Instagram-kirjat elokuu 2022

 


Yökoulu ja pelottava peli

Paula Noronen / Kati Närhi / Tammi 2022 / arvostelukappale

Uusi Yökoulu-kirja aiheuttaa meillä aina ilonkiljahduksia, ja kyllä lapsetkin näistä tykkäävät.

Yökoulu ja pelottava peli on sarjan 10. varsinainen kirja (lisäksi on julkaistu Yökoulun pieni kauhukäsikirja). Voisi kuvitella, että näin monen kirjan jälkeen kirjailijalta ei irtoaisi enää hirviöhuumoria, mutta niin vain tämä uusinkin osa yllättää hauskoilla jutuillaan. Tosin olen hyvin helppo kohde ja nauranut lasten kanssa kaksi päivää tälle vitsille: 

"Zombin käsi tipahti. Mitä zombi teki? Zombeli sen kiinni."

Tällä kertaa Yökoulun oppilaat kohtaavat pelottavat tavalliset lapset yhteisessä korikallopelissä. Hirviöt oppivat käyttämään vahvuuksiaan, ja lisäksi molemmat joukkueet tajuavat, ettei heidän tarvitse pelätä toisiaan.
 
 
 

Punainen
 
suom. Jenni Rapelo / Tammi 2022 / arvostelukappale
 

Punainen on Disneyn Satuklassikot-sarjan uutuus, joka pohjautuu samannimiseen, alkuvuodesta julkaistuun elokuvaan. Pääosassa on 13-vuotias Meilin Lee, joka eräänä aamuna herätessään katsoo peiliin ja huomaa olevansa kultapanda. (Kultapandaksi muuttuminen tunnekuohujen vallassa on suvun vaiettu kirous.) Pandana olo ei mitenkään helpota muutenkin hankalaa murrosikäisen elämää. Tarinan lopussa Mei kuitenkin oppii hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on.


Punainen toimii mielestäni paremmin elokuvana kuin kirjana. Juonitiivistelmän tapaisessa kirjassa Mein hieno tarina ei pääse oikeuksiinsa. Voisin kuvitella, että tästä kirjasta tykätään, jos elokuvakin on nähty, mutta jos ensiksi lukee kirjan, ei välttämättä kiinnostu elokuvasta. Nämä elokuvista kirjoiksi sovitetut versiot ovat kuitenkin hyviä olemassa, sillä niiden avulla elokuvaan voi sekä tutustua etukäteen (vaikka selvittääkseen, onko luvassa jotain omille lapsille liian jännittävää) että palata leffan jälkeen pohtimaan tarinan herättämiä ajatuksia.

 


 

Lätkä-Lauri ja maajoukkuematsi 

 

Roope Lipasti / Harri Oksanen / WSOY 2022 / arvostelukappale

  

Minun ja siskonpoikani luottomolke Lätkä-Lauri torjuu taas! Tällä kertaa urheiluopiston leirillä, jonne Laurin joukkue NHL (Nikkelin Hockey Lämäri) pääsee treenaamaan viikoksi heti kesäloman alkuun.


Treeneissä Lauri kavereineen tutustuu taitoluistelijoihin, joiden taidot yllättävät varsinkin Veetin. Urheiluopistoon on tullut harjoittelemaan kolmaskin porukka, Suomen miesjääkiekon maajoukkue! Lauri tapaa Arko Mönttilän ja Sakari Pilppulan ja saa jopa olla hetken maalilla, kun Leijonat treenaavat. Maajoukkueen hajamielisen valmentajan hukattua pelikirjansa NHL ryhtyy auttamaan ja saa löytöpalkkioksi huikean kokemuksen.


Olenkohan muuten ihan hakoteillä, kun veikkaan, että eräästä taitoluistelijasta, jolla on melkein sama nimi kuin Laurilla, kuullaan vielä seuraavissa osissa?


Ps. Kirjassa on tuttuun tapaan mahtavan ilmeikäs kuvitus.

 



Tipujengi - Outo sininen siipiveikko - Seuraava tapaus

 
Doreen Cronin / Kevin Cornell / Art House 2022 / arvostelukappale

Tipujengi on puuhakas nelikko, aina valmiina olemaan tiellä ja järjestämään hankaluuksia.


Sarjan toisessa osassa, eli Seuraavassa tapauksessa, tutustutaan outoon siniseen siipiveikkoon ja selvitetään siirtyneen lintutalon ja kadonneiden tammenterhojen arvoitukset. Takapihalla eläkepäiviään viettävä pelastuskoira Tarkka ja puussa asuva Yrmeä Orava ovat mukana Tipujengin vauhdikkaassa ja hyvin omintakeisessa salapoliisityössä.


Tipujengi - Outo sininen siipiveikko - Seuraava tapaus on yhtä hupaisa ja viihdyttävä kuin sarjan ensimmäinen osa. Esikoinen nauroi katketakseen Tipujengin koheltamista ja sai kuopuksenkin kiinnostumaan sarjasta. Fontti on isoa, luvut lyhyitä ja mustavalkokuvitusta on runsaasti tässä Doreen Croninin kirjoittamassa ja Kevin Cornellin kuvittamassa kirjassa.

 

 

  

Pikku prinsessa 

 

F. H. Burnett / suom. Kaisa Ranta / Art House 2022 / arvostelukappale 

 

Jos kaipaat elämääsi vähän haaveellista tunteilua, mielikuvituksen voimaa, hyvyyttä ja rohkeutta, lue Pikku prinsessa! Olen kirjoittanut F. H. Burnettin klassikosta aikaisemminkin, mutta saatuani kirjan näillä upeilla kansilla, ajattelin nostaa tarinan taas esille. Se on nimittäin kaikessa sentimentaalisuudessaan hieno, kiehtova seikkailu orvoksi jääneestä lapsesta, joka päätyy rikkauksista ryysyihin ja taas rikkauksiin menettämättä missään vaiheessa luonteenlujuttaan tai kykyään unelmoida.

 

Kirjan kannet on suunnitellut Anna Bond ja muokannut Samppa Ranta. Kaisa Rannan taitava suomennos on vuoden 1905 alkuperäisteoksesta.  

 

 

 

Lasse-Maijan etsivätoimisto - Sairaalan arvoitus 

 

Martin Widmark / Helena Willis / suom. Outi Menna / Tammi 2022 / arvostelukappale 

 

Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjaan kuuluva Sairaalan arvoitus on julkaistu uudelleen värikuvituksella. 

 

Tällä kertaa Lasse ja Maija selvittävät kinkkistä koruvarkautta. Epäiltyjä on kolme: Vallilan sairaalassa työskentelevät vahtimestari, sairaanhoitaja ja lääkäri. Paljastuuko joku heistä häikäilemättömäksi varkaaksi? 

 

Meillä on menossa Lasse-Maijoissa toinen aalto, kun kuopuskin on nyt innostunut näistä. Esikoinen puolestaan on lukenut kaikki sarjassa ilmestyneet dekkarit ja kertoi tykkäävänsä niistä, koska

 

- rikokset ovat omaperäisiä ja hyvin keksittyjä

- tarinan edetessä voi itsekin arvuutella, kuka on syyllinen.

 

Kuopus kehui lisäksi Helena Willisin hauskaa piirrostyyliä.

 

 

 

 

Kisuliin sarjiskerho - Perspektiivejä

 

Dav Pilkey / suom. Jaana Kapari-Jatta / Tammi 2022 / arvostelukappale 

 

Kisuliin sarjiskerho - Perspektiivejä keräsi lapsiltani kaikki mahdolliset ylistyskomparatiivit. (No oikeasti vain nämä kolme: "parempi, hauskempi, kekseliäämpi". Verrokkina siis aiempi Kisuliin sarjiskerho -kirja.)

 

Dav Pilkeyn erittäin omaleimainen huumori ja taitavan kömpelö piirrostyyli onnistuvat kirja toisensa jälkeen hurmaamaan jälkikasvuni. Koiramies on edelleen ykkönen, mutta tämän Perspektiivi-osan myötä Kisuliin sarjiskerho -sarja kipuaa jo aika lähelle.

 

Kirjan sisällöstä tai juonesta en osaa kertoa mitään, mutta jos etsitte kirjoja, jotka ihan varmasti uppoavat ainakin alakoululaisiin, tarjotkaa lapsille Pilkeyn tuotantoa! Kirjat on myös suomennettu loistavasti (kääntäjänä Jaana Kapari-Jatta). 

 

Löydät kaikki Instagram-koosteet blogista avainsanalla Instagram. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?