Mato Matalan onnenpäivät -kirja juhlistaa Richard Scarryn upeaa uraa

Yli 300 lastenkirjan tekemiseen osallistunut Richard Scarry on varmasti yksi maailman tunnetuimpia lastenkirjailijoita. Veikkaisin, että useimmista suomalaisista lastenkirjahyllyistä löytyy ainakin joku Scarryn teos ja että lapset ympäri Suomen tunnistavat esimerkiksi Mato Matalan.
Kesäkuussa tulee kuluneeksi sata vuotta Scarryn syntymästä, minkä kunniaksi Tammelta ilmestyi kevään korvalla juhlajulkaisuna Mato Matalan onnenpäivät – Richard Scarryn suurimmat suosikit. Rakastettua kirjailijaa juhlistettiin taannoin myös keskustakirjasto Oodissa: Scarryn poika Huck Scarry keskusteli isänsä tuotannosta "Suomen kovimman Richard Scarry -fanin", Mauri Kunnaksen kanssa! Taiteilijat loivat myös Uudelle lastensairaalalle lahjoitettavan taideteoksen, jossa kestosuosikit Mato Matala ja Herra Hakkarainen kohtaavat. 
Kuopuksen lempilukemistoa: Mato Matalan jalka murtuu kirjassa Täyttä vauhtia! Mato Matala:
Meillä tutustuttiin Kissalan Hessuun ja kumppaneihin alun perin Ylellä esitettävässä lastenohjelmassa Richard Scarry: Touhulan arvoituksia. Naapurintytöltä vuosia sitten pikkukolikolla ostetusta Täyttä vauhtia! Mato Matala -kirjasta tuli nopeasti yksi esikoisen lempikirjoista, jonka kuopuskin on selannut aivan puhki. Samaiselta naapurilta ostettu Saturalli sisältää monta Tammen kultaisista kirjoista tuttua suosikkitarinaa, esimerkiksi Hyvää yötä, Nalle Kalle -sadun, jonka esikoinen osasi kaksivuotiaana "lukea" sanasta sanaan ulkoa. Nalle Kalle -hahmo on niin pinttynyt esikoisen tajuntaan, että kuullessaan ensimmäisen Pikku Kalle -vitsin, vitsin päähenkilöstä tuli lapsen suussa Pikku Nalle Kalle, ja tästä nimestä hän pitää edelleen itsepintaisesti kiinni vitsiä kertoessaan.
Nalle Kallesta kertovaa iltasatua luettiin yhteen aikaan joka ilta:
Kirpparilta löytynyt Meidän koulu -kirja on tyypillinen Scarryn kirja: opettavainen ja täynnä pieniä, jännittäviä yksityiskohtia. Kirja kiinnosti erityisesti esikoista, eikä ihme, asteleehan hän koulupolulle syksyllä! Tämän päivän koululaisen elämä taitaa kuitenkin olla vähän erilaista kuin vuonna 1969 Scarryn kuvittaessa tätä suurta opustaan.
Paljon tutkittavaa tulevalle ekaluokkalaiselle kirjassa Meidän koulu:
Mato Matalan onnenpäivät -uutuudessa esiintyy monta tuttua ja rakasta hahmoa: Kissaloiden ja Mato Matalan lisäksi tavataan muun muassa Banaani-Toope, Timo Tiikeri, Ville Pupu, Kettusen isäntä ja Hilda Hippo. Huck Scarryn kirjoittamassa esipuheessa kerrotaan, että juhlajulkaisuun haluttiin mukaan nimenomaan ne aiheet, joista Scarry eniten kirjoitti. Syntyi idea "Richard Scarryn suurimmista suosikeista", joita ovat:
  1. Ahkeraa arkea
  2. Iloiset aakkoset
  3. Urheat palomiehet
  4. Vauhdikkaat menopelit
  5. Seilataan vesillä
  6. Ilmojen halki
  7. Hyvät tavat ilahduttavat
  8. Hauskat numerot
  9. Paljon onnea vaan!
  10. Jouluiloa!
Scarryn yltäkylläistä kuvitusta kirjassa Mato Matalan onnenpäivät:
Erilaiset menopelit, tapahtumarikas arki ja iloiset juhlat – ne edustavat minullekin sitä aidointa Richard Scarryn maailmaa, josta olen omien lapsieni myötä oppinut kovasti pitämään. On mahtavaa, että Scarryn ajattomista tarinoista on laadittu näin runsas ja lukemaan houkutteleva juhlateos. Erityisen ilahtunut olen siitä, että Huck Scarry on kirjoittanut johdantoja eri teemoihin ja avannut lukijalle lahjakkaan isänsä mielenmaisemaa. 

Eläköön Mato Matala ja kumppanit! 

***
KirjaMato Matalan onnenpäivät – Richard Scarryn suurimmat suosikit (arvostelukappale)
Teksti: Richard Scarry, johdannot Richard (Huck) Scarry II
Kuvitus: Richard Scarry, osittain Richard (Huck) Scarry II
Toimittanut ja uudet osiot suomentanut: Katariina Heilala
Kustantaja: Tammi 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?