Maija Poppanen - ristiriitainen mutta rakastettava klassikkohahmoVoi sitä riemua, kun löysin alkuvuodesta kirppiskierroksellani hyväkuntoisen Maija Poppasen parilla hassulla kolikolla! Sain myös lapset innostumaan tästä vanhasta klassikosta lukemalla takakansitekstin mahdollisimman dramaattisesti eläytyen. Pelkäsin kuitenkin, että 1930-luvulla kirjoitettu kirja ei oikein uppoaisi jälkikasvuuni. Mitä vielä! Pelkoni oli turha, sillä kuten olen aiemminkin ilokseni todennut, oikeasti hyvä satu tempaa mukaansa, oli se sitten kuinka vanha tahansa

Maija Poppasen tarina alkaa, kun Banksin perheen lastenhoitaja irtisanoutuu. Vielä samana iltana, kun perheen vanhimmat lapset Jane ja Michael istuvat ikkunan ääressä katselemassa, miten itätuuli ravistelee puita, haltiatar Maija Poppanen saapuu kutsumatta ja yllättäen tuulen mukana ja ryhtyy perheen lastenhoitajaksi. Jo ensimmäisenä iltana hän kertoo olevansa Banksin perheessä vain siihen saakka, kunnes tuuli kääntyy. Vaikka Poppanen on hyvin tiukka ja vaatii lapsilta sekä ehdotonta tottelevaisuutta että huippuunsa hiottuja käytöstapoja, rivien välistä on luettavissa lempeyttä, hyväsydämisyyttä ja huumoriakin. 

Lapset suhtautuivat Maija Poppasen hahmoon ristiriitaisin tuntein. Varsinkin esikoisen mielestä taianomainen lastenhoitaja oli ankara ja tyly. Tiuskauksistaan huolimatta Maija Poppanen kuitenkin tarjosi hoidettavilleen toinen toistaan ihmeellisempiä elämyksiä, joten lapset eivät oikein tienneet, miten hahmoon pitäisi suhtautua. Huomasin, että he ovat tottuneet melko mustavalkoisiin hahmoihin ja tykkäävät jakaa henkilöt hyviksiin ja pahiksiin. Maija Poppanen oli selvästi hyvis, mutta samalla niin salaperäinen ja vaativa, että lapset eivät olleet varmoja, tykkäsivätkö tästä vai eivät.

Tarinasta he kuitenkin tykkäsivät kovasti, ja niin tykkäsin minäkin. (Esikoinen antoi kirjalle neljä tähteä viidestä. Yksi tähti jäi puuttumaan, koska tarinasta ei löytynyt jännitystä.) Australialais-englantilainen kirjailija P. L. Travers (Pamela Lyndon Travers) kirjoitti Maija Poppasesta kaiken kaikkiaan kahdeksan kirjaa, joista neljä ensimmäistä on suomennettu. 

En muista ihan varmaksi, mutta uskoisin nähneeni lapsena Julie Andrewsin tähdittämän, viidellä Oscarilla palkitun Disney-musikaalin Maija Poppanen. Parin vuoden takaista jatko-osaa Maija Poppasen paluu en ole nähnyt, mutta varmasti tulen katsomaan molemmat elokuvat lasten kanssa jossain vaiheessa. 

Oletteko te lukeneet tai katsoneet Maija Poppasta?

***

Kirja: Maija Poppanen
Teksti: P. L. Travers
Suomennos: Marikki Makkonen
Kuvitus: Mary Shepard
Kustantaja: WSOY 1982 (alkuperäinen 1936)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär