Rowlingin hyväntekeväisyyskirja Ikkabog


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.

Koronapandemia on tuonut epävarmuuden, surun ja pelon keskelle myös jotain hyvää: se on lisännyt yhteisöllisyyttä ja innostanut useita julkkiksia hyväntekeväisyyteen. Myös J. K. Rowlingin loppuvuodesta 2020 julkaistu Ikkabog tekee hyvää: kirjailija on luvannut lahjoittaa kaikki kirjan tuotot koronasta kärsineiden hyväksi.

Ikkabog on tarina, jonka Rowling kertoi alun perin omille lapsilleen iltasatuna. Idea tarinan julkaisuun tuli koronan myötä keväällä 2020, kun Rowling halusi tuoda Ikkabog-hirviön tarinan kaikkien saataville. Tarina julkaistiin ensin netissä ilmaiseksi luku kerrallaan ja samaan aikaan käynnistettiin kuvituskilpailu, jonka voittajat saivat omat piirustuksensa osaksi kirjan kuvitusta. Kuvituskilpailu järjestettiin ympäri maailmaa Rowlingin kustantajien toimesta. Suomessa kilpailun koordinoi ja Ikkabogin julkaisi Tammi. 

12-vuotias Anni Kokkolasta on piirtänyt kuningas Uuno Urhean. 


12-vuotias Cecilia on piirtänyt kuninkaan neuvonantajan, lordi Raukeen.


Ikkabog on melko perinteinen seikkailutarina, jossa lasten urheus ja neuvokkuus auttavat myös aikuisia. Rowlingin kyky kirjoittaa mukaansa tempaavasti, jännittävästi ja silti sydämellisesti on läsnä Ikkabogissa aivan kuten Harry Potter -sarjassakin, ja Ikkabog onkin kaiken kaikkiaan upea satu.

Tarina alkaa Runsaudensarven pienestä valtakunnasta, jossa kaikilla oli kaikki hyvin. Kuningas Uuno Urhean tehtävänä oli lähinnä hymyillä alamaisilleen ja näyttää hienolta. Vain maan pohjoisimmassa kärjessä, Joutosuolla, nähtiin nälkää, mutta siitä eivät muut Runsaudensarven kansalaiset välittäneet. Heidän mielestään joutosuolaiset olivat kummallista väkeä, eikä heissä ollut muuta kiinnostavaa kuin taru Ikkabogista, lapsia ja lampaita syövästä suohirviöstä.

"Katsokaakin, ettette poistu pihasta, kun minä teen töitä", sanoivat vanhemmat lapsilleen kautta valtakunnan, "tai ikkabog sieppaa teidät ja syö suihinsa!"

Mitä pidemmälle tarinassa päästään, sen tiheämmäksi jännitys käy. Lopulta selviää, että Ikkabog on ihan oikeasti olemassa, mutta Ikkabogin lopullinen merkitys ja vaikutus koko Runsaudensarven kansakunnan kohtaloon onkin vielä suurempi yllätys kuin Ikkabogin olemassaolo.

***

Kirja: Ikkabog (Ickabog)

Teksti: J. K. Rowling

Kuvitus: Kuvituskilpailun voittajat

Kustantaja: Tammi 2020

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?