Sijaisperheeseen muuttavan Viljamin tärkeä tarina


Maija Niinimäki / Kustantamo Reuna 2021

Miten hauska, liikuttava ja ennen kaikkea tärkeä kirja! Viljami Vitikainen - Nolointa ikinä kertoo kesästä sijaisperheessä. 

Viljami Vitikainen sijoitetaan kiireellisesti toiseen perheeseen 11-vuotispäivänä. Murrosiän kynnyksellä olevaa poikaa nolottaa vähän kaikki vessapaperin ostosta yhteiseen aamupalapöytään, mutta ainakaan uudessa kodissa Korvensyrjässä ei tarvitse pelätä.

Sijaisvanhemmat Anna ja Mikko huolehtivat siitä, että neljällä huostaanotetulla lapsella - Viljamilla, Urpolla, Ameliella ja Ruusulla - on riittävästi turvaa ja tekemistä. Viljami viihtyy uuden perheensä kanssa, vaikka ikävöikin isoveljeään (joka on laitoshoidossa). Äitiä ja isää hän ei juurikaan halua ajatella, eikä lukijalle avata huostaanoton syitä kunnolla kuin vasta kirjan lopussa.

Kirjassa käsitellään rankkoja aiheita kuten päihdeongelmia ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Silti tarinan pohjevire on kepeän humoristinen. Lapset pitivät kirjasta kovasti, todennäköisesti hauskojen tilannekuvausten vuoksi mutta myös siksi, että Viljamin tarina tarjosi heille näkymät aivan uudenlaisiin, vähän pelottaviinkin juttuihin.

Toivottavasti kuulemme Viljamista vielä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko