Kirjan nelihenkinen perhe, johon kuuluu äiti, isä, 10-vuotias Matias ja 6-vuotias Aino, on juuri muuttanut vanhaan keltaiseen puutaloon, jota ympäröi kaunis puutarha. Tarinoiden lumo syntyy tapahtumien tavallisuudesta: ensimmäisessä tarinassa katetaan päivällinen uuden kotitalon takapihalle ja toisessa tarinassa vietetään sadepäivää sisällä kavereiden ja erilaisten leikkien parissa. Kolmas tarina kertoo perheen kesälomamatkasta maatilalle.
Kirjassa käsitellään jonkin verran myös tunteita: miten isää harmitti, kun nurmikolla lojunut kivi rikkoi ruohonleikkurin, miten pettynyt Aino oli, kun taivaalta ropiseva sade pilasi uimareissun ja miten Matiaksesta tuntui pahalta, kun vaivalla tehty legotorni kaatui.
Tarinoiden lomassa on paljon pienille lukijoille ja kuuntelijoille suunnattuja kysymyksiä, joista osa liittyy kirjaan ja osa lapsen omaan elämään. Omat lapseni tykkäävät tällaisesta vuorovaikutuksellisuudesta, mutta itse suhtaudun siihen vähän kaksijakoisesti: on totta kai mukavaa, kun kirja saa aikaan keskustelua ja lapsetkin saavat olla äänessä kirjaa kuunnellessaan, mutta usein toistuvat kysymykset rikkovat sadunomaista maailmaa.
Anne Muhosen kuvitus on iloisen värikästä, hyväntuulista ja mittasuhteiltaan selkeää. Aino, Matias ja hauskat lomapäivät on kiva kesäkirja ja sopii mielestäni erityisesti eskari-ikäisille ja pienille alakoululaisille.
***
KirjaAino, Matias ja hauskat lomapäivät
Teksti: Nora Lehtinen
Kuvitus: Anne Muhonen
Kustantaja: Pieni Karhu 2018

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär