Tillyn ja muiden kirjamatkaajien tarina alkaa mutkistua


Anna James / Paola Escobar / Harpers Collins 2022 / arvostelukappale

Tilly & seikkailujen kartta on kolmas osa hurmaavassa Anna Jamesin Pages & Kumppanit -sarjassa.

Matilda eli Tilly Pages on kirjojen ystävä henkeen ja vereen. Hän on myös kirjamatkaaja eli hän pystyy liittymään osaksi kirjan tarinaa ja keskustelemaan kirjan hahmojen kanssa. Lisäksi Tillyssä on jotain todella poikkeuksellista (en kerro tarkemmin, koska en halua spoilata).

Kolmas osa vie Tillyn ja tämän parhaan ystävän Oskarin Amerikkaan. Kirjamatkaajien ja kirjahahmojen on yhdistettävä voimansa ja estettävä vallanhimoisten Underwoodien katalat suunnitelmat kirjataian ja kirjamatkaamisen suhteen.

Pidän tästä kirjamatkaajien taianomaisesta maailmasta kovasti, mutta mitään helppoa luettavaa tämä ei ole. Esimerkiksi Salakirjasto erilaisine ammattinimikkeineen ja käytäntöineen on aika monimutkainen, ja lukijan on toden teolla keskityttävä tarinaan pysyäkseen kirjamatkaajien perässä. Lisäksi monet sarjassa esiintyvistä fiktiivisistä hahmoista, niin ihania kuin ovatkin, ovat tutumpia vasta vähän varttuneemmille lukijoille. Kolmannessa osassa on myös hyötyä siitä, jos tuntee Shakespearen näytelmän Kesäyön unelma.

Olenkin sitä mieltä, että vaikka Pages & Kumppanit on lapsille ja varhaisnuorille suunnattu sarja, siitä nauttivat eniten yli 12-vuotiaat sujuvasti lukevat nuoret - ja myös aikuiset! Selkeyden vuoksi toivoisin, että erilaiset fonttikikkailut jätettäisiin kirjoista pois, sillä ne voivat häiritä keskittymistä.

Kirjan on suomentanut Jade Haapasalo. Kaunis kuvitus - ja upea kansi - on Paola Escobarin kynästä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär