Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet – Veera Salmen koskettava kuvakirja

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
Veera Salmi osaa yllättää. Supersuosittua Puluboi ja Poni -sarjaa kirjoittanut Salmi julkaisi tänä keväänä lastenkirjan Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet. Kyseessä on yksi kauneimmista ja haikeimmista kuvakirjoista, joita olen lukenut pitkään aikaan. Kirjaan tarttuessani olin varautunut puluboimaiseen tykitykseen, mutta sainkin jotain aivan muuta ja liikutuin lukiessani kyyneliin asti.
Sieltä saivat päivän pulla-annoksen sellaiset linnut, joiden unelmista ei ollut tullut totta.
Sorsa Aaltonen pelkää lentämistä, mutta unissaan se on varsinainen huimapää. Se pelkää lääkäreitä, vaikka muut linnut selittävät pullajonossa aina tohkeissaan omista vaivoistaan ja leikkauksistaan. Se haaveilee etelänmatkoista ja käy sunnuntaisin vakoilemassa joutsenten tanssia, ulkopuolisena ja masentuneena. Kun Sorsa Aaltonen viimein uskaltautuu lääkäriin, se saa kuulla varsin yllättäviä uutisia: sillä on lentämisen oireet! Diagnoosin saatuaan Sorsa Aaltonen rohkaistuu kokeilemaan siipiään.
Matti Pikkujämsän kuvitus sopii kirjaan kuin nokka linnulle. Kuvitus on vähän vinksin vonksin, niin kuin on Salmen kirjoitustyylikin, ja molemmat ryöppyilevät pitkin kirjan sivuja ja aukeamia. Hieno lukuelämys, jossa ei sanota liikaa vaan jätetään tilaa myös lukijan mielikuvitukselle.
***
KirjaSorsa Aaltonen ja lentämisen oireet
Teksti: Veera Salmi
Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kustantaja: Otava 2019

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko