Palavan kaupungin lapset - hurja seikkailu 1800-luvun Turussa

 

Roope Lipasti / WSOY 2022 / arvostelukappale

Peter, Hulda ja Jaakko - Palavan kaupungin lapset - kokevat hurjan seikkailun ilmiliekeissä palavan Turun ytimessä.

On syyskuu 1827. Tuomarin tytär Hulda murehtii kohtaloaan tyttönä: onko ainoa vaihtoehto mennä piikomaan ankean isäntäväen kotiin? Miksi hän ei saa mennä kouluun, kuten isoveli Peter, jota ei edes kiinnostaisi opiskella. Samankaltaisia mietteitä on pyykkäriperheen Jaakolla, jolla riittäisi älliä ja motivaatiota, mutta ei taloudellisia resursseja tai oikeaa asemaa yhteiskunnassa.

Kun Turku roihahtaa tuleen, lapsetkin joutuvat hengenvaaraan. He yrittävät selviytyä parhaansa mukaan ja pelastaa sen mitä pystyvät. Ihmisyyden eri puolet levittäytyvät ympäri kaupunkia liekkien mukana: toiset yrittävät auttaa muita, toiset yrittävät hyötyä muiden hädästä. Lapsilla on kaiken kaaoksen keskellä vaarallinen tehtävä: viedä turvaan kallisarvoinen kirja Tuomiokirkon kätköistä.

Minun oli tarkoitus vain vähän vilkaista kirjaa, mutta luin sen yhdeltä istumalta. Roope Lipastin kerronta viihdyttää, vaikka tarina todelliseen tragediaan pohjautuukin. Oikeat tapahtumat ja kirjailijan keksimät sekoittuvat hallituksi seikkailuksi, joka tempaisee lukijan Turun mukulakiville, Luostarinmäelle, kirkon kupeeseen, Halisten koskelle ja linnan pihalle lasten mukana niin että liekkien rätinän melkein kuulee.

Hieno kirja, johon on tulossa jatkoakin!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko