Instagram-kirjat huhtikuu 2022


Unelmakoirat 3: Ilkiö nimeltä Raipe

Marvi ja Merja Jalo / Reija Kiiski / Kvaliti 2022 / arvostelukappale 

Marvi ja Merja Jalon Unelmakoirat-sarjan kolmas osa kertoo Raipesta, isosta ja vilkkaasta paimenkoirasta. Raipe sai lähtöpassit tottelevaisuuskurssilta levottoman käytöksensä takia, joten kun se päätyy kokemattoman ja nuoren Henriikan lemmikiksi, alkaa aikamoinen kohellus. Sairaalareissukin tulee tarpeeseen, kun Raipe oikein innostuu. Myös eläinlääkäriä tarvitaan.


Henriikka ja erityisesti tämän Rauha-äiti lietsovat eripuraa kerrostalonsa pihapiirissä ja kieltäytyvät uskomasta, että rotukoira Raipella voisi olla käytöshaasteita. Lisämaustetta naapuririitoihin tuo rottaongelma, joka on osittain Rauhan aiheuttama.


Omaan makuuni Unelmakoirat-sarja on vähän liian toraisa, mutta lasten mielestä sarja on huippuhyvä. He tykkäävät kauhistella Henriikan ja tämän äidin edesottamuksia. Ja kyllähän Unelmakoirista oppii kaikenlaista uutta koiranhoidosta ja eri roduista. Se on omasta koirasta haaveileville lapsilleni iso juttu.


Ilmeikkään kuvituksen on taiteillut Reija Kiiski.

 


 

Kokka kohti aarretta, kapteeni Hirmuliini!

 

Sylvie Misslin / Amandine Piu / suom. Rauna Sirola / Lasten Keskus 2022 / arvostelukappale 

 

Kokka kohti aarretta, kapteeni Hirmuliini! on innostava kuvakirja, jossa lapsi päättää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kirjan tekijöiden, Sylvie Misslinin ja Amandine Piun, ensimmäinen vastaava kirja, Viidakosta kuuluu JUHUU... on meillä yksi kuopuksen kaikkien aikojen lemppareista.


Jaska ja Maikki löytävät salaperäistä pullopostia kesken merirosvoleikin. Kyseessä on kapteeni Hirmuliinin viesti, joka vihjaa Papukaijasaarelta löytyvästä aarteesta. Tästä seuraa mielikuvituksellinen seikkailu hylkyineen, jättiläiskalmareineen ja seireeneineen...Jaska ja Maikki käyvät välillä jopa valaan vatsassa ja pelikaanin nokassa!


Lapset ovat kokeilleet jo useita erilaisia vaihtoehtoja Jaskan ja Maikin aarteenetsinnässä. Kaikki reitit eivät suinkaan vie "maaliin" mutta mikäs sen hauskempaa kuin palata kotiaukeamalle ja kokeilla uudestaan!

 


Isä, lähdetään sieneen!

 

Markus Majaluoma / WSOY / kirppislöytö 

 

Isä, lähdetään sieneen! kertoo Ruusumäen perheen yllätyksellisestä sieniretkestä.


Perheenisä Pentti Ruusumäki lähtee vastahakoisesti sieniretkelle naapurissa asuvan herra Putkelan ja kolmen pienen lapsensa kanssa. Uuden auton takalavalle nostetaan myös lipputanko, sillä täytyyhän lasten saada sellainen metsään mukaan. Lipuksi kelpaavat isän kalsarit. Sienien keräämisestä ei kuitenkaan tule mitään, sillä lapset ovat töhrineet tusseilla sienikirjan uuteen uskoon. Karhukin kahistelee lähistöllä tai ehkä se olikin lehmä...


Isä, lähdetään sieneen! on lempeä, ilahduttava ja koominen kuvakirja. Se on kuin luotu Lastenkirjahaasteen kohtaan "Isä ja lapset keskiössä".Pikku hiiri ja syntymäpäivälahja

Riikka Jäntti / Tammi 2022 / arvostelukappale

Pikku hiiri juhlii syntymäpäiviään Riikka Jäntin uunituoreessa kuvakirjassa. Ensin pidetään kaverisynttärit, joilla meno yltyy niin hurjaksi, että äidin on vihellettävä peli poikki. Hiiru ei jaksaisi millään odottaa seuraavaa aamua, jolloin on hänen oikea syntymäpäivänsä. Silloin hän saa lahjan äidiltä. Ja mikä paketista paljastuu? Kännykkä!


Hiirulla menee pelaaminen vähän överiksi, eikä mikään muu vedä puoleensa niin kuin ihana kännykkä...


Pikku hiiren elämästä jaetaan jälleen kerran samastuttava, turvallisen arkinen ja hauska tarina. Ihana Hiiru on kuopuksen ja minun yhteinen lemppari, emmekä malttaisi odottaa seuraavaa osaa! Enteileekö oman puhelimen saaminen Hiirun koulun aloitusta? Siitä olisi mahtavaa lukea!

 


 

The Mandalorian - Seikkailu alkaa

Joe Schreiber / suom. Antti Hulkkonen / Tammi 2022 / arvostelukappale

Seuraa tunnustus: en ole katsonut yhtäkään Star Wars -elokuvaa. Enkä ole katsonut The Mandalorian -sarjaakaan, joka Tähtien sodan tavoin sijoittuu kaukaiseen, kaukaiseen galaksiin.

Mutta nyt voin sentään sanoa lukeneeni jotain aiheeseen liittyvää, sillä The Mandalorian - Seikkailu alkaa -kirja kertoo sarjan ensimmäisen kauden tapahtumat. Kerronta on niukkaa ja hyvin toiminnantäyteistä. Vaikka kirjasta jäi päällimmäiseksi tiivistelmän maku, oli juoni yllättävän kiinnostava: Mandalorian on taitava palkkionmetsästäjä, joka lupautuu rahakkaaseen keikkaan. Kun hän tajuaa, että saalis onkin lapsi, hän ryhtyy sen suojelijaksi.

Joe Schreiberin kirjoittama seikkailu on suunnattu nuorille lukijoille, mutta pieni kirjainkoko ja kuvien puute saattavat karkottaa muut paitsi innokkaimmat fanit. Kirjan alussa on kyllä värikuvia sarjan tapahtumista. Kansi on mielestäni tosi hieno! Tarinan on suomentanut Antti Hulkkonen.


Supermarsu ja karseat kuiskailijat

Paula Noronen / Terese Bast / Tammi 2022 / arvostelukappale

Supermarsu ja karseat kuiskailijat jatkaa Paula Norosen hauskaa supersankarisarjaa. Pääosassa on Itä-Helsingin alakoulua käyvä Emilia Laitinen-Nieminen, joka pystyy marsunsa juomapullosta hörppäämällä muuttumaan Supermarsuksi. Taikavoimillaan hän pelastaa pulaan joutuneita ja ratkoo kiperiä tilanteita. Välillä Emilia kyyditään marsutaksilla Jättiläismarsun hellään huomaan uusia tehtäviä ja elämänviisauksia kuulemaan.

Uusimmassa kirjassa Emilia ja muutama hänen luokkakaverinsa kilpailee vanhan ajan urheilukisoissa. Vastaan asettuu Helsingin Itäisen puolen alakoulun väistötilan varatilan parakkiporukka. Lapsia jännittää jo valmiiksi, ja kun heidän korviinsa aletaan vielä kuiskia lannistavia kommentteja, kisat ovat vaarassa mennä penkin alle. Emilian on muututtava Supermarsuksi ja selvitettävä, keitä nuo inisevät kuiskijat ovat ja miksi ne haluavat heidän häviävän.

Kirja on pullollaan huumoria, välillä överiä ja välillä vähän piilossa olevaa. 9-vuotias tuli lukemaan minulle ääneen joitakin kohtia, ja itse tyrskähtelin monta kertaa omalla lukuvuorollani. Terese Bastin vauhdikas kuvitus lisää tarinan viihdyttävyyttä.Kotikulman etsivät: Possulan arvoitus

Merja Jalo / Reija Kiiski / Kvaliti 2022 / arvostelukappale

Uusi Kotikulman etsivät -kirja Possulan arvoitus on ilmestynyt! Merja Jalon kirjoittamassa ja Reija Kiisken kuvittamassa sarjassa kolmikko Markus, Lisa ja Linnea ratkovat pieniä eläimiin liittyviä pulmia omilla kotikulmillaan.

 

Tällä kertaa lapset pääsevät selvittämään varastetun minipossun arvoitusta, kun Lisan ja Linnean hoidossa ollut Nasu katoaa.

 

Kirja sisältää paljon kiinnostavaa minipossutietoa. Kirjainkoko on riittävän isoa ja kuvitusta sen verran mukavasti, että tarina soljuu helppolukuisena eteenpäin. Juonikuvio ei pääse yllättämään, mutta tästä huolimatta Possulan arvoitus oli 9-vuotiaalle erittäin mieluinen lukukokemus. 

 


Taika-aurinko

 

Nora Lehtinen & Jenni Skyttä-Forssell / kuv. Reetta Niemensivu / Karisto 2022 / arvostelukappale

 

Taika-aurinko paistaa ja torikahvi maistuu. Kottikärryillä voi ajaa rallia puutarhassa ja tivolista voi ostaa tahmeanmakeaa hattaraa. Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell ovat yhdessä kuvittaja Reetta Niemensivun kanssa luoneet viehättävän pikkukaupunki-idyllin, josta riittää ammennettavaa moneen iholle piirrettävään satuun.

 

Me tykkäsimme Taika-auringosta kovasti, ehkä jopa enemmän kuin saman porukan Hattaratuuli-kirjasta. Kuvitus on kerrassaan hurmaava!  

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär