Encanto räiskähtelee elokuvana ja kirjana

 

Kirja saatu arvostelukappaleena.

Encanto / Tammi Disney-kirjat 2022 / suom. Jenni Rapelo 

Kolumbialaisten historiasta ja kulttuurista ammentava Encanto tarjoaa räiskyvän nautinnollisen elämyksen sekä elokuvana että kirjana.


Madrigalin perheen saaga alkaa sodan jaloista pakenevan pariskunnan surullisesta kohtalosta. Miehensä menettäneestä Almasta tulee voimakastahtoinen matriarkka, joka taikakynttilän avulla saa loihdittua perheelleen upean taikavoimaisen kodin. Jokainen Madrigalin perheeseen syntyvä lapsi saa lahjaksi ainutlaatuisen taikavoiman. Vain 15-vuotias Mirabel - tarinan päähenkilö - jää ilman omaa erikoiskykyä, mutta hän onkin avainasemassa, kun talo, Casa Madrigal, täytyy pelastaa.


Encanto on hienosti rakennettu, monipuolinen kertomus. Se käsittelee perheen asettamia odotuksia ja paineita, yhteisöllisyyttä, omiin kykyihinsä luottamista ja erilaisuuden hyväksymistä. Musiikki on taas kerran aivan mahtavaa - varsinkin laulut Surface Pressure ja We Don't Talk About Bruno!


Meille on kertynyt useampi Disney-elokuviin pohjautuva kirja, sillä niiden avulla lapset voivat uppoutua lempiseikkailuihinsa uudestaan ja uudestaan ilman tarvetta ruutuajalle. Kirjan avulla elokuvasta on myös helppo jutella jälkikäteen. Kirja myös pehmentää elokuvan jännitystä, jos sen lukee etukäteen. (Meillä lapset ovat hyvin erilaisia jännityksensiedon suhteen: toisen mielestä enempi parempi ja toisen mielestä jännitystä ei oikeastaan tarvittaisi ollenkaan.)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär