Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Tänä vuonna juhlitaan Minna Canthia, tuota tyttöjen ja naisten oikeuksien määrätietoista edistäjää, joka syntyi 175 vuotta sitten. Vaikka viime vuosina on julkaistu useampi kirja vahvoista ja inspiroivista naisista, aina on tilaa vielä yhdelle hyvin kirjoitetulle ja kauniisti kuvitetulle teokselle tärkeästä aiheesta. 
Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on kirjailija Elina Lappalaisen Tammelle tekemä tarinallinen tietokirja, jonka on kuvittanut lahjakas ja monipuolinen Ilona Partanen. Kirja sisältää sekä tarinan, jonka pääosissa ovat kouluikäiset sisarukset Elli ja Hanna, että faktoja kirjan supernaisista ja suomalaisesta yhteiskunnasta.
Ellin ja Hannan Irma-mummo on antanut tytöille tärkeän tehtävän kerätä merkittävien suomalaisten naisten supervoimia niin sanotuiksi voimakiviksi uusiin rannekoruihinsa. Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi tarina alkaa Kuopiosta, jossa Minna asui 1800-luvulla. 
Ajattele, Elli! Minna Canthin aikaan et olisi edes saanut opiskella matikkaa. Olisit tehnyt vain käsitöitä ja soittanut pianoa, Hanna kuiskaa Ellille.
Minnan ponnistelujen ansiosta Kuopioon perustettiin vuonna 1897 Kuopion Yhteiskoulu, joka oli yksi Suomen ensimmäisistä tyttöjen ja poikien yhteisistä kouluista. Elli ja Hanna keksivät, että Minnan supervoima voisi olla sisukkuus, ja sisua tuolla 35-vuotiaana leskeytyneellä seitsemän lapsen äidillä olikin varmasti roppakaupalla.
Myös tyttöjen oma isoäiti, Irma Thesleff, on todellinen supernainen. Thesleff on palkittu kantasolututkija, joka työryhmänsä kanssa keksi, miten solut viestivät keskenään. Thesleffin supervoimaksi valikoituukin uteliaisuus
Muita kirjan supernaisia ja supervoimia ovat:
  • tähtitieteen professori Liisi Oterma, supervoimana tiedonjano
  • presidentti Tarja Halonen, supervoimana iloinen mieli
  • kuvataiteilija, kirjailija Tove Jansson, supervoimana itseluottamus
  • tekstiilitaiteilija, yrittäjä Armi Ratia, supervoimana villi mielikuvitus
Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on helposti lähestyttävä ja toimiva yhdistelmä faktaa ja fiktiota. Omat lapseni eivät alkuun olleet lainkaan kiinnostuneita koko kirjasta, mutta kun ryhdyin päättäväisesti lukemaan kirjaa ääneen heidän värittäessään, varsinkin esikoinen tempautui pian täysillä mukaan. On hienoa, että kirjaan on valittu sellaisia supervoimia, joita lähtökohtaisesti löytyy meistä kaikista. Eskarilaiseni ilmeistä huomasi helposti, että häneen teki ison vaikutuksen juuri se, että kirjassa esiteltyjä lahjakkaita ja rohkeita naisia kuvaillaan sellaisilla sanoilla, joita hän on kuullut liitettävän itseensäkin, kuten esimerkiksi uteliaisuus, tiedonjano ja villi mielikuvitus. 
Kekseliäänä lisänä kirjan lopusta löytyy paperinukkeja supersankarin asuineen ja arkivaatteineen. Lapsia nämä "ennenvanhaiset" paperinuket hiukan hymyilyttivät, mutta niinpä he vain saivat leikin – ja kinan – niilläkin aikaiseksi. 
***
KirjaIhmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset
Teksti: Elina Lappalainen
Kuvitus: Ilona Partanen
Kustantaja: Tammi 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko