Instagram-kirjat kesäkuu 2022Satu hammaspeikoista

Thorbjorn Egner / kirppislöytö

Satu hammaspeikoista on uusimpia kirppislöytöjäni. Emmin ja jahkailin ostamisen kanssa kauan: ostamista puolsi kirjailija (Thorbjorn Egner, yksi lemppareitani) ja halpa hinta (50 senttiä). Ostamista vastaan kuiski sisäinen hyllytilakoordinaattorini, jonka mielestä meillä ei olisi ollut tilaa edes näin pienelle ja somalle kirjalle.

Möö ja Paa, Jussin suussa asuvat hammaspeikot, muuttivat meille kuitenkin ja hyvä niin, sillä parempi karies hyllyssä kuin suussa. Kuopus, jonka arvasin tykästyvän tarinaan, hotkaisi kirjan yhdeltä istumalta. Esikoinen ei ollut aivan yhtä otettu, mutta vastusteli vain nimellisesti, kun luin sadun hänelle.

Tapahtumat sijoittuvat siis Jussin suuhun ja erityisesti hampaistoon, jonne Möö ja Paa ovat kaivaneet itselleen oikein lokoisat oltavat. Mitä enemmän makeisia Jussi rouskuttaa ja mitä päättäväisemmin hän välttelee hammasharjaa, sitä rattoisammaksi käy hammaspeikkojen arki. Kunnes Jussin hammasta alkaa särkeä ja edessä on reissu hammaslääkärille...

Hassu pieni kirja ripauksella opettavaista sävyä! Hiukan jäin ihmettelemään Möön ja Paan nimiä, sillä norjaksi ne ovat järkeenkäyvät Karius ja Baktus.

Lemmikkifrendit - Bitti ja Moodi

Riina Kaarla & Sami Kaarla & Anders Vacklin / Tammi 2022 / arvostelukappale 

Uuden Lemmikkifrendit-sarjan avausosassa seikkailee Pet Agents -sarjasta tuttu Kati-e. Tässä kirjassa Kati-e on kuusivuotias ja tuttuun tapaan hyvin eläin- ja robottirakas. Hän pelastaa roskiksesta kaksi rottaa ja nimeää ne Bitiksi ja Moodiksi.

Lemmikkifrendit antaa pääsyn samaan jännittävään maailmaan kuin Pet Agents mutta helppolukuisemmin ja vielä runsaammin kuvitettuna. Riina ja Sami Kaarlan & Anders Vacklinin sarja-avaus oli meillä tosi odotettu! Myös kuopus, joka on vähän vierastanut Pet Agents -sarjaa, tarttui Bitti ja Moodi -kirjaan innokkaasti.

Matkaopas jalkapallon maailmaan

James Buckley Jr. / kuv. Eduard Altarriba / suom. Pia Korpisaari / Kustannus-Mäkelä 2022 / arvostelukappale

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, jonka pelaajat tuntuvat olevan supertähtiä. (Muistatteko vielä Cristiano Ronaldon aiheuttaman valtaisan kohun ja kolhun Coca-Colan imagolle, kun hän vaihtoi pressitilaisuudessa kokispullon vesipulloon?)

Matkaopas jalkapallon maailmaan on mielenkiintoinen, vauhdikkaasti kuvitettu tietopaketti, jossa esitellään Ronaldon kaltaisia lajinsa huippuja. Lisäksi kirjassa kerrotaan esimerkiksi jalkapallon historiasta, erilaisista kisoista ja lajin vaiheista eri maanosissa.

Kiva lahjaidea nuorille futisfaneille!

Kirjan on kirjoittanut urheilutoimittaja James Buckley Jr. ja kuvittanut Eduard Altarriba. Suomennos: Pia Korpisaari.

Etsi ja löydä - Herra Hakkarainen yön varjoissa

Mauri Kunnas / Otava 2022 / arvostelukappale

Katsokaa, kenet löysin kirjahyllystämme hiippailemasta!

Mauri Kunnaksen upouusi kirja, Herra Hakkarainen yön varjoissa, kuuluu Etsi ja löydä -sarjaan, joka on meillä suursuosiossa. Kirjassa on hauskoja yksityiskohtia pursuilevia aukemia, joilta etsitään aina parisenkymmentä asiaa per aukeama. Tässä kirjassa lapset saavat bongailla esimerkiksi graffitimaalarin, kitaroita, vyölaukkuja, syöksytorvia, ruukkukasvin, tuohivirsut, peruukin, patalappuja, peräsimen ja paljon, paljon muuta! Jos pieniä etsijöitä alkaa turhauttaa - tai tekee mieli vähän oikaista - kirjan lopusta löytyy kaikki piilopaikat!

Lumisen laakson arvoitus

Enid Blyton / suom. Sirpa Parviainen / Gummerus 2012 / kirppislöytö

Luin jokin aika sitten lapsille iltasaduksi Blytonin Arvoitus-sarjan neljännen osan, Lumisen laakson arvoitus. Sarja oli meille uusi, joten lasten ensireaktiot olivat tyyliin "Taas jotain uusia tyyppejä, joiden nimiä ei sitten muista! Tässä kirjassa on joku ihmeen Töpseli...kavereina varmaan Keksi ja Kalja-Veikko!" 

No ei ollut kahta jälkimmäistä, vaan Diana, Roger ja Barney. Barneylla lemmikkinä Miranda-marakatti ja Töpselillä Höpö-koira. Diana ja Roger ovat sisaruksia, joiden luona orpo Töpseli-serkku majailee usein koulun loma-aikoina. (Meillä lapset muuten aina hämmästelevät englantilaista sisäoppilaitoskulttuuria.) Barney on tivolielämän taakseen jättänyt, isänsä sattumalta löytänyt lasten eri reilu ystävä.

Luminen laakso tarjoilee luistelun, mäenlaskun ja teekattausten lisäksi arvoituksellisen kolkuttimen öistä kolinaa ja aseita salakuljettavia roistoja. Tuttuun tapaan tarinaan on saatu myös helikopteri, venevaja ja ystävällinen poliisipäällikkö.

Pidän Arvoitus-sarjan kansikuvien värimaailmasta! Kannen on kuvittanut Jussi Kaakinen, kirjan suomentanut Sirpa Parviainen ja kustantanut Gummerus.

CLUE: Salamanterin arvoitus 

Jørn Lier Horst / suom. Sanna Manninen / Otava 2022 / arvostelukappale

Mainion, pienemmille koululaisille suunnatun Etsiväkaksikko-sarjan kirjoittaja Jørn Lier Horst on kynäillyt myös astetta jännittävämmän ja realistisemman CLUE-sarjan.

Sarja sijoittuu pikkukaupunkiin Norjan rannikolle ja ainakin tässä ensimmäisessä osassa meri ja rannalla sijaitseva täysihoitola Helmi muodostavat tärkeän miljöön. Pääosassa on lastendekkareille tyypillisesti joukko kaveruksia sekä koira: täysihoitolan omistajan tytär Cecilia, hoitolaa pyörittävän päällikön poika Leo sekä kalastajaperheen Une ja tämän koira Egon.

Kirja alkaa ihan oikean dekkarin tyyliin, kun Cecilia löytää rannalta tatuoidun miehen ruumiin. Kuolemasta puhutaan alussa aika paljon, sillä myös Cecilian äiti löydettiin vuotta aiemmin hukkuneena. Kuolemaan liittyy epäselvyyksiä, joihin myös kirjan cliffhanger-loppu viittaa.

Juonessa on paljon Blytonin seikkailuista tuttuja elementtejä, kuten pistooleilla osoittelevia ulkomaalaisia rikollisia ja kiperiä läheltä piti -tilanteita. Kirja sopii mielestäni parhaiten yli 10-vuotiaille dekkarifaneille, tosin ruumiskuvaus ja ensimmäisen luvun kuolemaan liittyvät pohdiskelut rajaavat herkemmät lukijat ulkopuolelle.

Horst on varsinainen koko perheen dekkaristi, sillä lasten Etsiväkaksikko- ja nuorten CLUE-sarjan lisäksi hän kirjoittaa myös aikuisten rikosromaaneita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär