Instagram-kirjat elo-syyskuu 2021


 

Merja ja Marvi Jalo / Reetta Niemensivu / WSOY 2021 / arvostelukappale

Merja ja Marvi Jalon yhdessä kirjoittama Onnenkepparit on yksi 9-vuotiaani lempikirjasarjoista. Sarjasta on hiljattain ilmestynyt jo neljäs osa, Kepparikisat, joka on kuulemma paras tähänastisista.

Sarjan päähenkilö, Olivia, on alakouluikäinen tyttö, joka rakastaa hevosia mutta on pahaksi onnekseen allerginen niille. Hän innostuu sattuman kautta keppareista ja perustaa ystäviensä kanssa keppihevosille oman Onnentallin.

Kepparikisat-kirjassa Ratsuhaan talli järjestää suunnistuskilpailun, jossa kisataan keppareilla. Olivia on nopea ja taitava juoksija, ja hänestä povataan voittajaa. Palkinto on erittäin houkutteleva: uusi varsakeppari!

Kun yksi pelaajista päättää pelata vilunkipeliä, Olivia eksyy ja loukkaa jalkansa. Pääpalkinto uhkaa laukata käsistä!

Esikoinen suosittelee Onnenkeppareita kaikille alakoululaisille, joita kiva tarina ja keppihevostelu kiinnostaa. Sarjaa kuvittaa Reetta Niemensivu, joka on jälleen luonut ilmeikkäät mustavalkopiirrokset Onnenkeppareiden edesottamuksia mehevöittämään.


 

Roope Lipasti / Harri Oksanen / WSOY 2021 / arvostelukappale

Lätkä-Lauri ja pelikielto on sarjan paras osa tähän mennessä! Jääkiekkoa harrastavan - ja rakastavan - Laurin unelma Globenissa pelaamisesta on vaarassa murtua yhtä kipeästi kuin hänen solisluunsa uusia varusteita testatessa. 

Lätkä-Lauri sai alkunsa helppolukuisena Lukupalat-kirjana, mutta edellinen osa, Lätkä-Lauri ja räpylän henki, aloitti Laurin oman sarjan. Olen tästä Laurin harppauksesta pidempien tarinoiden liigaan erittäin iloinen, sillä kirjailija Lipasti ja kuvittaja Oksanen tekevät huipputyötä sarjan parissa.

Kirjojen kieli ja kuvitus liukuvat vaivattomasti eteenpäin, ja varsinkin nämä kaksi viimeistä osaa ovat antaneet lukijoille mukavasti myötäelettävää. Lätkä-Lauri ja pelikielto -kirjassa Lauri myös tajuaa, että elämässä on muutakin mukavaa kuin jääkiekko.

 


Jenna Salo / Larissa Saloranta / Kumma-kustannus 2021 / arvostelukappale

Yllättävät yöjuhlat on mielikuvituksen voimaa parhaimmillaan. Se kertoo tarinan Arttu-nallesta, joka nukkuu Rasmuksen sängyn alla yönsä, jotta Rasmusta pelottavat hirviöt eivät pääsisi mellastamaan sängyn alle. 

Mutta eivät pehmotkaan aina saa unta. Eräänä tällaisena yönä Arttu alkaa laskea lampaita, ja yhtäkkiä lampaat ilmestyvätkin sen ikkunan taakse kutsumaan sen mahtaviin, avaruuteen asti vieviin yöjuhliin!

Ihastuttavan, vuorovaikutuksellisen kirjan on kirjoittanut Jenna Salo ja kuvittanut Larissa Saloranta. Kustantaja on ihanien tarinoiden tyyssija Kumma-kustannus. 

Pidän kovasti tällaisista tarinoista, joissa mielikuvitus valjastetaan auttamaan lasta hankalissa tai pelottavissa asioissa. Meilläkin luotetaan mielikuvituksen voimaan monissa asioissa: iltaisin lasten kasvoille ripotetaan näkymätöntä taikapölyä nukahtamista helpottamaan ja pienien naarmujen päällä toimii kipua lievittävä taikapöly.


 

Anna James / Paola Escobar / Harper Collins Nordic 2021 / arvostelukappale

Tilly & kirjamatkaajat on kertakaikkisen hurmaava aloitusosa uudesta sarjasta, jossa kirjakaupassa asuva 11-vuotias Tilly saa tietää olevansa kirjamatkaaja. 

Odotin tähän tarinaan tarttumista malttamattomana, koska juoni tuntui niin kutkuttavalta. Mikä ihana ja mielikuvitusta hellivä ajatus, että omiin lempikirjoihin voisi päästä seikkailemaan ja omien lempihahmojen kanssa saisi jutella!

Lapset sen sijaan suhtautuivat kirjan aloittamiseen protestoiden. Tämäpä ei minua estänyt kirjaa valitsemasta iltasaduksi, sillä lapseni tuntien tiesin heidän pääsevän kyllä tarinan imuun. Ja voi että, miten heidän ennakkokäsityksensä muuttuivat! Tillyn kirjaseikkailusta tuli heittämällä yksi heidän lempparikirjojaan, ja nyt he odottavat innoissaan seuraavan osan kuulemista.

Kirjailija Anna James on työskennellyt aiemmin koulun kirjastonhoitajana, ja hänen intohimoinen, rakastava suhtautumisensa lastenkirjallisuuteen välittyy kirjan joka sivulta. Kuvassa näkyvät kaksi muuta kirjaa, tai oikeastaan niiden päähenkilöt Liisa ja Anna, ovat iso osa kirjan taikaa, ja myös F. H. Burnettin Pikku prinsessa nousee tärkeään rooliin juonikäänteiden yllättävissä mutkissa.

En halua paljastaa juonesta liikaa, mutta sen verran vihjaan, että tarinassa on sopivasti vaaran tuntua ja läheltä piti -tilanteita, yksi pahis, turvallisia aikuisia, perhetragedia, huumoria, lastenkirjallisuuden klassikoita, selvitettävä mysteeri, kuumaa kaakaota ja onnellinen loppu.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kouluikäisille, sujuvasti lukeville ja jo vähän monimutkaisempia juonikuvioita ymmärtäville. Ja tietenkin kaikille aikuisille, jotka ovat joskus haaveilleet vierailusta Vihervaaran Annan luona.


 

Sinikka ja Tiina Nopola / Markus Majaluoma / Tammi

Kirjahyllymme Nopola-osaston uusin tulokas on kirjaston poistokärrystä pelastamani Rauhallinen Erkki harrastaa.

Kirjassa pureudutaan herkullisen humoristisesti tarmokkaiden vanhempien huoleen Erkistä, joka ei harrasta vaan tuijottaa perhosia. Äiti ja isä yrittävät houkutella Erkkiä milloin yleisurheilun, milloin nikkaroinnin pariin, mutta Erkki reagoi ehdotuksiin hyvin passiivisesti. Vasta joulutorttujen leipominen saa Erkin innostumaan, mutta äidin mielestä leipomisharrastus karkaa käsistä.

Nopoloiden vähäeleinen huumori toimii Erkin tarinassa loistavasti, myös lasten näkökulmasta. Varsinkin kuopus tykästyi Erkkiin, vaikka ei ensin olisi koko kirjaa halunnut edes kuunnella. Kuvituksen yksityiskohtia rakastavana hän osaa arvostaa Markus Majaluoman omintakeisia piirroksia ja syventyykin niiden pariin pitkiksi ajoiksi.

Meistä tuli Erkki-faneja, entäs te muut? Onko Erkki tuttu tyyppi?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär