Instagram-kirjat toukokuu 2022


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lasse-Maijan etsivätoimisto 

 

Martin Widmark / suom. Outi Menna / Helena Willis / Tammi 2022 / arvostelukappale 

 

Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjasta on ilmestynyt sarjakuvakirja! Esikoinen ahmaisi kirjan kaikki 11 dekkaritarinaa yhden päivän aikana ja kertoi niiden olevan vähän erilaisia kuin sarjan tähänastiset mysteerit mutta vähintään yhtä hyviä.


Kansikuvan värimaailma on mielestäni tosi onnistunut. Helena Willisin kuvitus on yhtä tärkeä osa Lassen ja Maijan kotikaupungin vetovoimaa kuin Martin Widmarkin kynäilemät tarinatkin, minkä vuoksi olen iloinen siitä, että sarjassa on nykyään värikuvitus. Hiukan pelkäsin, että pienen kirjainkoon vuoksi Sarjakuvamysteerit-kirja jää lukematta, mutta ilmeisesti sarjakuvien kohdalla fonttikoolla ei ole niin suurta merkitystä kuin perinteisessä kirjasssa.


Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjaa on julkaistu ruotsiksi jo 20 vuotta! Aika huikea saavutus.


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 


Elsa ja Lauri tutustuvat puhelimiin

 

Kerttu Rahikka / Nadja Sarell / Kustannus-Mäkelä 2022 / arvostelukappale 

 

Elsa ja Lauri tutustuvat puhelimiin -kirjassa käsitellään luureja mukavan perusteellisesti.

 

Alussa Lauria harmittaa, kun koulun aloittavalle Sisulle on ostettu kännykkä. Vaari alkaa muistella kirjepostin ja lankapuhelimien aikaa, ja mummi hakee ullakolta lasten ihmeteltäväksi kokoelman vanhoja puhelimia. Niiden innoittamana koko perhe ryhtyy tekemään elokuvaa, joka kertoo tietenkin puhelimista!


Pidän Kerttu Rahikan ja Nadja Sarellin Elsa ja Lauri -sarjasta monestakin syystä, mutta erityisesti siksi, että se kertoo tuikitavallisista asioista, jotka ovat kuitenkin lasten näkökulmasta usein jännittäviä, vaikeita tai ihmeellisiä. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tähtihevosten kutsu (Sielunratsastajat #1)

 

Helena Dahlgren / suom. Heli Naski / kansikuva Marie Beschroner / Tammi 2020 / kirppislöytö  

 

Huippusuosittuun Star Stable -peliin pohjautuva Sielunratsastajat-sarja kertoo 15-vuotiaasta Lisasta, joka on traagisen onnettomuuden jälkeen luopunut hevosista. Kun hän sarjan avausosassa muuttaa isänsä kanssa kauniille Jorvikin saarelle, käynnistyy huikea tapahtumasarja, johon liittyy hohtavanvalkoinen, siniharjainen Tähtiloiste-hevonen. Lisa saa uusia, hyviä ystäviä mutta myös yllättävän vastuun kantaakseen: hän on yksi Sielunratsastajista, jonka on puolustettava Jorvikia yliluonnollista pahuutta vastaan.

 

Tässäpä kiinnostava sarja-avaus sekä hevosfaneille että ihan vain hyvän nuortensarjan faneille! Hyvin kirjoitettu - ja suomennettu - seikkailu, jossa on taikuutta, jännitystä ja upeita hevosia. Tämä ensimmäinen osa, Tähtihevosten kutsu, ilmestyi suomeksi toissavuonna ja sarjan viides osa julkaistaan loppuvuodesta. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Löytöjä lomapäivänä

 

Elina Jasu / Myllylahti 2022 / arvostelukappale  

 

Elina Jasun kuvakirja, Löytöjä lomapäivänä, on leppoisasti etenevä tarina kesäpäivästä, joka tarjoilee pieniä yllätyksiä. Avaimet jäävät lukkojen taakse kesämökkiin, pensaikosta löytyy alpakka ja metsästä itkevä suunnistaja. Reipas kaveriporukka, Jimppu, Suvi, Enska ja Anja-mummu, ratkovat pulman toisensa perään. Lopulta vara-avainta hakemassa ollut Jimpun isä löytää hyväntuulisen seurueen mökistä pannukakkuja paistamassa. Nokkelat lapset nimittäin löysivät ratkaisun myös lukitun oven ongelmaan!

 

Roppakaupalla kivoja kuvituksen yksityiskohtia ja hauska, turvallinen miniseikkailu mökkimaisemissa - erittäin ihastuttava kirja! 

 

 

 

Peli on alkanut, Iida!

 

Maria Kuutti / Elina Jasu / Karisto 2022 / arvostelukappale 

 

Onnenpotku-sarjan avausosa Peli on alkanut, Iida! esittelee meille kuudetta luokkaa käyvän Iidan, jonka sydän sykkii jalkapallolle. Paikkakunnalle muuttaneen perheen äiti perustaa tytöille oman jalkapallojoukkueen, mistä Iida on ikionnellinen. Isoveli Eemeli nimittäin pelaa myös futista ja päsmäröi niin, että hermot menee. Nyt Iidalla on tilaisuus näyttää kykynsä!


Iidan kouluelämää, jalkapallotreenejä ja kotiarkea oli kiva seurata. Koin lukijana olevani tosi tervetullut Iidan matkaan. Tykästyin heti myös Iidan kavereihin: bestis Rozalia tukee Iidaa täysillä, luokkakaveri Leevi tsemppaa - ja vähän vilkuilee Iidaa sillä silmällä - ja uusi tyttö Kanervakin on ehkä sittenkin ihan ookoo.


Peli on alkanut, Iida! oli hauskaa luettavaa. Kansikuva on superhieno! Muuten kuvitusta on niukasti, mutta se ei menoa haittaa, sillä teksti on selkeää ja helppolukuista ja tarina vierii vaivatta maaliin asti.


Jään innolla odottamaan seuraavaa osaa!

 

 

 

Seikkailijat Ruusu ja Säde 

 

Johanna Hulkko / Sanna Pelliccioni / Karisto 2022 / arvostelukappale

 

Miten hurmaava kirja! 

 

Seikkailijat Ruusu ja Säde on ihastuttava ja ajaton kuvakirja ystävyydestä ja rohkeudesta.

Raksilan puutaloissa Oulussa asuvat parhaat ystävät Ruusu ja Säde löytävät talojen katot ja niiden tarjoamat seikkailumahdollisuudet vähän vahingossa. Eräänä kirpeänä pakkasyönä tyttöjen yöpyessä katolla he pelastavat naapurin mummon hengenvaarasta.


Tästä kirjasta tuli mieleen ystävykset Onneli ja Anneli sekä Vihervaaran Anna ja Diana. Myös Kesäkummun Marikin voisin helposti kuvitella loikkimaan kattojen yllä.


En tiedä kumpaa ylistäisin enemmän, Sanna Pelliccionin käsittämättömän kaunista kuvitusta vai Johanna Hulkon lukijaa hyväilevää tekstiä, joten ylistän molempia suuresti. Lämmin suositus!

 

  

 

Kitisevä koppiskokous 

 

Janina Saari / Anne Muhonen / Minerva Kustannus 2022 / arvostelukappale 

 

Kitisevä koppiskokous on pörrännyt useammalla tilillä viime päivinä, enkä yhtään ihmettele miksi. Aivan ihana kirja!


Kuopus halusi lukea tämän minulle ääneen, ja hän osasikin hienosti eläytyä kinastelevien koppakuoriaisten keskusteluun. Fonttileikittely, joka usein enemmän ärsyttää kuin ihastuttaa, toimi tällä kertaa erinomaisesti ohjaten lasta painottamaan tiettyjä sanoja niin että lopputulos oli hauska kuunteluelämys.


Tarinassa esiintyy toinen toistaan pöyhkeämpiä koppiksia, joille tulee kinaa siitä, kenelle on suotu uljain ulkomuoto. Kuoriaisten sanailu naurattaa, mutta kaikkein eniten tirskuimme kuopuksen kanssa öttiäisten kuville, etenkin sarvikuonokkaalle, josta tuli heittämällä meidän voimaötökkämme. Kuvitus on muutenkin aivan upeaa, varsinkin kahden viimeisen aukeaman auringonlaskuvärit hurmaavat.


Kirjan on kirjoittanut Janina Saari ja kuvittanut Anne Muhonen

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siri ja kiemurainen kotimatka  

 

Leea Simola / Myllylahti 2022 / arvostelukappale 

 

Leea Simolan kuvakirja Siri ja kiemurainen kotimatka on upeasti kuvitettu värien ilotulitus ja vaikuttava tarina mielikuvituksen voimasta.


Kirjan alussa Siri ja Siina tekevät lähtöä soittotunnilta kotiin. Mukaan on pakattu eväät, sillä matka kotiin on pitkä - melkein kilometri, tuumaa Siri. Ja kyllähän siitä matkaa kertyykin, kun kiertää alligaattorien asuttaman Amazonin ja ankaran Siperian kautta kotiin.


Meillä Suomessa on kyllä tajuton määrä lahjakkaita kirjailijoita ja kuvittajia! Tämäkin kirja on kuin pieni taideteos.

 

 

 

Näkymättömän varkaan salaisuus

 

Enid Blyton / suom. Lea Karvonen / Tammi / kirppislöytö

 

Kuopus valitsi iltasaduksi Enid Blytonin Salaisuus-sarjasta kirjan Näkymättömän varkaan salaisuus. Saimme sen eilen valmiiksi.

 

Sarjan 7. osassa Viisi etsivää (Pulla, Riki, Bes, Kris ja Larry) selvittävät Peterwoodin kylässä tapahtuneita murtoja. Vaikka varas on jättänyt isoja jalanjälkiä murtokohteiden kukkapenkkeihin, hän vaikuttaa muuten käsittämättömän näkymättömältä - aivan kuin hän pystyisi haihtumaan savuna ilmaan.

 

Lapset ovat vähällä luovuttaa, kunnes Rikin jekku johdattaa heidät sattumalta taas oikeille jäljille. Kylän pölhö konstaapeli Goon jää jälleen kerran nuolemaan näppejään, kun tarkastaja Jenks kiittelee lasten nokkeluutta.

 

Lapseni tykkäävät kuunnella Goonin ja etsivien keskinäistä nokittelua ja valitsevat siksi usein Salaisuus-sarjan kirjoja. He myös pitävät Pullan hahmosta, joka on reilu, antelias, fiksu ja kohtelias (paitsi silloin kun kyseessä on Goonin huijaaminen...).

 

 


Hurja jengi

 

Aaron Blabey / suom. Annukka Kolehmainen / Into Kustannus 2020 / arvostelukappale

 

Kävin lasten kanssa pääsiäisenä elokuvissa katsomassa Hurjan jengin. Leffa perustuu Aaron Blabeyn samannimiseen, hauskaan kirjasarjaan, jossa neljä pahista - herrat Susi, Hai, Käärme ja Piraija - päättävät ryhtyä hyviksiksi. Nelikolla ei tosin ole hajuakaan, miten ollaan hyviä ja sankarillisia...

 

Hurja jengi -kirja on sarjakuvamainen action-pläjäys, jossa on niukasti tekstiä ja kosolti kuvitusta. Hurja jengi sopii mielestäni parhaiten alakouluikäisille, ja jotenkin voisin kuvitella erityisesti poikien innostuvan Blabeyn kohellusmeiningistä.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apua, sukissani on lohikäärmeitä! 

 

Annika Hämynen / Johanna Lehtomaa / Kumma 2022 / arvostelukappale 

 

Apua, sukissani on lohikäärmeitä! -kirja yhdistelee faktaa ja fiktiota kertomalla aistiherkän Kaikun arjesta. Aistiherkkyys näkyy Kaikun elämässä esimerkiksi vaikeutena löytää siedettävältä tuntuvia sukkia ja päiväkodin äänimaailmasta häiriintymisenä.

 

Tunnen erään aistiherkän lapsen ja tiedän, miten paljon aistiherkkyys esimerkiksi tuntoaistin osalta voi rajoittaa elämää ja turhauttaa lasta. Siksi ilahduin tästä kirjauutuudesta kovasti! En muista aiemmin törmänneeni tähän aiheeseen lastenkirjallisuudessa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär