Lapsetkin rakastavat dekkareita – tässä kirjavinkkejä Dekkariviikolle!

Lasse-Maija ja linnan arvoitus, Jättikurlun arvoitus ja Lotta Torvinen porovarkaiden jäljillä saatu arvioitavaksi blogia varten.
Tässä perheessä niin lapset kuin aikuisetkin viihtyvät rikoskirjojen parissa. Meitä yhdistää myös nimenomaan kirjasarjoista tykkääminen: haluamme lukea tutuiksi tulleiden päähenkilöiden uusista seikkailuista sen sijaan, että jaksaisimme aina heittäytyä seuraamaan tuntemattomien ihmisten elämää.
Tällä viikolla vietettävän Dekkariviikon kunniaksi vinkkaan ensin hyvistä lastendekkareista ja myöhemmin vielä omista lempidekkareistani. 
Omat kriteerini onnistuneelle lastendekkarille ovat 1) ikätasoinen sisältö 2) laadukas kerronta 3) rikos tai mysteeri, jonka ratkaisua lukijakin voi tarinan edetessä arvuutella. Ykköskohdalla tarkoitan erityisesti väkivaltaisia kohtauksia, jotka eivät lastenkirjoihin sovi, tosin esimerkiksi molempien lasteni fanittamassa Viisikko-sarjassa on välillä tilanteita, joissa lapsia uhataan väkivallalla ja jopa lyödään. Tällaisissa tapauksissa lasten kanssa kannattaakin keskustella siitä, toimitaanko tilanteessa oikein vai väärin. Itse asiassa Viisikko ei pääse pisteille myöskään kakkoskohdassa, sillä kerronta on kaikkea muuta kuin laadukasta, mutta ainakin jokaisessa kirjassa tarjotaan jonkinnäköinen rikos lasten pähkäiltäväksi.
Viisikoiden lisäksi lapset ovat tykästyneet erityisesti seuraaviin etsiväsarjoihin: Lasse-Maijan etsivätoimisto, Serlokki Hurtta, Lotta Torvinen sekä Pikkiriin pulmatoimisto. (Eikä tietenkään sovi unohtaa Mestarietsivä Peppusta, jonka päähenkilö hyvin hämmentävästi paljastaa rikollisia pelkän pierunsa voimalla.)

Lasse-Maijan etsivätoimisto 

Martin Widmarkin supersuositussa Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjassa ratkotaan höttöisiä rötöksiä, joiden tekijät on helposti arvattavissa. Jotain puoleensa vetävää näissä sinänsä kaavamaisesti etenevissä kirjoissa kyllä on, ja sarjan uusin osa, Lasse-Maijan etsivätoimisto ja Linnan arvoitus, oli viihdyttävää luettavaa myös aikuiselle. Päädyinkin lukemaan lapsille koko kirjan alusta loppuun yhdeltä istumalta. 
Kenelle sopii? Tutuista ja turvallisista tarinoista pitäville lapsille 4-vuotiaasta ylöspäin.
Kenen käsialaa? Martin Widmark / kuv. Helena Willis / suom. Outi Menna / Tammi 2019.

Pikkiriin pulmatoimisto 

Reetta Niemelän mainio Pikkiriin pulmatoimisto -sarja toimii vähän kuin ensidekkarina lapsille. Sarjan avausosa, Kaiken Kadottajan arvoitus, oli kerrassaan hurmaava, ja olemme lukeneet kirjan monta kertaa. Toinen osa, Jättikurlun arvoitus, on hauska sekin. Suosittelen tätä sarjaa erityisesti Niemelän käyttämän nokkelan kielen vuoksi!
Kenelle sopii? Pitkät sanat on tavutettu, joten kirjan virallinen kohderyhmä ​​​​​​taitaa olla juuri lukemaan oppineet, mutta itse suosittelen sarjaa koko perheen iloksi.
Kenen käsialaa? Reetta Niemelä / kuv. Katri Kirkkopelto / Lasten Keskus 2019

Serlokki Hurtta

Karen Wallacen Serlokki Hurtta -sarjassa seikkailevat fiksu koirasalapoliisi Serlokki Hurtta ja tohtori Vompatti Wattinen. Perinteiseen Sherlock Holmes -tyyliin Hurtalla on arkkivihollinen, professori Heko-Heko Hyeena. Kirjat ovat lyhyitä, helppolukuisia ja hauskoja, ja esikoinen ahmaisi sarjan kaikki osat parissa päivässä.
Kenelle sopii? Juuri lukemaan oppineille ja vähän isommillekin alakoululaisille.
Kenen käsialaa? Karen Wallace / kuv. Emma Damon / suom. Terhi Leskinen / Kustannus-Mäkelä Oy

Lotta Torvinen

Elisa Niemelän Lotta Torvinen -sarja sopii kohelluskirjojen ystäville. Sarjasta tulee hiukan mieleen Nopoloiden Risto Räppääjä -kirjat väärinkäsityksineen ja (väsyttävän) hölmöine aikuisineen. Olemme lukeneet sarjan kaikki kolme osaa, joista kaksi ensimmäistä upposivat meihin hyvin, mutta uusin osa, Lotta Torvinen porovarkaiden jäljillä oli varsinkin omaan makuuni jo liian sekopäinen. Lapsetkaan eivät olleet tästä kolmannesta osasta niin innoissaan kuin aikaisemmista. Kirjojen kerronta on hengästyttävän tiivistä, itse toivoisin vähän ilmavampaa tekstiä, varsinkin kun kirjojen kohderyhmäksi on mainittu jo eskari-ikäiset. 
Kenelle sopii? Sekoilun ja väärinkäsitysten ystäville 6-vuotiaista ylöspäin.
Kenen käsialaa? Elisa Niemelä / kuv. Harri István Mäki / Myllylahti 2019

Löytyisikö teiltä lisävinkkejä kivoista kirjasarjoista, mieluiten sellaisista, joissa ratkotaan rikoksia? :) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?