Hello Ruby – hehkutuksen arvoinen koodisatukirja

Nappasin jokin aika sitten kirjastosta Linda Liukkaan maineikkaan Hello Ruby: Maailman paras koodisatukirjan. Joukkorahoituksen avulla julkaistu kirja opettaa koodaamisen käsitteitä ja on suunnattu 4-7-vuotiaille lapsille. Sarja on sittemmin kasvanut peräti neliosaiseksi ja tuonut Liukkaalle muun muassa lastenkirjallisuuden valtionpalkinnon, Mensa-palkinnon ja kiinalaisen DIA Gold -designpalkinnon. Liukas on myös Tampereen yliopiston kunniatohtori, ja Forbes on listannut hänet yhdeksi merkittävimmäksi eurooppalaiseksi naiseksi teknologian saralla.
Miksi koodaamisesta puhutaan nyt niin paljon ja miksi se on tärkeää? Vanhemmille suunnatussa osiossa Liukas kirjoittaa näin:
"Tämän sukupolven lapset kasvavat maailmassa, jossa tietokoneet ja ohjelmointi ovat osa jokapäiväistä elämää. Siksi on tärkeää herättää lasten kiinnostus teknologiaan ja opastaa, mitä kaikkea pelkällä tietokoneen näppäimistöllä voi keksiä, rakentaa ja luoda."
Satukirjassa kerrotaankin hyvin havainnollistavasti, mitä ohjelmoiminen käytännössä on. Kun päähenkilön, Ruby-nimisen tytön, isä esimerkiksi kehottaa lasta siivoamaan lelut lattialta, Ruby kerää kyllä varsinaiset lelut, mutta jättää värikynät lojumaan. Tämänkaltaista ohjelmoinnillista ajattelua Ruby hyödyntää läpi koko kirjan etsiessään viittä aarretta, jotka hänen isänsä on häntä varten piilottanut.
Aarteenetsinnän tiimellyksessä Ruby oppii esimerkiksi pilkkomaan ison ongelman pienempiin osiin, keskittymään olennaiseen ja esittämään tarpeeksi tarkkoja kysymyksiä. Kun aarteet on löydetty, alkaa kirjan tehtäväosuus, jota lapsen ja aikuisen on tarkoitus tehdä yhdessä. Jokaista sadussa ollutta lukua kohti on oma lukunsa täynnä mielenkiintoisia tehtäviä ja lisäksi näiden tekemistä tukeva, aikuiselle suunnattu työkalupakki. 
Mielestäni kirja sopii hyvin myös mainittua kohderyhmäänsä isommille lapsille. Varsinainen satu voi toki tuntua liian lällyltä isompien koululaisten mielestä, mutta tehtävissä riittää kyllä pähkäiltävää! 
***
KirjaHello Ruby: Maailman paras koodisatukirja (Hello Ruby: Adventures in Coding)
Teksti ja kuvat: Linda Liukas
Suomentanut: Kirsikka Myllyrinne
Kustantaja: Otava 2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko