Instagram-kirjat lokakuu 2022


Reetta Niemelä / Salla Savolainen / 2011 / kirppislöytö

Tikkumäen talli on Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen kirjasarjan ensimmäinen osa.

Kirja kertoo Iiriksestä, joka pääsee Tikkumäen tallille opettelemaan ratsastusta ja hevosenhoitoa. Hän liittyy myös ponikerhoon ja saa uusia ystäviä.

Salla Savolaisen kuvitus on tuttuun tapaan veikeää ja ilmeikästä ja aiheeseen sopien hyvin yksityiskohtaista. Kuopus on tutkinut kuvat moneen kertaan ja tarkasti!

Tikkumäen tallin puuhia pystyy muuten katsomaan Yle Areenasta. Jaksot ovat viittomakielisiä ja puhuttu suomeksi. Ja huomasin netistä, että Raisiossa on välillä päässyt tutustumaan Tikkumäen talliin, miten ihanaa! Aukeavatko tallin ovet vielä joskus?

Eva Eriksson / Lisa Moroni / suom. Raija Rintamäki / Kustannus-Mäkelä 2020

Julia rakastaa eläimiä on niin herttainen kuvakirja, että sitä lukiessa tulee toiveikas ja lämmin olo.

Leikki-ikäinen Julia tutustuu kirjassa moniin eläimiin: muun muassa vasikkaan, karitsaan, koiraan, kaniin, kissaan ja poniin. Hän myös ihmettelee eläinten jälkiä luonnossa ja on muutenkin ihanan utelias ja tiedonjanoinen tapaus.




Sinikka Nopola & Tiina Nopola / Christel Rönns / Tammi 2022 / arvostelukappale

Risto Räppääjä ja lapsenvahti perustuu Nopoloiden kirjoittamaan näytelmään vuodelta 2012. Tarinassa Riston yksinhuoltajana toimiva Rauha Räppääjä kertoo Ristolle iltasatua. Sadussa alakerran poikamies, Rauhan mielitietty Lennart Lindberg pääsee kokeilemaan vauvaikäisen Riston hoitamista koomisin seurauksin. Lennart hoitaa Ristoa, sillä Rauha-tädin on pidettävä television väki ajan tasalla Risto-vauvan neroudesta. Rauhan mielestä Risto voittaisi heittämällä Vuoden viisain vauva -kilpailun.

Kirja on hilpeä ja vauhdikas niin kerronnaltaan kuin kuvitukseltaan. Kirjan on kuvittanut Christel Rönns.

Sinikka ja Tiina Nopolan sarja täyttää muuten tänä vuonna 25 vuotta! Risto Räppääjä ja lapsenvahti on 20. varsinainen romaani sarjassa. (Romaanien lisäksi on julkaistu eri teemoihin liittyviä kirjoja, esim. laulu-, liikenne- ja reseptikirjoja.)

Olen pikkuhiljaa kerännyt koko RR-sarjan, siis ne varsinaiset romaanit. Sarja on lasten kestosuosikki, varsinkin kirjat Sitkeä finni ja Viimeinen tötterö. Onko teillä omia RR-suosikkeja?

Sinikka Nopola & Tiina Nopola / Linda Bondestam / WSOY 2010 / kirppislöytö

Tutustuin aamukahvilla kahteen hurmaavaan herrasmieheen, Gekkoon ja Puupposeen. Gekko on sivistynyt ja kulturelli humanististen tieteiden kandidaatti, joka haluaa koko maailman tietävän, että hän tekee ensiluokkaista kasvishöystöä. Hän kutsuu mainostenjakaja Puupposen luokseen syömään ja innostuu kuullessaan, että Puupposen isän sukunimi on saattanut olla Pudelsson ja nimen edessä oli ehkä von.

Päättäväinen Gekko vie uuden tuttavansa Ruotsin hoviin, mutta sen sijaan, että kaksikko löytäisi Puupposen suvusta aatelisia, he löytävät toisistaan ystävät.

Gekko ja Puupponen on Nopolan siskosten hulvaton tarina tärkeilevästä mutta yksinäisestä Gekosta ja kiltistä, vaatimattomasta Puupposesta. Linda Bondestamin kuvitus, jossa käytetään myös valokuvia, on tyyliltään mukavan vinkeää ja hassuttelevaa.


Maija Niinimäki / Reuna 2022

11-vuotias Viljami Vitikainen on sijoitettu kiireellisesti Korvensyrjään Annan ja Mikon perheeseen. Sijoituksen syistä ja ensitunnelmista saimme lukea edellisessä Viljami Vitikainen- Nolointa ikinä -kirjassa.

Jatko-osassa Viljami jatkaa totuttelua turvallisempaan arkeen yhdessä muiden sijaislapsien kanssa. Hän kipuilee ikävän, surun, huolen ja ahdistuksen kanssa ja kaipaa vanhaan elämäänsä takaisin, vaikka ymmärtääkin samalla, miten tärkeää on saada elää perheessä, jossa ei tarvitse lukita huoneen ovea yöksi.

Kuten ensimmäinen osa, myös tämä Nolommaksi menee -kirja on hyvin hauska. Huumoria tulee erityisesti Viljamin liioitellusta uusavuttomuudesta ja hänen reaktioistaan sääntöihin, joita hän pitää noloina. Myös Urpon hahmo on hellyttävän koominen. Kirjaa on miellyttävä lukea sujuvasanaisuutensa ansiosta. Tarina on mukavan napakka!

Huumorista huolimatta lasten huostaanoton syyt kulkevat mukana koko ajan: jokainen Annan ja Mikon sijaislapsista kantaa omaa taakkaansa. Esimerkiksi Urpon veli ei ehkä koskaan kuntoudu entiselleen jouduttuaan isänsä pahoinpitelemäksi, ja Viljami alkaa saada paniikkikohtauksia, kun hänen pitäisi viettää pidempi aika isänsä luona. Jälleen kerran kirjan kuunteleminen herätti omissa lapsissani paljon ajatuksia, ja kävimme mielenkiintoisia keskusteluja mm. säännöistä, rutiineista ja niiden tarpeellisuudesta.

Niinimäki on onnistunut todella hyvin kirjoittamaan varhaisnuorille viihdyttävän ja tärkeän romaanin ilman pelottavilla asioilla mässäilyä. Suosittelen lukemaan molemmat Viljami Vitikaisesta kertovat kirjat!


Maarit Nurmi / kansi: Karin Niemi / Myllylahti 2022 / arvostelukappale

Altti, älä pakene! kertoo seiskaluokkalaisesta pojasta, jota samanikäisten poikien porukka on kiusannut ensimmäisistä kouluvuosista lähtien. Altti ei ole kertonut kiusaamisesta kenellekään, koska ei usko opettajien tekevän asialle mitään, ja äitiään hän ei halua kuormittaa, sillä tällä on Altin mielestä tarpeeksi huolia jo muutenkin.

Maarit Nurmen kirja tempaisi mukaansa saman tien. Luin kirjan yhdeltä istumalta, sillä halusin tietää, miten Altin käy. Lukija pääsee sujahtamaan vaivattomasti Altin ajatuksiin ja arkeen. Koulumaailmasta kerrotaan luontevasti.

Kirjassa tutustutaan ensin Alttiin, sitten yhteen tämän kiusaajista. Myös pahimman kiusaajan elämään päästään kurkistamaan, mutta ei ymmärrystä tai sääliä hakien vaan aika neutraalisti.

Pelkäsin tarttua tähän kirjaan, vaikka olenkin sitä mieltä, että koulukiusaaminen on yksi lastenkirjallisuuden tärkeimpiä aiheita. Olen itse koulukiusattu, enkä koskaan tiedä, millaisia muistoja tai mustia ajatuksia kiusaamisesta lukeminen minussa herättää. Se riippuu paljon tarinan tyylistä ja näkökulmasta. Altin tarinassa ei selitelty, alleviivattu tai dramatisoitu, vaan kiusaamisesta ja lasten arjesta kirjoitettiin lämpimän asiallisesti. Kirjasta jäi toiveikas olo, ja olen iloinen, että luin sen. Ehkä 2020-luvun Suomessa kouluissa oikeasti puututaan kiusaamiseen.

Suosittelen lukemaan!



Troll / suom. Maya Saaritsa / Nemo 2022 / arvostelukappale

Mestarietsivä Peppunen kuuluu esikoisen lempikirjasarjoihin. Japanilaisen, Troll-taiteilijanimeä käyttävän kaksikon kirjat noudattavat aina tuttua kaavaa: ne sisältävät 1-2 lyhyttä mysteeriä, joita lukija ratkoo yhdessä Peppusen kanssa. (Etsivä Peppunen on vähän kuin Sherlock Holmes paitsi että naaman tilalla on takapuoli ja syylliset pieraistaan tainnoksiin.) Tarinoiden sekaan on ripoteltu aivopähkinöitä ja sivuilta saa myös etsiä pieniä peppuja. Kuulostaa oudolta konseptilta, mutta sarja on aika suosittu ympäri maailmaa!

Tämä kymmenes osa, Felix ja onnenkissat, keskittyy Peppusen kantakahvilaa pyörittävän Felixin voittamiin onnenkissoihin. Jostain syystä pienet kissapatsaat halutaan varastaa. Peppunen on kuitenkin jälleen kerran roistoja ovelampi.

Ps. Bongaatteko kannen päältä lasten omat onnenkissat? Ostimme ne kesälomareissulla matkamuistoiksi Claremontista.

Anneli Kanto / Noora Katto / Karisto 2022 / arvostelukappale

Viisi villiä Virtasta ja heidän vanhempansa alkavat joulun lähestyessä muistella menneitä jouluja. Paljon on sattunut, mikä ei viiden pienen lapsen perheessä liene yllätys. Myös korona on jäänyt Virtasten mieliin, kun jouluna ei päästykään mummolaan.

Koko perhettä naurattaa aiempien joulujen kommellukset: välillä on romahtanut joulukuusi, välillä piparitalon katto. Yhtenä jouluna unohtuivat joululaulun sanat, toisena joulukorttien postitus.

Mutta Virtasilla kun ollaan, joulunvietto kuulostaa yhtä turvalliselta ja kodikkaalta kuin Veeran, Vilman, Paavon, Pertun ja Kastehelmen arki muutenkin.

Virtasten joulut oli meillä hyvin odotettu kirja ja luettukin jo monet kerrat. Kirja virittelee lukijan miettimään omia joulumuistoja ja joulun tärkeitä perinteitä. Itselleni yksi rakkaimpia asioita jouluun valmistautumisessa on Tähti tähdistä kirkkain Loirin laulamana.

Kirjailija Anneli Kanto ja kuvittaja Noora Katto ovat tehneet loistavan, hyvää joulumieltä tuovan, vauhdikkaan ja riemukkaan kuvakirjan, josta tulee varmasti yksi suosituimpia joulukirjoja monessa perheessä.

Pete Leppänen / Paula Mela / Lasten Keskus 2022 / arvostelukappale


Pöpelikkölän musisoiva duo, Rokki-Pupu ja Rolli-Pöllö, saavat unelmien kesätyön: heistä tulee Kirottujen lokkien lämppäri! Edessä on huikea festarikesä ja paljon hyvää musiikkia. Uusi ystävä Raisu-Marsu ja jazzlegenda Piano-Myyrä hyppäävät kaverusten rokkibussiin apujoukoiksi. Rokki & Rolli nauttivat keikkailusta, mutta Kirotuilla lokeilla menee huonommin. Ihan kuin joku sabotoisi heitä...

Pete Leppänen on kirjoittanut hienon jatko-osan Rokin ja Rollin tarinalle. Näistä kirjoista oppii paljon musiikkialan termejä ja tapoja. Ja tietenkin sitä tärkeintä eli rokkikulttuuria! Yhteen hiileen puhaltaminen, toisten kannustaminen ja muutenkin hyvä meininki näyttävät olevan Pöpelikkölän muusikkojen motto.

Olen erityisen vaikuttunut tämän kirjan kannesta, jonka on kuvittanut Paula Mela. Kannen värimaailma on kaunis, persoonallinen ja rockmusiikin sanomaa hienosti korostava. Peace and love!

 

Kaisa Paasto / Mari Ahokoivu / Tammi 2022 / arvostelukappale

Anni kaverinkesyttäjä suolaisilla vesillä on Kaisa Paaston lastenkirjasarjan kolmas osa. Kirjassa on Mari Ahokoivun herkullinen kuvitus: ilmeikäs, raikas ja persoonallinen! Kansikuvasta tulee mukavasti mieleen meri ja saaristo, jotka ovatkin isossa osassa tässä tarinassa.

Kirjan alussa Anni perheineen matkustaa kesälomanviettoon Siipisaarelle. Saarella odottaa Niko-serkku, joka pelottelee Annia Pyykkäri-Annin haamusta ja käyttäytyy muutenkin ärsyttävästi. Annia harmittaa myös se, että Akseli puhuu koko ajan puhelimessa tyttöystävänsä kanssa, eikä huomioi häntä niin paljon kuin ennen.

Onneksi edessä on huikea aarteenetsintäseikkailu yhdessä muiden saarelaisten kanssa. Seikkailun edetessä myös Nikon haastavalle käytökselle löytyy selitys.

Anni kaverinkesyttäjä -sarja sopii hyvin 9-vuotiaista ylöspäin. Tykkään tässä sarjassa erityisesti mutkattomasta kielestä! 

 

Leena Vänni & Anu Aspiala / kuv. Giannetta Porta / Lector Kustannus Oy 2022 / arvostelukappale

Raisu-koira menee töihin on hurmaavasti kuvitettu tarinallinen tietokirja, jossa työelämän kiemuroita avataan lapsentasoisesti ja ilahduttavan selkeästi. Poliisikoiraksi isompana aikova Raisu-pentu oppii erilaisista ammateista ja töihin liittyvistä käsitteistä pian eläkkeelle jäävältä poliisikoira Touholta.

Tällaiselle kirjalle on varmasti kysyntää esimerkiksi alakouluissa. Huomaan välillä itse olettavani, että omat lapseni tietäisivät esimerkiksi palkka- ja veroasioista enemmän kuin mitä he oikeasti tietävät. Eihän kukaan synny työelämän sääntökirja valmiiksi aivoihin asennettuna, vaan jossain vaiheessa ne asiat on opittava. Raisu-koiran avulla oppiminen on saatu mielekkääksi.

Tykkäsin tästä kirjasta todella paljon! Työelämää on käsitelty todella monipuolisesti ja teksti on maltettu pitää riittävän simppelinä. Pisteet myös tyylistä, joka on sopivan asiantunteva menemättä kuitenkaan yhtään holhoavan puolelle. Giannetta Portan värikkäitä yksityiskohtia tulviva raikas kuvitus on täydellinen pari tälle kirjalle!

Riikka Jäntti / Tammi 2022 / arvostelukappale
 
Pikku hiiren satulipas kutsuu lukijan viettämään leppoisaa iltasatuhetkeä Hiirun ja tämän äidin kanssa. Äitihiiri kertoo Hiirun pyynnöstä seitsemän tuttua satua, jotka lukijan iloksi on ryyditetty hauskoilla twisteillä. Omaksi suosikikseni nousi Hannu ja Kerttu, koska äitipuolen tikahtuminen omaan ilkeyteensä oli niin mainio lopetus tarinalle.

Pikku hiiri -sarja on mielestäni yksi parhaita viime vuosien lastenkirjasarjoja. Satulippaassa viehättää sama turvallinen ja lämmin arki kuin sarjassa muutenkin. Hiirun omat kommentit jokaisen sadun päätteeksi olivat mainioita!

Toivottavasti Pikku hiiren satulipas sujahtaa moneen lahjapakettiin tänä jouluna. 

 Löydät kaikki Instagram-koosteet blogista avainsanalla Instagram


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?