Enid Blytonin Salaisuus-sarjan avaus kauhistuttaa kielteisellä painopuheellaan


Enid Blyton / suom. Lea Karvonen / kansi: Virpi Talvitie / Tammi

Palaneen talon salaisuus (1962) aloittaa Enid Blytonin Salaisuus-sarjan, josta SOS:n tavoin löytyy 15 osaa. Sarjassa seikkailevat sisarukset Riki ja Bes ja Larry ja Kris sekä nelikon ystävä Fredrik, jota lapset alkavat kutsua Pullaksi.

Tätä kirjaa en ole lukenut lasten kanssa, mikä on ihan hyvä juttu, sillä se sisältää niin kielteistä painopuhetta, että pahaa tekee. Fredrik vasta tutustuu muihin lapsiin tässä avausosassa ja voi itku miten ilkeästi hänestä puhutaan! Olen aikuisena lukenut Salaisuus-sarjasta vain sellaisia osia, joissa Fredrik on jo sisarusten hyvä ystävä, enkä muistanut ensinkään, miten säälimättömästi muut lapset, varsinkin Riki, häntä alussa kohtelivat. Riki esimerkiksi pakottaa Fredrikin valitsemaan kolmen lisänimen joukosta siedettävimmän. (Vaihtoehdot olivat Pulla, Possu ja Tynnyri.)

"Pidetään oikea Suuri Mietintö." -Larry

Se varsinainen mysteeri, jota kirjassa ratkotaan, on tuhopoltto. Äreän ja epäkohteliaan herra Hicksin vaja poltetaan maan tasalle ja samalla joukko arvopapereita tuhoutuu. Lapset keksivät aloittaa etsiväleikin osittain ajankuluksi, osittain heille ärhentelevän kyläpoliisi Goonin kiusaksi. Nokkelat lapset selvittävät tuhopolttajan henkilöllisyyden, mutta eivät uskalla mennä Goonin juttusille. Sen sijaan he sattuvat juttelemaan päätelmistään ystävällisen kalastajan kuullen, ja tuo kalastaja paljastuu yhdeksi sarjan tärkeimmistä hahmoista - kyseessä on Goonin esimies, poliisitarkastaja Jenks, josta lapset saavat vahvan liittolaisen.

Mysteerin osalta tämä oli ihan kelpo kirja, mutta muuten jäi aika ikävä maku.

Löydät kaikki Enid Blytonin kirjoista kertovat postaukset avainsanalla Enid Blyton.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär