Pikku naisia on lumoava klassikko


Kirja saatu arvostelukappaleena.

Yksi länsimaailman rakastetuimpia tyttökirjoja, Pikku naisia, on minulle tärkeä romaani. Vielä muutama vuosi sitten hyllystäni ei löytynyt tätä L. M. Alcottin klassikkoa, mutta sittemmin olen paikannut puutteen hankkimalla kotikirjastooni peräti kolme eri painosta. (Muistan vieläkin sen sisäisen rauhan, joka minuun hetkeksi laskeutui, kun asettelin antikvariaatista ostamani ensimmäisen Pikku naisia -kirjani hyllyyn Vihervaaran Annasta kertovien kirjojen viereen.)

Mielestäni ehdottomasti kaunein Pikku naisia on tässä postauksessa kuvattu, Art Housen vuonna 2020 julkaisema teos Sari Karhulahden taitavalla suomennoksella. Pidän Karhulahden käännöksistä, jotka tavoittavat samaan aikaan sekä vanhan ajan hengen että nykykielen.

Pikku naisia lienee useimmille tuttu kirjana tai elokuvana, mutta tässä kuitenkin pari sanaa kirjan henkilöistä. Toisin kuin tyttökirjoissa yleensä, tässä kirjassa ei ole vain yhtä päähenkilöä, vaan kirjassa esiintyy kokonainen perhe iloineen ja suruineen: amerikkalainen, vanhaa sukua oleva mutta ajan saatossa köyhtynyt Marchin perhe. Perheen isä on sotilaspappina rintamalla, eletäänhän kirjassa sisällissodan aikaa, ja äiti yrittää parhaansa mukaan kasvattaa perheen neljästä, keskenään kovin erilaisesta tyttärestä hyviä aikuisia. Sisaruksista Meg on vanhin ja hyväkäytöksisin. Seuraavaksi vanhin tytär, Jo, haluaa mieluummin kirjailijaksi kuin vaimoksi. Kolmantena syntynyt Beth on siskoista herttaisin ja kuopus Amy turhamaisin. Siskokset tutustuvat naapuritaloon muuttavaan orpoon Laurie-poikaan, josta tulee nopeasti läheinen perheystävä - ja myöhemmin myös aviomies yhdelle sisaruksista. Alcottin kirjassa romanttista rakkautta tärkeämpää on kuitenkin lähimmäisenrakkaus. Sen lisäksi köyhyys ja aikuiseksi kasvaminen ovat vahvasti esillä Marchin perheen tarinassa.

Olen katsonut vain yhden Pikku naisia -elokuvan, sen 90-luvulla kuvatun, jossa on Winona Ryder. Jouluna 2019 ilmestynyttä versiota en ole vielä katsonut, mutta aion ehdottomasti katsoa, ehkä yhdessä lasten kanssa tänä jouluna.

Löytyykö sinun kirjahyllystäsi Pikku naisia?

***

Kirja: Pikku naisia 

Teksti: L. M. Alcott

Suomentanut: Sari Karhulahti 

Kustantaja: Art House 2020

Kommentit

  1. Tämä on niin ihana, jokaisen tytön kannattaisi tämä lukea. Jotenkin ihanasti kuvattu miten perhe pitää yhtä vaikka riitojakin syntyy, tyttöjen unelmista ja miten he alkavat löytää oman elämänsä suunnan. Myös parisuhteesta tervehenkistä mallia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Täällä voit kommentoida! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär