SOS-salaseuralaiset tositoimissa Enid Blytonin sarja-avauksessa

Enid Blyton / kansi: David Barnett / suom. Vilho Hokkanen / Tammi 1998

SOS ja aution talon vanki (1948) on Enid Blytonin 15-osaisen SOS-sarjan avausosa. SOS-salaseuraan kuuluvat puheenjohtaja Peter, tämän pikkusisko Janet, ja sisarusten kaverit George, Colin, Barbara, Pam ja Jack. Lasten ikä jätetään kertomatta, mutta he kaikki käyvät koulua ja ovat todennäköisesti 7-11-vuotiaita.

SOS alkaa leikkinä: on tunnussana, rintanappi ja yhteinen kokouspaikka, vanha vaja Peterin ja Janetin puutarhassa. Peter askartelee kartongista oveen SOS-kirjaimet, ja lapset kokoontuvat pitkästä aikaa virallisissa merkeissä. Kaikki ihastelevat viihtyisäksi laitettua vajaa. Tarjolla on mustaherukkateetä ja kaurakeksejä. Herkuttelun jälkeen mennään asiaan: toimintasuunnitelman laatimiseen. Tähän asti SOS on auttanut kyläläisiä, mutta nyt lapset kaipaavat jotain "salaperäistä mysteeriä", jotain "omituista ja eriskummallista".

"Älä ilveile. Tämä on vakavamielinen seura, eikä mikään sirkus." -Peter

Sellaista ilmaantuu jo seuraavana yönä, kun rintamerkkinsä kadottanut Jack hiippailee pellolla merkkiä etsimässä. Se löytyy paikasta, johon lapset tekivät päivällä lumiukkoja. Vieressä on iso, lähes autio talo, jota vartioi pahantuulinen talonvahti. Kotiin lähtiessään Jack näkee vieraan auton perävaunuineen ajavan autiotalon pihaan ja kuulee "vihaisen, korskuvan äänen" sekä "kamppailun hälinää, läähätystä ja ähkinää". Säikähtänyt Jack kutsuu kokouksen koolle seuraavaksi aamuksi, ja määrätietoinen Peter jakaa kaikille omat salapoliisitehtävät.

Lapset saavat nopeasti selville, että talo kuuluu herra Holikoffille, tuntemattomalle miehelle. Pojat hiipivät yöllä vakoilemaan taloa, ja Peter ja Jack sujahtavat auki jätetystä ikkunasta sisään Colinin ja Georgen jäädessä vahdeiksi ulkosalle. Peter ja Jack jäävät kiinni ja heidät sysätään kellarissa jo olevan vangin seuraksi. Tuo vanki on hevonen, mikä tulee pojille hämmentävän isona yllätyksenä, kun miettii heidän jo kuulleen korskuntaa ja jyskytystä, joka muistutti "kengitettyjen kavioiden" ääntä.

Colin ja George saavat ystävänsä vapautettua, ja lopulta neljä lasta, koira ja hevonen saapuvat Peterin kotiin. (Hevonen menee talliin.) Aamulla paikalle soitetaan poliisi, ja salaseura SOS:n ensimmäinen seikkailu päättyy hevosvarkaiden vangitsemiseen ja hevosen omistajalta saatuun löytöpalkkioon.

Löydät kaikki Enid Blytonin kirjoista kertovat postaukset avainsanalla Enid Blyton.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär