Tom Gates hauskuttaa alakouluikäisiä


Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
 
Osaatteko arvata, miksi yhdeksänvuotiaani tarrasi tähän kirjaan niin ahnein käsin? Kyllä - kansikuva on erittäin houkutteleva! Sateenkaarivärejä, kultaa ja kimallusta: aika lailla kaikkea mistä tuleva kolmosluokkalainen tykkää. Myös takakannen teksti sai hyväksynnän ja niinpä kirja pääsi luentaan.

Kyseessä on siis Liz Pichonin kirjoittama ja kuvittama Tom Gates - Uskomaton kouluretki -kirja, joka kertoo Tom-nimisen koululaisen elämästä.

Tom Gates on viidesluokkalainen poika, joka asuu äidin, isän ja isosisko Delian kanssa englantilaisessa kaupungissa. Tom kirjoittaa koulusta, kavereista ja arkisista sattumuksista päiväkirjaansa, johon hän myös piirtelee ja raapustelee sitä sun tätä. 

 

Omaan makuuni tämäntyyppiset kirjat ovat vähän sekavia. Myös esikoinen sanoi, että kirjaan oli välillä vaikea keskittyä sinne tänne räiskyvän sisällön vuoksi, mutta muuten hän kyllä tykkäsi kirjan tyylistä. Erityiskiitosta hän antoi helppolukuiselle tekstille (siitä on kiittäminen tietysti myös taitavaa suomennosta!) ja kaikelle sille hauskalle koheltamiselle, jota kirjassa riitti. Tom esimerkiksi istui vahingossa ukilleen tärkeän silinterihatun päälle, sotki äitinsä valkoiseen vintagemekkoon tussia ja piirteli kaupungilla aivan väärään seinään. Jotkut kohdat kirjasta olivat esikoisen mielestä niin hauskoja, että hän halusi lukea niitä ääneen. Useamman kerran.

Lasten- ja nuortenkirjat, jotka sekoittelevat iloisesti eri tyylejä, jakavat varmasti mielipiteitä. Itse tykkään lukea selkeämmin etenevää "teksti tekstinä, kuvat kuvana" -lastenkirjallisuutta, mikä on varmaan pitkälti tottumiskysymys. Tämän päivän lapsia Tom Gates -sarjan edustama tyyli kuitenkin miellyttää, sillä esimerkiksi Dav Pilkeyn sarjakuvamaiset Koiramies-romaanit, Jeff Kinneyn valkokankaallekin päätyneet Neropatin päiväkirjat ja Elise Gravelin veikeästi kuvittamat Olga-kirjat ovat erittäin suosittuja. Tähän trendiin Tom Gatesin kohellukset sopivat kuin nenä päähän.

***

Kirja: Tom Gates - Uskomaton kouluretki

Teksti ja kuvitus: Liz Pichon

Suomentanut: Irma Rissanen

Kustantaja: Readme.fi (2020)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär